Zelf boekhouden voor zzp'ers en eenmanszaken

Als je ondernemer bent, ga je dan zelf boekhouden of uitbesteden? Is zelf boekhouden zzp of eenmanszaak een aanrader? Lees onze overwegingen om dit wel of niet te doen. 

Hoe zit het met jouw boekhoudkundige kennis en interesse?

In onze opinie is boekhouden doorgaans niet zo moeilijk. Je hebt uiteraard wel enige boekhoudkennis nodig om dit te doen. Echter nog belangrijker is dat je er een zekere interesse in hebt. Alles is te leren, maar dan moet je er wel enige mate van interesse in hebben. Dit geldt ook voor boekhouden. De basisbeginselen zijn redelijk snel aan te leren.

Doe de basiszaken zelf

Ons advies is dat je de basiszaken prima zelf kunt doen. Hieronder verstaan wij:

  • Het inboeken van de verkoopfacturen.
  • Het inboeken van de inkoopfacturen en bonnetjes
  • Het boeken van de bankmutaties van de zakelijke rekening.
  • De btw-aangiften

Dit zijn de 4 zaken die je op regelmatige basis dient bij te houden. Het zijn ook de handelingen die doorgaans de meeste tijd in beslag nemen. Doe je dit zelf, dan ga je veel besparen op de kosten van een boekhouder. 

Stel dat je hier 8 uur per maand mee bezig bent, dan heb je toch minimaal 400 euro bespaart op een boekhouder of accountant. Zelf boekhouden of uitbesteden? Ik zou de basistaken in ieder geval zoveel mogelijk zelf doen.

Wat ik zelf ook merk, is dat op het moment dat je de boekhouding bijgewerkt je ook direct ziet hoe het ervoor staat met de onderneming. Je ziet zo bijvoorbeeld direct hoeveel je aan verschillende soorten kosten je hebt. Of welke klant zijn factuur nog niet heeft betaalt.

Zelf boekhouden zzp

Als ZZP`er is een boekhouding doorgaans redelijk eenvoudig. De 4 bovengenoemde taken beslaan hoogstwaarschijnlijk 90% van de totale tijd die je aan een boekhouding dient te besteden. 

Jouw administratie bijhouden zal echt veel eenvoudiger blijken dan dat je had gedacht. Je moet er gewoonweg mee beginnen. Zzp ers en boekhouden, ze denken nogal eens dat boekhouden complex is. Dit valt echt reuze mee. 

Zelf boekhouden excel

Persoonlijk zou ik dit alleen doen wanneer je echt over gedegen boekhoudkennis beschikt. Anders ga je  heel veel tijd aan boekhouden in excel besteden en bovendien is de kans op fouten levensgroot. Je kunt online wel de nodige excel sjablonen vinden, maar om deze geschikt te maken voor jouw bedrijf dien je toch altijd de nodige aanpassingen zelf te maken.

Voor de eenmanszaak geldt eigenlijk hetzelfde. Zelf boekhouden eenmanszaak is voor het overgrote gedeelte eenvoudig zelf te doen. 

Het gebruik van een boekhoudprogramma

Hier zit mijn inziens het geheim. Het gebruik van een eenvoudig boekhoudprogramma, wat makkelijk in gebruik is, heeft een grote invloed. Hierbij heet online boekhouden sterk de voorkeur. Naast de voordelen dat je zelf geen updates hoeft te installeren, je altijd gebruik maakt van de meest actuele versie van de software en dat je verzekerd ben van back-ups, zijn dit ook de meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma`s. De meeste ondernemers kiezen dan ook voor online boekhoudprogramma`s.

Ook bieden de verschillende online boekhoudprogramma`s ondersteuning via een telefonische helpdesk. Op die manier kan je vooral wanneer je begint vragen stellen om jou op weg helpen. En dan zal je snel zien dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. 

Automatiseren met een boekhoudprogramma

Er zijn veel terugkerende handelingen geautomatiseerd in de online boekhoudprogramma`s. Op deze manier zal je veel minder tijd kwijt zijn aan de boekhouding dan wanneer je dit bijvoorbeeld in excel doet. Het boeken van bijvoorbeeld de bankmutaties gaat grotendeels automatisch. De intelligente software kan facturen herkennen en matchen met de bankmutaties.

Startende ondernemers

Je bent een ondernemer op het moment dat je jezelf inschrijft bij de kamer van koophandel. In eerste instantie wordt je dan gezien als starter. Dit levert je direct veel voordelen op. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van starters aanbiedingen voor boekhoudprogramma`s.

E boekhouden.nl biedt bijvoorbeeld starters maar liefst 15 maanden gratis boekhouden aan. 

Behalve dat je op die manier zelf boekhouden gratis kunt doen is het ook nog eens een erg gebruiksvriendelijk programma. Zelfs zonder boekhoudkundige kennis kan je met dit programma het grootste gedeelte van jouw boekhouding eenvoudig zelf bijhouden. 

Maar ook het programma eAcoounting van Visma software kan je als starter een jaar lang gratis gebruiken. Op die manier heb je als startende ondernemer een gratis boekhoudprogramma waarmee je eenvoudig jouw financiële administratie kan bijhouden. 

Je kan eenvoudig een starters account aanmaken voor de genoemde boekhoudprogramma`s. Je hoeft alleen je e mail in te vullen en je kan direct aan de slag.

Onze conclusie

Onze conclusie is; doe zoveel mogelijk zelf en besteed eventueel de meer complexe zaken zoals een aangifte inkomstenbelasting uit aan een boekhouder of accountant. Zij kunnen dan eventueel ook controleren wat je zelf hebt gedaan, zodat je zeker weer dat alles correct is. Zeker voor kleine ondernemers is dit in onze opinie de beste optie. 

Volg jij ons al via Facebook?

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *