Voordelen van SAAS software

De voordelen van SAAS software zijn mijns inziens evident. Zeker voor ondernemers actief binnen het MKB geldt dat je door de inzet van SAAS software toegang krijgt tot goede en vooral ook betaalbare software.

Wat is SAAS software?

SAAS staat voor Software As A Service. Een kenmerk hiervan is dat je periodiek licentiekosten moet betalen. Vaak is dit maandelijks maar door bijvoorbeeld een jaar vooruit te betalen, kun je vaak een mooie korting ontvangen. Een ander belangrijk kenmerk is dat je eigenaar van de software wordt. De software is en blijft eigendom van de aanbieder.

Wat zijn nu de voordelen van Software As A Service?

Wij kunnen natuurlijk wel aangeven dat SAAS veel voordelen biedt maar dat dienen we wel te onderbouwen. Verder op deze pagina kan je meer lezen over de verschillende voordelen.

1. Geen- of een lage investering vereist

Bij de aanschaf van SAAS software is geen initiële investering vereist. Of in ieder geval geen grote investering. Voor sommige toepassingen dien je een klein bedrag aan setup kosten te betalen maar deze kosten vallen in het niet, in vergelijking met de aanschafkosten van andere typen software. 

2. Lage maandelijkse kosten

De kosten voor SAAS software vallen doorgaans reuze mee. Zeker voor software waarvoor relatief veel concurrentie bestaat. Boekhoudsoftware kan je op deze manier al aanschaffen voor nog geen 20 euro per maand.

Doordat een extra klant voor aanbieders van SAAS software doorgaans weinig kosten met zich meebrengt, wordt de software aangeboden tegen aantrekkelijke prijzen. Het is vooral het volume dat de winstgevendheid van de aanbieders bepaalt. Daarom is een aantrekkelijke prijs van groot belang.

3. Geen zorgen om updates en onderhoud

Het grootste voordeel van de inzet van SAAS software, is dat je zelf als onderneming niet langer updates hoeft uit te voeren. Dit doet de eigenaar van de software voor jou. 

Op die manier weet je zeker dat je altijd over de meest recente software beschikt. Zeker bij boekhoudsoftware is dit een groot voordeel. 

Er is bijna elk jaar wel sprake van enige aanpassingen op het gebied van wetgeving. Hier hoef je jezelf niet langer druk over te maken. En dan hebben we het nog niet eens over de hele grote aanpassingen, zoals de invoering van de euro of SEPA betalingen. Dit heeft veel ondernemers de nodige hoofdbrekens opgeleverd en heeft daarnaast veel geld gekost. 

4. Alleen betalen voor wat je nodig hebt

Met grote ERP pakketten heb je tal van opties en mogelijkheden tot je beschikking.

In de praktijk is het echter zo, dat je vaak maar een beperkt gedeelte van deze mogelijkheden ook echt gebruikt. Je betaalt er echter wel voor hetgeen je niet gebruikt. 

Bij SAAS zie je vaak dat er verschillende opties worden aangeboden, die zijn afgestemd op de omvang en wensen van verschillende bedrijven. Op die manier kun je de licentie kiezen die het beste bij jouw onderneming past en daardoor niet gaan betalen voor diensten waar je toch geen gebruik van gaat maken.

SAAS software geld besparen

5. Geen maatwerk

Maatwerk is bij SAAS software niet mogelijk. Wellicht zal je dit niet direct zien als een voordeel van SAAS software. Echter, in de praktijk zie je regelmatig maatwerk software voorbij komen, dat vroeger of later voor problemen gaat zorgen. 

Daarnaast is er dan ook vaak weinig kennis beschikbaar om deze problemen op te lossen. Zelf heb ik bij meerdere bedrijven gezien, dat hierdoor maatwerk software tot de situatie leidde dat de conclusie “broken beyond repair” diende te worden getrokken. Er waren gewoonweg te veel aanpassingen gemaakt waardoor het niet goed meer functioneerde.

6. Veel uitbreidingen beschikbaar

Vooral voor veel gebruikte SAAS software toepassingen zijn er tal van uitbreidingen beschikbaar. Bij boekhoudsoftware is het vaak mogelijk om gebruik te maken van verschillende andere softwarepakketten. 

Denk hierbij aan CRM, voorraadbeheer of projectmanagement.  Je bent hierbij ook niet gebonden aan een bepaalde leverancier. Daarnaast blijf je dan door te kiezen voor uitbreidingen, gebruikmaken van standaard software toepassingen. 

7. Databeveiliging

Aanbieders van SAAS software zijn doorgaans veel beter uitgerust op het gebied van cybersecurity dan de gemiddelde MKB ondernemer. Dit is volstrekt logisch, aangezien databeveiliging een van de belangrijkste aandachtspunten is voor aanbieders van deze software. 

Daarom bezitten zij dan ook veel expertise op dit vlak. Dit is iets wat voor een MKB ondernemer eigenlijk gewoonweg niet haalbaar is. Wel dien je uiteraard als ondernemer ook de nodige maatregelen te treffen. Zo dien je altijd te zorgen voor beveiligde verbindingen. 

Conclusie

Het gebruik van SAAS software biedt simpelweg veel voordelen. Je zorgt ervoor dat jouw onderneming gebruik kan maken van geavanceerde software, zonder dat hier direct een grote investering tegenover staat.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *