Zakelijke uitgaven

Met name zzp`ers dienen goed op te letten op het scheiden van de zakelijke uitgaven en privé uitgaven. Ook al geldt er wettelijk gezien geen verplichting om een zakelijke rekening te openen, persoonlijk zou ik dit wel altijd doen. Ook al dien je hier iets extra`s voor te betalen, het voorkomt gewoonweg veel problemen. 

Beperkt aftrekbare kosten

Zakelijke uitgaven mag je aftrekken, waardoor je minder inkomstenbelasting gaat betalen. Wel zijn er een aantal specifieke kosten, met name op het gebied van representatiekosten, welke je beperkt kunt aftrekken.

De zakelijke kosten die je niet mag aftrekken zijn echter uitzonderingen. De uitzonderingen daargelaten zijn bijna alle zakelijke uitgaven zijn volledig aftrekbaar. Zolang het maar om uitgaven gaat die met de zakelijke belangen van jouw onderneming te maken hebben. 

Daarbij dien je er wel goed op te letten dat jouw bedrijfsnaam wordt vermeldt op de factuur die je ontvangt. Dat is een voorwaarde van de belastingdienst. 

Gemengde kosten

Daarnaast is er in sommige situaties ook sprake van gemengd zakelijk gebruik en privégebruik. Dit komt met name voor bij een auto, die je zakelijk en privé kunt gebruiken. In dergelijke situaties kan je alleen het zakelijke deel aftrekken. Niet alleen bij de aangifte inkomstenbelasting dien je hier rekening mee te houden, ook dien je dit te corrigeren tijdens de btw aangifte.

Voordelen van een zakelijke bankrekening

Indien je een privérekening zowel zakelijk als privé gaat gebruiken, dan dien je handmatig de kosten te splitsen.

Daarnaast heeft een zakelijke rekening het grote voordeel dat je de transacties automatisch in de boekhouding kunt inlezen. 

Voordelen zakelijke rekening

Na het inlezen van de transacties in de boekhouding, kan je dan ook nog eens een groot gedeelte van de banktransacties automatisch in de boekhouding verwerken. Dit bespaart niet alleen veel tijd, de kans op fouten wordt ook nog eens drastisch gereduceerd.

Automatisch banktransacties verwerken

Wanneer je de banktransacties automatisch inleest in het boekhoudprogramma, dan loop je niet het risico dat je bepaalde zakelijke uitgaven in de boekhouding vergeet te verwerken. Ook heb je dan de zekerheid, dat het saldo van de bankrekening overeenstemt met het saldo dat in de boekhouding wordt weergegeven.

Controle van de belastingdienst

Krijg je na een aantal jaar een controle van de belastingdienst en heb je de privérekening ook gebruikt voor zakelijke uitgaven? Dan wordt het nog een heel uitzoekwerk. Daarnaast heb je als ondernemer de verplichting om de boekhouding dusdanig bij te houden, dat deze eenvoudig kan worden gecontroleerd door een belastinginspecteur. 

Of dat daadwerkelijk  het geval is bij een gemengd gebruik van een bankrekening is maar de vraag.

Kosten van een werkruimte thuis

De regelgeving omtrent de werkruimte thuis vind ik persoonlijk enigszins vreemd. Kosten die je maakt voor een werkruimte in jouw huis mag je slecht beperkt aftrekken. Het is zelfs zo dat deze kosten alleen bij uitzondering aftrekbaar zijn. Zelfs al gaat het vaak om volledig zakelijke uitgaven.

Gebruik van de juiste bankrekening

Soms is het verleidelijk om snel even iets zakelijks met de privé rekening te betalen, of viceversa. In mijn opinie dien je dit gewoon niet te doen. Zeker als je zakelijke kosten met een privé rekening gaat betalen, dan loop je het risico dat je  vergeet deze kosten in de boekhouding te verwerken. 

Het gevolg hiervan is dat je teveel belasting gaat betalen. Dit is gewoon iets wat je als ondernemer zijnde ten alle tijden dient te voorkomen. Alle kosten die betrekking hebben op jouw onderneming moet je gewoon via de zakelijke rekening betalen. Alle kosten aftrekken die je mag aftrekken is een must voor elke ondernemer. Het gebruik van een zakelijke rekening maakt dit eenvoudiger.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *