Prive onttrekking eenmanszaak

Een privé onttrekking bij een eenmanszaak komt regelmatig voor. Dit komt omdat deze ondernemingsvorm veel meer overloopt in privé dan dat dit bij een bv het geval is.

Voorbeelden van privé opnamen

Een privé onttrekking van de eenmanszaak kan op verschillende manieren plaatsvinden. Zo kan je even snel iets met de zakelijke bankrekening betalen wanneer het om een privé uitgave gaat. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je prive geen saldo hebt, of je hebt gewoon de bankpas even niet bij je.

Ook kan je een geldbedrag overmaken naar jouw prive rekening vanaf de zakelijke rekening. Ook dan gaat het om een privé onttrekking van de eenmanszaak.

Heb je in het verleden een laptop gekocht voor de zaak en ga je deze later privé gebruiken, omdat je voor de zaak een nieuwe laptop hebt gekocht? Ook dan is er sprake van een privé opname. Het is van groot belang zakelijke uitgaven goed van prive uitgaven te onderscheiden.

Salaris en onttrekkingen vanuit de eenmanszaak

Salaris en een privé onttrekking zijn twee verschillende zaken. Als ondernemer met een eenmanszaak doe je aangifte inkomstenbelasting. Tijdens deze aangifte geef je al jouw inkomsten en zakelijke onkosten op.

De winst die overblijft is hetgeen waarover je belasting dient te betalen. Hier staan prive onttrekkingen verder los van.

Wel dien je de privé onttrekkingen vanuit de eenmanszaak apart op te geven. Waar het hierbij voornamelijk om draait, zijn de goederen die je privé onttrokken hebt. Omdat je bij de zakelijke aanschaf hoogstwaarschijnlijk de btw hebt teruggevorderd, dien je bij een privé onttrekking alsnog een gedeelte van de btw te betalen. 

privé opname versus salaris

Uiteindelijk ging het dan niet geheel om een zakelijke uitgave, waardoor je ook geen recht had op een gehele btw aftrek. Dit dien je te corrigeren.

Hoe verwerk je dit in de boekhouding?

Het is van belang om alle privé onttrekkingen goed in de boekhouding te verwerken. Het boekhoudprogramma wat je hiervoor gebruikt maakt dit eenvoudig. Doe je dit niet, dan zal het ondernemingsvermogen aan het einde van het jaar niet langer juist zijn.

Stel je betaalt een privé  etentje van de zakelijke rekening. In de boekhouding verwerk je dit dan als volgt:

  Debet Credit
Bank 100€
Prive onttrekking 100€

De grootboekrekening privé onttrekking is hierbij een balanspost. Het heeft geen invloed op de winst- en verliesrekening, omdat het geen zakelijke kosten  betreffen.

Indien er in het online boekhoudprogramma niet standaard een grootboekrekening beschikbaar is, dan dien je deze aan te maken. Doe je dit niet, dan zal je geheid problemen krijgen met de boekhouding.

Hoe verwerk je gemengde kosten?

Is er sprake van gemengde kosten, zowel een gedeelte zakelijk en een gedeelte privé, dan dien je deze kosten te splitsen in de boekhouding. Vergeet hierbij ook niet het btw gedeelte te splitsen. 

Voor het bedrag dat betrekking heeft op privé, mag je de btw niet terugvorderen. Hier controleert de belastingdienst doorgaans vrij streng op.

Auto van de zaak

Indien je de auto van de zaak ook privé gebruikt, of je houdt geen kilometeradministratie bij, dan is er ook sprake van een privé onttrekking vanuit de eenmanszaak. Je gebruikt dan namelijk iets prive met een zakelijk karakter prive. 

auto van de zaak prive

Dit dien je aan het einde van het jaar in de btw aangifte te corrigeren. Voor het gedeelte dat je de auto van de zaak prive gebruikt, heb je namelijk geen recht op btw aftrek. 

Dit komt bovenop de bijtelling bij het inkomen voor het privégebruik. Dit maakt overigens een auto van de zaak vaak een dure aangelegenheid.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *