Pensioen opbouwen

Als ondernemer zijnde dien je er rekening mee te houden, dat je niet automatisch een pensioen opbouwt. Het is dan ook van groot belang om hier zelf op tijd voor te zorgen. Bij het opbouwen van een pensioen, is de tijd die je hiervoor neemt namelijk erg belangrijk. 

Tijdig beginnen met het opbouwen van een pensioen

Een pensioen opbouwen in pakweg 10 jaar zal ervoor zorgen dat je maandelijks een groot bedrag aan de kant dient te zetten. Neem je hier 40 jaar de tijd voor, dan zal dit een veel kleinere financiële last zijn. 

Geld opzij zetten is vandaag de dag niet altijd eenvoudig. Toch is het extreem belangrijk dat je als ondernemer, per jaar een bedrag opzij zet, voor een extra pensioen. 

Hoeveel geld heb je nodig?

Persoonlijk vind ik het altijd lastig om aan te geven hoeveel pensioen je nu nodig hebt. Dit hangt af van jouw situatie en levensstijl. Bezit je een koopwoning en is de hypotheek geheel afgelost? Dan zal je minder nodig hebben dan dat je in een dure huurwoning woont.

Maar ook wat je wilt gaan doen na jouw pensionering, speelt een grote rol. Wanneer je verre en dure reizen wilt gaan maken, dan zal je veel meer geld nodig hebben, dan wanneer je geen grote plannen hebt. Daarom is het in mijn ogen ook niet zo, dat er een formule bestaat, die voor iedereen toepasbaar is.

AOW uitkering

Iedereen in Nederland ontvangt na het bereiken van de AOW leeftijd een AOW uitkering. Je ziet echter dat het steeds lastiger wordt, om alleen van een AOW uitkering rond te komen.

Daarnaast is het nog maar de vraag wat je in de toekomst kunt verwachten. Het wordt steeds duurder en lastiger om de verzorgingsstaat in stand te houden. Dit zal in de toekomst alleen nog maar tot grotere problemen gaan leiden. 

Door zelf een pensioen op te bouwen, zorg je ervoor dat je minder afhankelijk bent van de overheid.

Inzicht in de kosten

Het allerbelangrijkste is dat je inzichtelijk gaat maken, hoeveel geld je nu eigenlijk nodig hebt. Op basis hiervan kun je een plan gaan opstellen. 

Inflatie

Hierbij dien je de inflatie niet uit het oog te verliezen. Hopelijk is het dan wel zo, dat de huidige hoge inflatie echt tijdelijk is. 

Toch dien je in  mijn opinie uit te gaan van een inflatie van zo gemiddeld 3% op jaarbasis. Zeker op een periode van 20 jaar, zal dit een enorm verschil maken. Iets wat nu nog 1€ kost, zal over 20 jaar door de inflatie 1,80€ kosten. 

Uitvaart verzekering inflatie

Eenmalige uitgaven

Naast de dagelijkse kosten voor levensonderhoud en de kosten voor vakanties, zijn er ook nog periodieke kosten waar je tegenaan zult gaan lopen. Denk hierbij aan een nieuw auto, wasmachines of onderhoud van een huis. Ook deze kosten dien je in jouw plan te verwerken, zodat je het geld beschikbaar hebt, wanneer het nodig is.

Aanvullende verzekeringen

Door ervoor te zorgen dat je goed verzekerd bent, kun je voorkomen dat je tegen hoge onverwachte kosten aanloopt. Zo kun je op latere leeftijd kiezen voor een extra uitgebreide ziektekostenverzekering.

Ook kun je denken aan een uitvaart verzekering. Een uitvaart kost tegenwoordig gemiddeld rond de 7.500€, hetgeen in de toekomst alleen nog maar meer te worden. Door je hiervoor te verzekeren, zorg je ervoor dat je nabestaanden niet met deze kosten laat zitten. Voor een bedrag van rond de 10€, kun je ervoor zorgen dat de kosten zijn afgedekt.

Ook bij een uitvaart zekering dien je te letten op de inflatie. Een bedrag dat nu hoog genoeg lijkt om te verzekeren, zal dat over pakweg 30 of 40 jaar niet zijn.

Privé of zakelijk een pensioen opbouwen?

Je kunt als ondernemer zijnde zakelijk een pensioen opbouwen. Met de kleine pensioenregeling zorg je ervoor dat de kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Je kunt dit echter ook gewoon privé doen. Op die manier kun je ook van fiscale voordelen genieten.

Persoonlijk heb ik de voorkeur, om gewoon privé een lijfrentepolis af te sluiten. Wanneer je zakelijk een fiscale oudedagsreserve gaat opbouwen, dan kun je bij het verkopen of staken van de onderneming in de situatie terechtkomen, dat je dient af te rekenen met de fiscus. 

Daarnaast is het altijd maar de vraag, of het bedrag op het moment van uitkeren ook echt beschikbaar is. Zo zijn er tijdens de corona pandemie behoorlijk wat ondernemers geweest, die hun opgebouwde pensioen hebben aangesproken, om de onderneming draaiende te houden. Wanneer je dan met pensioen gaat, dan blijkt er opeens niet voldoende liquiditeit aanwezig te zijn.

Laat je goed adviseren

Aangezien het hier om vrij complexe materie gaat, zou ik altijd jouw boekhouder of financieel adviseur om advies vragen. Het gaat tenslotte om een belangrijke beslissing, die grote gevolgen kan hebben voor een lange periode.

Het pensioen en AOW wordt een steeds lastiger thema. Zorg er dan ook voor, dat je goed voor jezelf zorgt. Want wanneer je jarenlang hard hebt gewerkt, dan wil je kunnen genieten van een goed pensioen.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *