Wat kost een boekhouder? Zijn de kosten boekhouder hoog of niet?

Als u opzoek bent naar een boekhouder, dan zijn er verschillende opties. Je kunt een administratie, een genormeerd accountsbureau inschakelen of een ZZP boekhouder. Maar wat kost een boekhouder nu eigenlijk. De kosten van een boekhouder kunnen behoorlijk oplopen!

Een ZZP boekhouder inhuren

De tarieven voor een ZZP boekhouder variëren. Het instaptarief ligt zo rond de 40€ en het maximale tarief zo rond de 75€. Het gemiddelde is zo rond de 60€ per uur..

Dit zijn prijzen op uurbasis. Persoonlijk ben ik er meer voorstander van om een vast bedrag per maand af te spreken en wat er voor dit bedrag gedaan wordt. Zo voorkom je vervelende verrassingen.

Bovendien indien de boekhouder een fout maakt en dit moet worden opgelost dan ben jij uiteindelijk degene die hiervoor betaald. En dat kan toch niet de bedoeling zijn.

De tarieven van ZZP'ers zijn gunstiger, omdat er over het algemeen geen kosten worden belast voor dure kantoorruimtes, receptie en secretaresse. De kosten boekhouder worden daardoor dus automatisch lager.

Een accountant van een boekhoudkantoor kost door de regel al snel 90€ en een registeraccountant kan zelfs oplopen tot 300€. Gelukkig heb je deze als kleine ondernemer of ZZP`er niet nodig.

Online boekhoudprogramma

Als je een boekhouder inhuurt, dan is het verstandig om een goed boekhoudprogramma aan  te schaffen. Op deze manier hoeft de boekhouder niet op locatie aanwezig te zijn en bespaar je dus weer veel geld.

Bovendien kan je op die manier overal en altijd zien hoe jouw onderneming ervoor staat.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een programma zoals e boekhouden. Wij hebben over dit pakket een uitgebreide review geschreven. Eventueel zou je ook voor een excel boekhoudprogramma kiezen, maar dat heeft persoonlijk niet mijn voorkeur.

Hoeveel uur een boekhouder nodig?

Om de vraag hoeveel kost een boekhouder te beantwoorden, is het natuurlijk ook van belang om te kijken hoeveel uur u een boekhouder wilt inschakelen. Met de online boekhoudsoftware, de automatische bankverbindingen en andere koppelingen, wordt het aantal uur dat u een boekhouder nodig heeft steeds minder.

In mijn opinie kan je als ZZP`er of eenmanszaak met een halve dag per maand al een heel eind komen. Zeker als er een goed boekhoudprogramma voor ZZP`ers wordt gebruikt. Als je uitgaat van een gemiddeld tarief van 50 euro kost je dit dus ongeveer 600 euro per jaar. Dan vallen de kosten boekhouder eigenlijk best wel mee. 

Eventueel zou er tijdens de aangifteperiode nog wat extra tijd bij kunnen komen. Dit zou echter ook niet meer dan een halve dag moeten zijn. Ervaren boekhouders zouden hier niet teveel tijd voor kwijt moeten zijn.

Wat kan jezelf doen?

Je kunt het een boekhouder gemakkelijk maken, zodat deze minder tijd nodig heeft en de boekhouder dus ook minder kost. Netjes alle bonnetjes bewaren en scannen, op tijd factureren zijn bijvoorbeeld zaken die al direct helpen.

Voor zaken zoals de aangifte inkomstenbelasting zou ik wel altijd een boekhouder inschakelen. En dan natuurlijk ook een goede boekhouder. Iemand die regels goed kent, zodat u niet onnodig teveel belasting gaat betalen.

Lever jouw boekhouding zo goed mogelijk aan, dan bespaar je veel geld op een boekhouder. Sommige zzp`ers verspillen hier echt onnodig geld.

Offertes van boekhouders

Via de website van offertes kunt u eenvoudig offertes aanvragen van verschillende boekhouders. U krijgt dan binnen 24 uur verschillende offertes om het op die manier gemakkelijker voor u te maken om een goede vergelijking te maken. Bedenk wel goed wat je nodig hebt, zodat je de juiste offertes binnenkrijgt.

Zo hoeft u dus niet zelf op zoek naar verschillende boekhouders in jouw regio. Dit wordt voor u eenvoudig uit handen genomen. Je krijgt gewoon gratis en vrijblijvende offertes in de e mail. En dan is het alleen een kwestie van de juiste keuze maken.

Op die manier zal het antwoord op de vraag wat kost een boekhouder en de kosten van een boekhouder u reuze meevallen.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *