Voorbelasting

Indien je de btw-aangifte gaat indienen, dan kom je het begrip voorbelasting tegen. Maar wat is dit nu precies?

Wat is voorbelasting nu precies?

Het woord geeft eigenlijk al gedeeltelijk aan wat het betekent. Voorbelasting is de btw die je als het ware vooruit hebt betaald.

Van zakelijke kosten kan je de btw in de meeste gevallen via de aangifte omzetbelasting terugvorderen. Dus eigenlijk heb je deze belasting vooruit betaald. Van sommige uitgaven, zoals bijvoorbeeld eten en drinken, personeelsvoorzieningen giften en relatiegeschenken, mag je de btw niet aftrekken, of slechts gedeeltelijk. Aftrekken als voorbelasting dien je in dat geval dan ook niet te doen.

Hoeveel btw je uiteindelijke dient te betalen, hangt dus behalve van de omzet, ook af van de voorbelasting die je hebt betaald.

Hoe dien je vooraf betaalde btw te verwerken in de btw-aangifte?

Tijdens de btw-aangifte dien je de de vooruitbetaalde btw in rubriek 5 in te vullen. Dit is de laatste rubriek van de btw-aangifte. Dit geldt voor de vooruitbetaalde btw voor goederen of diensten.

Een online boekhoudprogramma zal je exact het bedrag aangeven wat je hier dient in te vullen. Wel is het van belang om ervoor te zorgen dat je de inkoopfacturen op de juiste manier verwerkt. 

Zorg dat je facturen correct verwerkt in de boekhouding

En hiermee bedoel ik de juiste btw-codes gebruiken. Want ontvang je bijvoorbeeld een factuur met het lage btw tarief en ga je deze verwerken met de btw-code voor het hoge btw-tarief, dan zal het bedrag wat je aan voorbelasting terugvordert niet juist zijn.

Hoe verwerk je de vooruit betaalde btw in de boekhouding?

Je hoeft hier zelf eigenlijk weinig voor te doen. Je dient er alleen voor te zorgen dat je de btw codes, voor btw over zakelijke uitgaven, juist gebruikt. Uiteindelijk zal de verwerking van een factuur er als volgt uitzien. 

In dit voorbeeld zijn wij uitgegaan van een inkoopfactuur van 100€ met het hoge btw-tarief.

(D) Kosten 100€

(D) Terug te vorderen btw 21€

(C) Crediteuren 121€

Je zal op de balans een vordering creëren voor de terug te vorderen btw. 

Voorbelasting in btw aangifte

Op het moment dat je de btw-aangifte gaat verwerken, zal de btw die je dient af te dragen en de voorbelasting worden gesommeerd. 

BTW betalen of terug ontvangen?

Afhankelijk van de uitkomst, zal je of er of een verplichting jegens de belastingdienst ontstaan, of een vordering. Vervolgens zal de vordering of verplichting weggeboekt worden op het moment dat het btw bedrag wordt betaald of ontvangen.

Hiervoor gebruik je een tussenrekening voor de btw, die uiteindelijk na afsluiting van elk tijdvak voor de btw-aangifte op nul dient uit te komen.

Startende ondernemers zullen vaak btw terug ontvangen

Vooral startende ondernemers zullen in het begin btw terug ontvangen. Dit doordat je als startende ondernemer extra uitgaven doet voor het starten van een onderneming, waardoor je de btw van deze kosten kunt terugvorderen als voorbelasting.

Verplichtingen betreffende facturen

Het is verplicht dat op een factuur duidelijk vermeld staat welk btw-tarief van toepassing is. Gaat het om vrijgestelde omzet, dan dien je een factuur te ontvangen waarop de btw als vrijgesteld wordt weergegeven.

Het btw-overzicht van een boekhoudprogramma

Boekhoudprogramma`s zoals Romslomp, Myfinance en Visma eAccounting voorzien je allemaal van een overzichtelijke btw-rapportage, op basis waarvan je de btw-aangifte binnen een paar minuten kan voltooien.

E-boekhouden.nl maakt het nog gemakkelijker. Doordat zij een koppeling aanbieden met het beveiligde gedeelte van de belastingdienst, kan je met dit online boekhoudprogramma de btw-aangifte geheel automatisch kan versturen.

Hierdoor wordt het versturen van de btw-aangifte een fluitje van een cent. Zeker indien je ervoor zorgt dat de boekhouding ten alle tijden up-to-date is ben je met het doen van de btw-aangifte maar weinig tijd kwijt.

btw overzicht

Controleer altijd de btw-aangifte voordat je deze gaat versturen

Wel is het in onze ogen verstandig om zelf altijd even de btw-aangifte te controleren. Uiteindelijk blijf je zelf verantwoordelijk en een foutje is snel gemaakt.

Want uiteindelijk heb je dan wel een overzichtelijke btw rapportage, de juistheid hiervan heb je zelf in de hand, door de inkomende en uitgaande facturen juist te verwerken.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *