Starten als ZZP`er. Waar op te letten

Als ZZP`er komt er veel op je af. Starten als zzp`er klinkt doorgaans leuker en beter dan dat dit in de praktijk blijkt te zijn. Je hebt het ontzettend druk. 

Niet alleen met de werkzaamheden die je uitvoert als zzp`er zijnde, maar ook met allerlei bijkomende zaken. Heb je de hele dag hard gewerkt en kom je thuis, dan ligt er bijvoorbeeld nog de boekhouding op je te wachten. Zzp en boekhouden horen nu eenmaal bij elkaar.

Het werkt stop niet als je thuis komt

Kom je eindelijk thuis, ga je dan ook nog echt aan de slag met de boekhouding. Of stel je dit uit zoals veel zzp'ers vaak doen. De boekhouding bijwerken  kan je eigenlijk niet uitstellen. Dat weet je zelf ook wel, maar je moet er wel de energie voor opbrengen om ermee aan de slag te gaan. 

Het bijhouden van een boekhouding is in de praktijk nogal eens een van de zwakke punten van de ondernemer die een eigen bedrijf gaan starten.

Verplichtingen als zzp`er zijnde

Ga je starten als zzp`er, dan dien je een aantal zaken te regelen. Als eerste dien je jezelf in te schrijven bij de kamer van koophandel. Dit is iets wat je snel gedaan hebt, maar dan begint het pas echt. 

Je krijgt dan bijvoorbeeld binnen een paar weken door de belastingdienst jouw btw nummer thuisgestuurd. En vanaf dat moment ben je verplicht een btw aangifte te versturen voor jouw bedrijf. 

Ga je namelijk een bedrijf starten, ook al is dit in de vorm van zzp, ofwel zelfstandigen zonder personeel, dan hoort dit er nu eenmaal bij. Startende ondernemers willen dit soort verplichtingen nogal eens vergeten of in eerste instantie onderschatten.

Begin direct met het bijhouden van een boekhouding

Voor het bijhouden van de boekhouding heb je twee mogelijkheden. Je besteed het uit aan een boekhouder of je doet dit zelf. 

Helaas is het zo dat de tarieven voor een boekhouder fors te noemen zijn. Voor veel zzp'ers is dit eigenlijk niet op te brengen. Dan blijft er alleen de mogelijkheid over om dit zelf te gaan doen.

Ga niet boekhouden in excel

In mijn opinie is het dan uitermate belangrijk dat je kiest voor een boekhoudprogramma wat het boekhouden eenvoudig maakt. Het gebruik van excel voor de boekhouding dien je in mijn opinie dat ook gewoon direct te vergeten. 

Zeker als je geen boekhoudkundig expert bent, dan gaat dit je ontzettend veel tijd kosten. En daarnaast is er dan er ook een levensgrote kans dat je fouten gaat maken. Denk bijvoorbeeld aan het fout rubriceren van bedragen behorende bij verschillende producten of diensten in de btw aangifte.

Een goed en gebruiksvriendelijk online boekhoudprogramma is iets wat je gewoonweg nodig hebt als startende zzp`er. Bovendien zijn de kosten per jaar helemaal niet zo hoog. 

Bespaar tijd met een online boekhoudprogramma

Online boekhouden is dan ook een veel betere optie. Er is volop keuze aan goede boekhoudprogramma`s die het boekhouden aanzienlijk sneller en gemakkelijker maken. 

In plaats van dat je uren of misschien wel dagen kwijt bent met het boekhouden heb je met het gebruik van een goed online boekhoudprogramma de boekhouding in slechts een paar uurtjes weer volledig bijgewerkt.

Vergelijk de verschillende boekhoudprogramma`s zorgvuldig 

Ga je starten als zzp`er, besteed dan eerst aandacht aan het boekhoudprogramma dat je gaat gebruiken. Door de vele opties zoals e boekhouden, Myfinance, Acumulus en ga zo maar door, is het niet altijd even eenvoudig kiezen. 

Omdat het echter toch een belangrijk keuze is en blijft, is het vergelijken van boekhoudprogramma`s gewoon iets wat je dient te doen wanneer je gaat starten als zzp`er. Doe dit voordat je besluit een licentie af te sluiten bij een aanbieder van online boekhoudsoftware.

Geef niet overbodig veel geld uit

Het is niet altijd even eenvoudig om rond te komen als zzp`er zijnde. Daarom is het van belang dat je enerzijds kiest voor een online boekhoudprogramma dat niet al te duur is. 

Aan de andere kant dient een online boekhoudprogramma ervoor te zorgen dat je snel en eenvoudig de boekhouding bij kunt werken en daarnaast jou ook ondersteunt bij het ondernemen.

Het ondersteunen bij het ondernemen zie je bijvoorbeeld terug bij een eenvoudig aanmaningsproces voor openstaande debiteurenposten

Maar ook inzicht in de liquiditeit, zodat je zeker weet dat je aan alle verplichtingen kan voldoen is uitermate belangrijk. Dit geldt voor alle ondernemers maar zeer zeker ook voor startende zzp`ers. Bij het in de praktijk brengen van jouw plannen dient een boekhoudprogramma te ondersteunen.

Hoe werkt een online boekhouding?

Dit is eigenlijk vrij simpel. Bij het programma waarvoor je hebt gekozen krijg je de gegevens om op de website van de aanbieder van de boekhoudsoftware in te loggen. Hiermee kom je direct terecht in de beveiligde omgeving van jouw boekhouding terecht.

Door Middel van het scannen van rekeningen en facturen kan je deze eenvoudig en snel in de boekhouding verwerken. 

Het is dan verstandig om direct gestructureerd aan de slag te gaan. Sla bijvoorbeeld de verschillende documenten op in aparte folders. Zo kan je een folder aanmaken voor bankafschriften van de zakelijke rekening, inkomende facturen en uitgaan gaande facturen.

Toch de boekhouding uitbesteden

Heb je als startende zzp'er niet de tijd om zelf de boekhouding bij te werken, of ziet je dit gewoonweg niet zitten, dan dien je alsnog de documenten aan te leveren aan een boekhouder. Ook dan is het van belang om ervoor te zorgen dat je deze documenten gestructureerd aanlevert. 

Op die manier kan de boekhouder sneller werken hetgeen jou weer geld gaat besparen. Het is gewoonweg zonde als de boekhouder zijn dure tijd dient te besteden aan uitzoek of sorteerwerk. Vanuit huis kan je er zelf voor zorgen dat de kosten van een boekhouder niet onnodig hoog oplopen.

In dat geval kan het zeker geen kwaad om met de boekhouder te overleggen hoe het een ander het beste aan te pakken. De boekhouder kan jou bijvoorbeeld uitleggen hoe de online boekhoudsoftware werkt, zodat jij hier op in kan spelen om alles zo goed mogelijk aan te leveren.

Denk er goed over na hoe je de boekhouding gaat aanpakken. Dit geeft je een goede start als zzp'er zijnde.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *