Online onderneming starten

Een online onderneming starten biedt veel voordelen. De benodigde investering is vaak lager, dan dat je een fysieke winkel of bijvoorbeeld restaurant gaat beginnen. 

Daarnaast ben je minder gevoelig voor onverwachte gebeurtenissen. De corona pandemie heeft dit wel bewezen. In plaats van het ondervinden van negatieve gevolgen, hebben de meeste bedrijven actief binnen de e-commerce, fors geprofiteerd van de pandemie.

Lagere kosten

Ga je een online onderneming starten? Ga dan geen panden huren op dure locaties. Dit is overbodig. Daardoor loop je één van de voordelen van een online onderneming direct mis. 

Je kunt namelijk veel geld besparen, door het bedrijf niet te vestigen op een dure locatie. Bij een winkel of restaurant ben je daarentegen vaak gedwongen, om deze te vestigen op een dure A-locatie. 

Lage overheadkosten maken een onderneming flexibel

Deze lagere vaste kosten zorgen ervoor, dat je minder vatbaar bent voor economische tegenslagen. Dit is een groot voordeel voor een bedrijf, actief binnen de e commerce.

Persoonlijk ben ik van mening, dat je als bedrijf zijnde de overheadkosten zo laag mogelijk dient te houden. Doordat deze kosten niet afhankelijk zijn van de omzet, kunnen deze kosten tot problemen leiden, wanneer de omzet tegenvalt. Bij een online onderneming heb je doorgaans de mogelijkheid deze overheadkosten te beperken. Dit maakt een onderneming flexibeler in tijden dat het tegenzit.

Pak het direct goed aan

Of je nu een online onderneming gaat starten, of een ander type onderneming, je dient bepaalde zaken direct goed aan te pakken.

Het is van groot belang om direct te kiezen voor goede software. Hiermee bedoel ik software die de bedrijfsprocessen ondersteunt en je ook de juiste inzichten verschaft. Ga je een webshop beginnen? Kies dan voor goede webshop software.

Onderneming starten goed aanpakken

Trek hiervoor voldoende tijd uit en ga webshop software vergelijken. Dit is eigenlijk de core van jouw business. 

De kosten spelen bij het vergelijken van webshop software een belangrijke rol, maar de kwaliteit is nog belangrijker. Goede webshop software zal zich dubbel en dwars terugverdienen.

Het belang van een goed boekhoudprogramma

Hetzelfde geldt voor een goed boekhoudprogramma. Als ondernemer zijnde dien je altijd een goed inzicht te hebben in de cijfers. Daarnaast maakt goede boekhoudsoftware het boekhouden ook veel eenvoudiger en minder tijdrovend. 

Kies daarom ook niet voor het eerste de beste boekhoudprogramma dat je tegenkomt. Een boekhoudprogramma vergelijken, voordat je een definitieve keuze maakt, is een must. Je dient hierbij namelijk niet te vergeten, dat in een later stadium overstappen naar een ander boekhoudprogramma behoorlijk wat werk is. 

Vanuit dit oogpunt is het dan ook van belang, om te kiezen voor een boekhoudprogramma waarmee je vooruit kunt. Als het goed is gaat jouw onderneming groeien en daar dien je door de aanschaf van de juiste boekhoudsoftware alvast op voorbereid te zijn.

Zorg dat je onderscheidend bent

Online ondernemen biedt nog steeds veel kansen. Ook al is de concurrentie inmiddels moordend, voor goede webshops is er nog meer dan voldoende ruimte.

Vergeet hierbij niet dat de e commerce markt nog steeds hard aan het groeien is. Persoonlijk ben ik ook van mening dat deze groei zich de komende jaren zeker nog door zal zetten.

Wel dien je onderscheidend te zijn. Om producten te verkopen, dien je jouw potentiële klanten iets te bieden, waardoor ze voor jou gaan kiezen. 

Online onderneming starten onderscheiden

Een online bedrijf beginnen is in principe vrij eenvoudig. Met een eigen website kan je bijna per direct aan de slag. Maar om geld te verdienen dien je wel verkopen te realiseren.

De klant dient centraal te staan

Veel mensen beginnen een eigen bedrijf, omdat zij van mening zijn, dat ze een goed idee hebben. Waar het echter om draait, is dat de klant het ook een goed idee vindt. 

Jouw product of dienst dient eigenlijk een probleem op te lossen, wat de klant ook daadwerkelijk als een probleem ondervindt. De definitie van een probleem is hier vrij breed. Als iets als erg duur wordt beschouwd, dan is dit ook gewoon een probleem. Dit probleem kan jij als ondernemer oplossen, door een lagere prijs aan te bieden.

Klein beginnen en dan pas opschalen

Door een website te maken kun je direct aan de slag. Ik heb als consultant voor meerdere startups binnen de e commerce gewerkt.

De fout die veel bedrijven maken en die ik telkens probeer te voorkomen, is dat deze startups vanaf dag 1, direct beginnen met het uitgeven van ontzettend veel geld voor online promotie. 

Ik schrik er telkens weer van, hoeveel geld er via bijvoorbeeld social media wordt uitgegeven. Ik ben ervan overtuigd dat je eerst dient uit te zoeken of jouw online business kans op succes heeft. Vaak zie je dan ook, dat er toch nog een paar zaken dienen te worden aangepast, om de online business daadwerkelijk succesvol te maken. 

Klein beginnen en opschalen

Begin daarom eerst met kleine bedragen uit te geven aan social media campagnes. Op die manier kan je de feedback van de klanten verzamelen. Dit kan je eenvoudig doen door een e mail te versturen naar klanten die iets hebben gekocht en vragen om hun beoordeling.

Aanpassen van het concept of bedrijfsmodel

Of misschien krijg je helemaal geen klanten en dien je jouw concept wel aan te passen. Pas als je in deze fase merkt dat je succes hebt, ga dan meer geld uitgeven aan social media en andere advertentie campagnes. Ook kan je dan gaan denken aan bijvoorbeeld het inzetten van affiliate marketing, om de omzet te verhogen.

Het voorbeeld van Getyourguide

Een goed voorbeeld op dit gebied vind ik Getyourguide. Toen zij hun online onderneming gingen starten, zijn zij ook begonnen met het uitgeven van relatief weinig geld op het gebied van advertenties.

Daaruit kwam naar voren, dat het idee dat zij hadden, niet helemaal goed uit de verf kwam. 

Zij hebben hun concept net zolang aangepast, totdat dit aansloot op hetgeen de klant zocht. Daarna zijn zij begonnen met het uitgeven van grotere bedragen op het gebied van advertenties. Inmiddels wordt het bedrijf Getyourguide gewaardeerd op meer dan een miljard euro. Je kunt dus niet zeggen dat zij het verkeerd hebben aangepakt.

Online onderneming starten unicorn

Een businessplan maken

Ga je een online onderneming starten? Dan is het maken van een businessplan essentieel. Neem hier ruim de tijd voor. Door een online bedrijf te starten en dit te doen zonder een businessplan op te stellen, loop je geheid tegen problemen en kosten aan, die je niet had verwacht. Een eigen online onderneming vraagt vaak niet om een grote investering, waardoor een businessplan nogal eens wordt overgeslagen. 

Online bedrijven dienen dit echter ook gewoon te doen. Het dwingt je goed na te denken over alle verschillende aspecten van het ondernemen. Dit maakt de kans op succes vele malen groter wordt. Het geeft je bijvoorbeeld inzicht in hoeveel geld je nodig hebt, om de onderneming te starten. 

Zorg ervoor dat je in een liquiditeitsplanning ook opneemt hoeveel geld je nodig hebt om de aanvangsfase, waarbij je doorgaans nog niet winstgevend bent, door te komen. Ondernemers die dit niet doen, komen vaak al in een vroeg stadium in de liquiditeitsproblemen. 

In dergelijke situaties is het dan ook nog eens erg lastig om een financiering bij een bank los te krijgen. En als dit al lukt, dan zal de rente die je dient te betalen torenhoog zijn, hetgeen de kans op succes alleen maar kleiner maakt.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *