Waarom vier jaar na de introductie PSD2 belangrijker is dan ooit

Hoewel de PSD2 koppeling al even bestaat, is deze nog belangrijker dan ooit voor jouw onderneming. In dit artikel bekijken we kort wat de PSD2 koppeling precies inhoudt en wat de voordelen zijn voor jou als ondernemer.

Wat is PSD2?

Voordat we ingaan op de voordelen, eerst even een korte blik op wat PSD2 precies inhoudt. PSD is de afkorting voor Payment Services Directive en PSD2 is de vernieuwde versie van deze Europese wet. Deze richtlijn maakt het mogelijk om derde partijen toegang te geven tot jouw betaalgegevens, en banken zijn verplicht om deze gegevens te delen indien jij daar toestemming voor geeft.

Uiteraard mogen deze gegevens enkel worden gebruikt voor een specifiek doel, zoals het matchen van betalingen in een online boekhoudprogramma bijvoorbeeld. Deze derde partijen worden ook wel Third Party Providers (TTP’s) genoemd, en dienen te beschikken over een vergunning. Nu we precies weten wat PSD2 is, is het tijd om een blik te werpen op de voordelen voor jou als ondernemer.

Voordelen van PSD2 voor bedrijven

Een van de grootste voordelen is een PSD2 koppeling tussen je online boekhoudprogramma en je zakelijke bankrekening. Hierdoor is het handmatig uploaden van bankafschriften verleden tijd en worden gegevens automatisch gesynchroniseerd. Dit is niet alles, want dankzij de koppeling kunnen ook transacties worden gekoppeld. Wat jou als ondernemer veel tijd scheelt wat betreft het bijhouden van de boekhouding. Tijd die je aan andere dingen kunt besteden.

Een PSD2 koppeling wordt ook wel een automatische bankkoppeling genoemd en is mogelijk met banken als ING, Triodos, ABN AMRO, Knab en Rabobank. Zo weet je altijd of een klant wel of niet heeft betaald, en worden zowel in- als verkoopfacturen gekoppeld aan de bijbehorende transacties. Iets dat dus niet mogelijk is zonder een PSD2 bankkoppeling.

Een ander voordeel is de mogelijkheid om klanten direct te laten betalen, dankzij een betaallink die aan de factuur (of herinnering) kan worden toegevoegd. Dit maakt het voor de klant veel eenvoudiger om te betalen. En als ondernemer betekent dit dat facturen sneller betaald worden en het geld dus ook sneller op je bankrekening staat.

Binnen Europa

De PSD2 richtlijn maakt betalingen binnen Europa makkelijker. Handig als je ook zaken doet buiten de eigen landsgrenzen. Ook webshops profiteren hiervan, omdat het voor consumenten eenvoudiger wordt om aankopen te doen bij webshops die zich in een ander Europees land bevinden. Als meer consumenten hier gebruik van maken, zal dit ook betekenen dat het makkelijker wordt om Europese klanten aan te trekken.

Einde aan extra kosten

Tenslotte is het volgens de PSD2 richtlijn niet meer mogelijk om extra kosten te hanteren voor betaalmethoden, dus ook niet voor creditcardbetalingen. Hoewel dit in het begin van de wetgeving nadelig is voor de omzet van bedrijven, zal het op termijn betekenen dat consumenten meer online gaan winkelen. Het gebruik van een creditcard is namelijk een zeer veilige betaalmethode en door het wegvallen van de extra kosten wordt dit steeds aantrekkelijker. Nu we vier jaar verder zijn zal PSD2 dus vooral positieve effecten hebben voor ondernemers. 

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *