Oudedagsvoorziening

Als ondernemer zijnde dien je jouw pensioen niet te vergeten. Indien je de AOW leeftijd bereikt en je alleen AOW uitkering uitkering krijgt, dan zal je het namelijk niet breed hebben. Het is daarom aan te raden om zelf voor een extra oudedagsvoorziening te zorgen, om zodoende na de pensionering wat extra te besteden te hebben. Zelf pensioen opbouwen is op verschillende manieren mogelijk.

De fiscale oudedagsreserve

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kan je gebruik maken van de FOR regeling. FOR staat voor fiscale oudedagsreserve. Bij het toepassen van deze regeling mag je een gedeelte van de winst reserveren als zijnde oudedagsreserve. 

Dit bedrag boek je dan op de balans onder de post oudedagsreserve. Dit wordt in boekhoudkundige termen wel een dotatie genoemd. Het percentage wat je in 2021 op deze manier mag reserveren is 9,44%, met een maximum van 9,395€ per jaar.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting indien je actief bent als ZZP`er, een VOF bezit of je hebt een maatschap. Indien je aandeelhouder bent van een BV of NV, dan ben je voor de belastingdienst geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Voor BV`s en NV`s bestaat er geen FOR regeling.

Geen ondernemer voor de inkomstenbelasting

Ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting?  Geen paniek, want dan zijn er andere fiscaal voordelige mogelijkheden om een extra oudedagsvoorziening op te bouwen.

Een lijfrenteverzekering afsluiten

Indien de jaarruimte het toelaat, dan kan je een lijfrenteverzekering afsluiten. De premie die je dient te betalen voor de lijfrente is in dat geval fiscaal aftrekbaar. Hier geldt echter ook dat de toekomstige uitkeringen wel belast zijn. 

Een bijkomend, niet te onderschatten voordeel van deze oudedagsvoorziening, is dat een lijfrentekapitaal niet hoeft te worden meegeteld in box 3. 

Zelf pensioen opbouwen zonder fiscale voordelen

Zonder gebruik te maken van fiscale voordelen, dus door gewoon te gaan beleggen of sparen voor een oudedagsvoorziening is er sprake van volledige flexibiliteit.

Je kan geld opnemen en storten wanneer je dat uitkomt.

Door het ontbreken van fiscale voordelen kan je echter alleen jouw netto inkomsten gebruiken om te investeren. Hierdoor zal de vermogensopbouw langer duren.  Daarnaast dient het vermogen te worden opgegeven in box 3, waardoor het mogelijk is dat je vermogensrendementsheffing dient te betalen.

Oudedagsvoorziening opbouwen

FOR en de uitgestelde belasting betaling

In eerste instantie klinkt het interessant dat je een  bedrag van de winst mag aftrekken. Het zorgt er namelijk voor dat je minder belasting hoeft te betalen. Echter, het gaat hier wel om een uitgestelde belasting. 

Op het moment dat het bedrag van de oudedagsvrijstelling vrijkomt, dien je alsnog belasting te betalen. Dit is iets om goed rekening mee te houden. 

Stel dat je jarenlang een oudedagsreserve hebt opgebouwd en je besluit de onderneming te staken, dan loop je het risico dat dit bedrag zal worden belast. Het afrekenen met de belastingdienst kan je op dat moment alleen voorkomen door een lijfrente aan te schaffen. 

Hierbij komt de jaarruimte dan weer om de hoek kijken. Want is het bedrag dat vrijkomt groter dan de jaarruimte, dan zal je direct belasting dienen te betalen over het bedrag dat boven de jaarruimte uitkomt.

Liquiditeit en cashflow

Een oudedagsreserve is een post op de balans. Je bent niet verplicht om het geld ook daadwerkelijk op een bankrekening te storten. Sluit je daarentegen een lijfrenteverzekering af als oudedagsvoorziening, dan dien je wel het geld te storten. Door te kiezen voor de FOR regeling kan je het kapitaal in de onderneming blijven gebruiken, wat de cashflow ten goede zal komen.

Let er dan wel op dat je ten alle tijden dient af te rekenen met de fiscus.

Valt de FOR vrij, bijvoorbeeld omdat je de AOW leeftijd hebt bereikt, maar is het bedrag niet beschikbaar, dan zal je alsnog de verschuldigde belasting dienen te voldoen. Het is dan ook verstandig om hier voorzichtig mee om te gaan. Want het laatste wat je wilt, is dat op het moment dat je met pensioen gaat wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt met een belastingschuld blijft zitten.

For en cashflow

De gevolgen van de corona crisis

Behoorlijk wat ondernemers hebben hun oudedagsvoorziening aangesproken om de rekeningen te kunnen blijven betalen. In mijn opinie is dit een gevaarlijke ontwikkeling. 

Aan de andere kant speelt dit in mijn opinie een rol waarom er relatief weinig ondernemers failliet zijn gegaan.

Het is echter wel een probleem voor je uitschuiven. Want indien het geld van de oudedagsvoorziening bij het staken van de onderneming niet aanwezig is, dan blijf je met een belastingschuld zitten, in plaats van een extra pensioen.

Op dit moment zie je de impact hiervan nog niet terug. Maar het zou mij niet verbazen, indien dit in de komende jaren voor sommige ondernemers alsnog een probleem gaat worden.

Vermogensrendementsheffing

Een nadeel van de FOR regeling is dat het vermogen dient te worden opgegeven in box 3. Dit houdt dus in dat er een kans bestaat dat belasting dient te worden betaald. Of je daadwerkelijk dient te betalen hangt af van het totale vermogen dat je bezit. Is dit hoger dan het heffingsvrije vermogen, dan zal je belasting dienen te betalen. 

Een lijfrente wordt daarentegen buiten beschouwing gelaten voor de vermogensrendementsheffing.

Zorg altijd voor extra pensioen

In onze opinie is zelf pensioen opbouwen altijd sterk aan te raden. Zo niet, dan dien je als samenwonend of getrouwd stel rond te komen van op dit moment 1.665€ per maand. Zeker indien je na jouw pensionering nog grote plannen hebt, om bijvoorbeeld veel te gaan reizen, dan zal je hiermee niet ver komen.

Het is niet op voorhand te zeggen wat de beste optie is om extra pensioen op te bouwen.. Daarnaast weet je nooit hoe de toekomst eruit gaat zien. Dit maakt het lastig om op voorhand zeker te weten wat de beste keuze is.

Persoonlijk neig ik echter naar het afsluiten van een lijfrenteverzekering. Dit omdat de lijfrenteverzekering niet is verbonden aan een onderneming. Dus mocht je ooit de onderneming staken, dan zal dit geen invloed hebben op de lijfrente.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *