Welk boekhoudprogramma kiezen

Door het grote aanbod is het lastig kiezen. Welk boekhoudprogramma kiezen is daarom een makkelijkere vraag dan dat het lijkt. Toch is het uitermate belangrijk om te kiezen voor het beste boekhoudprogramma wat bij jouw onderneming past.

Waarom is een goed boekhoudprogramma belangrijk?

Neem even de tijd om de vraag welk boekhoudprogramma kiezen te beantwoorden. Een goed boekhoudprogramma is uitermate belangrijk,

 1. Het bespaart je veel tijd bij het bijhouden van de administratie
 2. Aangiftes zoals de BTW aangifte worden een stuk gemakkelijker
 3. Je voorkomt problemen met de belastingdienst.
 4. Het wordt gemakkelijk om op tijd betalingen te verrichten en openstaande facturen te incasseren.
 5. Je krijgt inzicht in de cijfers van jouw bedrijf.
 6. Mocht je een financiering voor jouw bedrijf nodig hebben, dan kan je direct betrouwbare en goede overzichten overleggen.
 7. Je bespaart jezelf veel frustratie omdat het een stuk gemakkelijker wordt.

Dus welk boekhoudprogramma kiezen op een goede manier benaderen kan je veel opleveren. Meer dan dat je in eerste instantie dacht, omdat je dacht dat het gewoon een noodzakelijk kwaad is. Het is gewoon veel meer dan dat.  

Hoe de selectie te beginnen?

Een goede boekhouding is onmisbaar. Hierdoor krijg je inzicht in het financiële functioneren van jouw onderneming. Maar daarnaast is het ook gewoon een verplichting van de belastingdienst. En wil je ooit een lening aangaan ter financiering van jouw bedrijf, dan is een goede boekhouding een absolute must.

Maak eerst eens een inventarisatie van de omvang van uw bedrijf.

 • Hoeveel verkoopfacturen heeft u?
 • Hoeveel inkoopfacturen heeft u?
 • Hoeveel personeel heeft u in dienst?
 • Heeft u voorraden die u bij wilt houden in het boekhoudpakket?
 • Dient u een rittenregistratie bij te houden?

Wat heeft u absoluut nodig en wat is handig om te hebben

 • Wilt u uw verkoopfacturen vanuit het boekhoudprogramma versturen?
 • Wilt u een verbinding aanmaken met uw bank. Zorg er dan voor dat bij het welk boekhoudprogramma kiezen, dat het boekhoudprogramma van uw keuze compatibel is met uw bank,
 • Wilt u en welke overzichten wilt u vanuit uw boekhoudprogramma kunnen zien.
 • Welke functies wilt u absoluut hebben. Voor grotere pakketten betaalt u waarschijnlijk voor functies waar u geen gebruik van zult maken.
 • Wilt  u misschien professionele overzichten kunnen maken en daarbij een pakket zoals Microsoft Power BI gebruiken. Zorg er dan voor dat er een connector beschikbaar is vanuit het boekhoudpakket met uw BI tool

Als u dit allemaal inzichtelijk heeft, dan kunnen we verder gaan naar welk boekhoudprogramma kiezen. De kans dat u de juiste maakt is dan vele malen groter. En vergeet niet dat welk boekhoudprogramma kiezen een eenmalige activiteit zou moeten zijn. Het overstappen naar een ander boekhoudpakket is tijdrovend en kan ook ingewikkeld zijn. Zo moet u historische data gaan overzetten, het nieuwe pakket compleet nieuw inrichten en nog veel meer

welk boekhoudprogramma kiezen

Wat zijn de meest gemaakte keuzes van online boekhoudprogramma`s?

Exact online

Exact is een begrip in Nederland. Het wordt door veel grote bedrijven gebruikt.  Exact online boekhouden biedt veel mogelijkheden. Verbindingen met bijna alle banken zijn mogelijk. Ook kan je bijvoorbeeld automatische herinneringen sturen voor onbetaalde rekeningen.

Dit is toch een gebied waar veel ondernemers tekort schieten. Het systematisch versturen van herinneringen. En dit is toch erg belangrijk, je wilt je geld ontvangen en het liefst op tijd.

Exact online richt zich meer op het MKB gebied. Voor de ZZP`er vind ik dit pakket persoonlijk minder geschikt.

e-boekhouden

Dit is een zeer populair pakket en heeft uitermate goede reviews. het scoort maar liefst een 9.2 op trustpilot.

Het is gericht op kleine onderneming, ZZP`ers en MKB. De populariteit komt grotendeels door de prijs. Het is één van de voordeligste online boekhoudpakketten die je zult vinden. En startende ondernemers kunnen het pakket zelfs 15 maanden gratis gebruiken. En daarna is het starttarief van nog geen 8 euro per maand ook meer dan redelijk.

De slogan is compleet en eenvoudig, wat veel ondernemers als muziek in de oren zal klinken.  Het heeft veel verbindingsmogelijkheden met bijvoorbeeld banken en rapportagesoftware. En daarnaast, wat ik persoonlijk voor de prijs echt super vind, heeft het een mogelijkheid om facturen te scannen met behulp van jouw mobiele telefoon.

Rompslomp

Een aparte naam, maar wel goed bedacht. Rompslomp maakt boekhouden makkelijk en bovendien heeft het standaard heel veel waardevolle overzichten.

Facturen maken, offertes maken, productbeheer, BTW rapportages zijn allemaal inbegrepen in dit software pakket. Eigenlijk alles wat je nodig hebt vindt je terug in het programma.

En het is zo opgezet, dat het eenvoudig in gebruik is. Je hebt dus geen trainingen nodig om dit pakket te begrijpen en te kunnen gebruiken. En dat betekent nog meer tijd voor het ondernemen.

Boekhoudprogramma advies

Ondernemen is wat je wilt!

Voordelen van een goed boekhoudprogramma

Met een goed programma heb je binnen no-time jouw winst en verliesrekening paraat en is bijvoorbeeld de btw aangifte een fluitje van een cent. Op deze manier zul je veel tijd besparen die je aan het ondernemen kan besteden. En dat is uiteindelijk wat je wilt.

Online software maakt het ook super eenvoudig om iemand anders jouw boekhouding te laten doen. Of het nu een familielid is of een accountant, zij kunnen eenvoudig inloggen en uw administratie bijwerken.

De goedkoopste manier van boekhouden blijft natuurlijk boekhouden in Excel. Het is dan wel goedkoop maar er kleven wel een aantal nadelen aan waar je jezelf goed van bewust moet zijn.

Heeft u nog vragen, stuur ons gerust een e mail. Wat het meest geschikte is voor jouw onderneming of ook stichting of vereniging hangt van de wensen en de behoeften af. De hierboven beschreven programma`s voldoen in ieder geval aan alle basisbehoeften.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *