Urenregistratie software

Goede tijdregistratie software is van belang voor verschillende redenen. En waarschijnlijk voor meer redenen dan dat u in eerste instantie zou denken. Daarom is goede urenregistratie software, samen met goede boekhoudsoftware dan ook sterk aan te bevelen. Of je nu wilt online boekhouden, opzoek bent naar een pakket voor een eenmanszaak, het is gewoonweg ontzettend belangrijk. 

Het belang van urenregistratie software

Hieronder vind je de 6 redenen waarom goede urenregistratie software zo belangrijk is en wat onze online aanbeveling is.

1. Belastingaftrek

Ben je een ondernemer, dan zijn er aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Om in aanmerking te komen wordt er een urencriterium gesteld. Je moet minimaal 1225 uur aan jouw onderneming besteden, om in aanmerking te komen voor de aftrek.

De bewijslast voor het aantal uren ligt bij jouzelf. Indien de belastingdienst er naar vraagt dan dien je aan te tonen dat je ook daadwerkelijk dit aantal uren aan de onderneming hebt besteed. Je dient hiervoor alle uren te registreren. Ook uren die je bijvoorbeeld aan de administratie besteed, of dat je een beurs bezoekt tellen mee als gewerkte uren voor de onderneming.

Goede software kan jou hierbij helpen. Indien je in deze software stelselmatig uw uren registreert, dan zal het eenvoudig zijn om de belastingdienst hiervan te overtuigen.

Bovendien ziet een uitdraai uit een softwarepakket er professioneel uit. Professioneler dan bijvoorbeeld een Excel sheet. En mijn ervaring met de belastingdienst is dat de indruk die je maakt erg belangrijk is. Als zij direct het gevoel krijgen dat je weet waar je het over hebt en jouw zaken goed voor elkaar hebt, dan zullen zij niet zo snel aanvullende vragen stellen.

Is dit niet het geval dan loop je het risico dat zij wel dieper gaan graven. Op zich hoeft dat natuurlijk nog geen probleem te zijn, maar het kost je wel veel tijd.

2. Jouw klanten inzichtelijk factureren

Werk je op uurbasis voor klanten, dan is goede urenregistratie software helemaal onmisbaar. Het aantal uren dat je hebt gewerkt is het aantal uren dat je moet factureren. Daarnaast kan je dan ook aan klanten aantonen wat je precies voor hen gedaan hebt.

Goede urenregistratie programma`s helpen ook bij het factureren van de klant. Als je de gewerkte uren bijhoudt, kan je automatisch de factuur aanmaken. En deze kan dan ook nog eens direct in de boekhouding en dus ook in de BTW aangifte worden verwerkt.

Wanneer je besluit om hiervoor een pakket aan te schaffen, zorg dan dat je geschikte software aanschaft. Het liefst geïntegreerd met jouw boekhoud en factuurprogramma. Eenvoudig uren registreren is in mijn opinie ook een vereiste.

Je moet regelmatig uren bijhouden dus dit mag niet teveel tijd in beslag nemen. Het makkelijkste is nog als je dit via een urenregistratie app kunt doen. Een mobiele app voor uren registratie is gewoonweg onmisbaar. Dan kan je direct op locatie online uren registreren en hoef je dat niet meer `s -avonds thuis te doen zodat jij je helemaal kan richten op het ondernemen.

3. Jouw tijd inzichtelijk maken

Ook voor jouw eigen overzicht is het verstandig om het inzichtelijk te hebben waaraan je nu daadwerkelijk jouw tijd besteed. Besteed je veel tijd aan het binnenhalen van grote klanten, maar haal je uiteindelijk deze klanten niet binnen, dan kan je overwegen hier minder tijd in te stoppen. En dan beter de focus verleggen op de klanten die je wel binnenhaalt.

4. De productiviteit van jouw medewerkers meten

Maar ook als je medewerkers in dienst hebt, dan wil je natuurlijk weten hoeveel tijd zij spenderen aan een klus. En misschien nog belangrijker hoeveel tijd er aan randzaken wordt besteed.

5. Verbeteren van het offerte proces

Op basis van urenregistraties van voorgaande projecten kan je betere offertes maken voor nieuwe projecten. Je kan precies zien hoeveel uur je aan soortgelijke projecten hebt besteed. En bovendien, misschien nog wel belangrijker wat zijn de indirecte uren die aan projecten worden besteed. Het voorbereiden maar bijvoorbeeld ook de uren van medewerkers op kantoor. Op deze manier voorkom je dat je te weinig in rekening brengt, maar ook dat je een te hoge offerte uitbrengt waardoor je opdrachten misloopt.

6. Optimaliseren van de planning

Een goede planning is erg belangrijk voor klanttevredenheid. En met alle online reviews is klanttevredenheid erg belangrijk. Een grote frustratie van mensen is dat iets te laat geleverd wordt of dat een klus niet op het afgesproken tijdstip wordt uitgevoerd. Met een goede urenregistratie bouw je een historie op, wat een uitstekende basis is om jouw planning nog beter te maken. Dit betekent tevreden klanten en daardoor meer nieuwe klanten.

Kies voor de beste software

Omdat de urenregistratie ontzettend belangrijk is voor jouw onderneming, zou ik hier zeker op zoek gaan naar de beste oplossingen en kiezen voor de meest geschikte oplossing. Online urenregistratie software hoeft bovendien helemaal niet duur te zijn.

Bijvoorbeeld E-boekhouden biedt verschillende functionaliteiten. Dit pakket heeft bijvoorbeeld een project functionaliteit. Door gebruik te maken van projecten kan je bovendien ook goed zien wat de uren zijn die zijn besteed aan een project.

Indien je werkt met vaste bedragen per project kan je naderhand eenvoudig een nacalculatie uitvoeren, om te bekijken of je het project goed hebt ingeschat zodat deze rendabel zijn. Dit is uiteindelijk uitermate belangrijk voor jouw onderneming.

Interesse? Je kan dit pakket geheel gratis uitproberen!

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *