Inhoudsopgave
Vordering verkopen
Heb je wel eens van de mogelijkheid van een vordering verkopen gehoord? In het Engels wordt dit factoring genoemd. Wanneer de klant niet betaalt is dit het risico voor diegene die de vordering van jou heeft gekocht.
Waarom een vordering verkopen?
Er zijn 3 redenen om een vordering te verkopen:
- Je hoeft zelf geen tijd te besteden aan het incasseren van een vordering.
- Je hoeft je geen zorgen te maken over klanten die niet of te laat betalen.
- Je hebt sneller je geld op je rekening staan.
Dat klinkt allemaal erg aantrekkelijk. Maar degene die jouw vordering van jou koopt, doet dat natuurlijk niet voor niks. Zij geven jou geld voordat de klant de factuur betaalt, nemen jou werk uit handen en dragen ook nog eens het risico.
Kan je alle vordering verkopen?
Er zijn twee type bedrijven actief in deze branche.
Enerzijds, de bedrijven die het gehele debiteurenbeheer uit handen nemen.Voor dit soort bedrijven is het dan ook alles of niets. Je kan niet willekeurig een vordering eruit pikken die je verkoopt. Zij nemen dan alles uit handen.
Dan zijn er ook nog bedrijven die bepaalde facturen van jou kunnen kopen. Dit zijn voornamelijk de facturen die achterstallig zijn en zijn meer het soort van incasso bureaus. Er wordt dan beoordeelt wat het risico is en op basis daarvan wordt een voorstel gedaan. Dit is een case-by-case benadering. Houdt er wel rekening mee dat u aanzienlijk minder zult ontvangen dan het bedrag van de factuur en zij ook geen interesse hebben in kleine facturen. Het is natuurlijk wel zo dat het beter is om iets te ontvangen dan helemaal niets.
Het risico van niet betaling van de vordering gaat in beide gevallen naar het bedrijf dat de vordering van jou gekocht heeft.
Wat kost het om een vordering te verkopen?
Bij het verkopen van een achterstallige factuur kan je ervan uitgaan dat je minder dan de helft zult ontvangen.
Geef je het hele debiteurenbeleid uit handen, dan wordt er met een vast percentage gewerkt. Hier worden risicofactoren zoals de branche, het type klant, het historische betaalgedrag meegenomen om het risico te bepalen. Mijn ervaring is dat de tarieven hier tussen 5% - 10% van de omzet liggen. Een behoorlijk bedrag dus.
Er zijn inmiddels aardig wat partijen waar je een vordering te koop aan kan bieden. Wil je dit doen, dan zou ik altijd verschillende offertes vergelijken.
Mijn aanbeveling
Persoonlijk vind ik het verkopen van een vordering best wel duur. Een goed debiteurenbeleid is daarom in mijn opinie de eerste stap om er voor te zorgen dat je jouw geld op tijd ontvangt.
Heb je echter problemen met het tijdig incasseren en zijn tijdige ontvangsten essentieel voor de bedrijfsvoering, dan is het een optie om te overwegen. Maar ik zou altijd eerst zelf proberen om het debiteurenbeleid te optimaliseren.
Goede online boekhoudsoftware, waarbij de vorderingen tijdig worden bijgewerkt is hiervoor essentieel. Kijk daarom eens bij onze aanbevelingen op het gebied van boekhoudprogramma`s vergelijken en hoe het juiste boekhoudprogramma te kiezen. Voor eenmanszaken zijn er zelfs gratis oplossingen.