Is zelf boekhouden met een boekhoudprogramma lastig

Zelf je zakelijke administratie bijhouden klinkt misschien als een uitdaging, maar met een online boekhoudprogramma hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Dus laten we bekijken wat de voordelen van een online boekhoudprogramma zijn, en of je er wel of geen boekhoudkundige kennis voor nodig hebt.

Voordelen van een boekhoudprogramma

Een boekhoudprogramma kent tal van voordelen, in tegenstelling tot het bijhouden van je boekhouding in Excel of door al het werk uit handen te geven aan je accountant. Je hoeft dit echter niet van mij aan te nemen, want je kunt dit gewoon zelf uitproberen met een gratis proefabonnement.

Hieronder alvast alle voordelen van professionele boekhoudsoftware op een rij:

Boekhouden wordt makkelijk

Een goed boekhoudprogramma zorgt ervoor dat boekhouden ontzettend eenvoudig wordt, en je hoeft voor de meeste programma’s geen kennis te hebben van boekhouden. De software is namelijk zo gemaakt dat alles zich vanzelf wijst. Er wordt veelal gebruik gemaakt van demo data en nuttige omschrijvingen, zodat je precies weet wat er van je verwacht wordt bij het inboeken van een factuur of het indienen van de BTW aangifte.

De meeste boekhoudprogramma’s helpen je ook om het boekhouden onder de knie te krijgen, door middel van: informatieve artikelen, video tutorials en soms zelfs online webinars. Uiteraard kun je altijd contact opnemen met de klantenservice, die je zowel kunnen helpen bij het beantwoorden van technische als inhoudelijke vragen.

Tijd en geld besparen

Het grote voordeel van een boekhoudprogramma is dat zoveel mogelijk handelingen worden geautomatiseerd. Dit betekent dat je zo min mogelijk tijd kwijt bent met de administratie, en je tijd overhoudt voor het ondernemen.

Je houdt tevens geld over, omdat boekhoudprogramma’s in vergelijking met een accountant een stuk goedkoper zijn. Over het algemeen betaal je meer naarmate je onderneming groeit en is de prijs gebaseerd op het aantal boekingen per jaar of de door jou gebruikte functies. Voor startende ondernemers is er zelfs boekhoudsoftware die geheel gratis is.

Het voorkomen van fouten

Dankzij innovatieve technologieën, AI en slimme functies, hoef je zelf niet te rekenen om je boekhouding in orde te brengen. Dit zorgt ervoor dat er vrijwel geen fouten meer in jouw boekhouding sluipen, wat natuurlijk erg geruststellend is. Ook het handmatig overtypen van gegevens behoort tot het verleden.

Inzicht verkrijgen

Een ander groot voordeel van online boekhoudsoftware is dat je altijd real-time inzicht hebt in jouw financiën. Je weet dus precies welke klanten er nog moeten betalen, hoeveel omzet je hebt gedraaid, en hoeveel je ontvangt of moet betalen aan de Belastingdienst.

Samenwerken met je boekhouder

Alle professionele boekhoudprogramma's bieden de mogelijkheid om samen te blijven werken met je boekhouder. Zo behoud jij de controle en het overzicht, terwijl jouw boekhouder of accountant de lastigere taken overneemt en je bijstaat met financieel advies.

Conclusie

Hoewel er wel degelijk verschillen zijn tussen verschillende boekhoudprogramma’s, hoef je geen boekhoudkennis te hebben om hiermee aan de slag te gaan. De software is juist gemaakt voor ondernemers, die liever met andere dingen bezig zijn dan met de administratie. Het is dus niet lastig om jouw boekhouding zelf te doen, als je voor het juiste boekhoudprogramma kiest dat past bij jouw behoeften. De software zal je gaandeweg leren om meer boekhoudkennis te verkrijgen, zonder dat je veel tijd kwijt bent aan de administratie.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *