Online boekhouding

Elke ondernemer krijgt er mee te maken. Of je het nu leuk vindt of niet, een administratie of boekhouding doen je bij te houden. Een boekhouding in de vorm van een online boekhouding maakt dit gemakkelijker en eenvoudiger.

Boekhouden in excel

Er zijn nog steeds ondernemers die dit in excel doen. Gelukkig worden dit er wel steeds minder

Toen ik zelf als ondernemer aan de slag ging, ben ik begonnen met boekhouden in excel. Ook heb ik gezocht naar gratis boekhoudprogramma`s. Als startende ondernemer wil je jouw overheadkosten zo laag mogelijk houden. En vanuit mijn ervaring als CFO in het bedrijfsleven, had ik de impressie dat boekhoudprogramma`s ontzettend duur waren. 

Ik kwam er echter al snel achter dat dit een enorme misvatting was. De programma`s om een online boekhouding bij te houden zijn helemaal niet duur. En het was gewoonweg een grote fout om op zoek te gaan naar een gratis programma, of mijn boekhouding in excel bij te houden. Hier ben ik dan ook snel vanaf gestapt. Bespaar tijd en ga niet boekhouden in excel.

Wat houdt een online boekhouding in?

Dit is eigenlijk vrij simpel. Je maakt gebruik van online boekhoudsoftware, waarbij je de software niet lokaal op een laptop of printer installeert. Bovendien worden jouw gegevens opgeslagen in de cloud. 

Dus ook deze data heb je niet lokaal op jouw laptop staan. Je kan natuurlijk wel de data downloaden als je dat wilt, zodat je zelf een kopie of back-up hebt.

Wat zijn de grote voordelen van een online boekhouding

Er zijn een aantal grote voordelen, die mijn inziens de keuze gemakkelijk maken. Zoals al gezegd, je hoeft geen software te installeren. Dit houdt ook in dat je geen updates hoeft te installeren. Ook als er een wijziging in wetgeving wordt doorgevoerd, wordt dit automatisch aangepast.  Het niet te hoeven onderhouden van de software is mijn een inziens een enorm voordeel. 

Voordelen online boekhouding

De programma`s voor een online boekhouding maken boekhouden eenvoudig. Zelfs zonder boekhoudkundige kennis kan je heel veel zelf doen. Hiermee bespaar je enorm op de kosten van accountants en boekhouders. 

Alle terugkerende zaken, zoals het boeken van inkoopfacturen en het verwerken van banktransactie kan je echt simpel zelf doen. 

Toegang verlenen aan iemand anders

Je kan eenvoudig iemand anders toegang tot jouw boekhouding geven. Of dit nou jouw boekhouder is, of iemand anders, die je om advies wilt vragen. Aan de andere kant kan je ook zelf vanaf elke locatie jouw boekhouding inzien. 

Gericht op gemak voor ondernemers en zzp`ers

De programma`s zoals Rompslomp, e-boekhouden.nl, My Finance, Visma of Moneymonk zijn er op gericht het zo makkelijk mogelijk te maken voor ondernemers. Het wordt niet overdreven ingewikkeld gemaakt en bovendien is de functionaliteit erop gericht om zaken zoveel mogelijk te automatiseren. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het automatisch importeren van banktransacties en het scannen en direct verwerken van bonnetjes en facturen. Ook het doen van de btw-aangifte wordt je zo gemakkelijk mogelijk gemaakt.

Door het grote aanbod van online boekhoudprogramma`s, is boekhoudprogramma`s vergelijken noodzakelijk. Je dient alle voordelen en nadelen van alle beschikbare boekhoudsoftware goed te vergelijken. 

Door gebruik te maken van een online boekhouding, heb je overal en altijd inzicht in de financiële situatie van jouw onderneming. Of je nu een zzp`er bent, een eenmanszaak bezit of je bent een MKB`er.

Voor wie is de online boekhouding geschikt?

Heel simpel. Voor elke ondernemer van elke omvang. Maar vergeet ook niet de verenigingen en stichtingen, die ook een boekhouding dienen bij te houden.

Vooral voor verenigingen en stichtingen is de digitale boekhouding een aanrader. Omdat er vaak meerdere personen actief zijn op het gebied van de boekhouding maakt dit het erg eenvoudig. Daarnaast is toezicht houden ook nog wel een issue binnen een vereniging of stichting. En dit maak je met een boekhouding in de cloud veel gemakkelijker. 

Hoeveel kost het online boekhouden?

Er zit verschil tussen de prijzen van de verschillende programma`s. Een eenvoudig online boekhoudpakket heb je voor nog geen 10€ per maand. Een boekhoudprogramma voor zzp'ers hoeft echt niet veel meer te kosten. 

Kosten online boekhouding

Door de tijd die je gaat besparen heb je dit in no time weer terugverdiend. Maar ook de duurdere programma`s zijn prima te betalen. Voor deze prijzen krijg je toegang tot alle functionaliteiten die je voor jouw boekhouding nodig hebt. 

Veel voordelen voor startende ondernemers

Voor starters wordt het door veel aanbieders van de online programma`s nog aantrekkeljker gemaakt. Zo biedt het online boekhoudprogramma e-boekhouden.nl zijn boekhoudprogramma de eerste 15 maanden gratis aan voor startende ondernemers. 

Daarnaast krijg je ook  nog eens een gratis cursus boekhouden aangeboden. Maar ook andere programma`s hebben interessante aanbiedingen, waarmee je vooral als startende ondernemer soms wel een jaar gratis kan boekhouden.

Gebruik e-boekhouden.nl als starter en bespaar direct op de kosten van jouw boekhouding. 

Welk pakket moet ik nu kiezen?

Door het uitgebreide aanbod is het soms niet eenvoudig om het juiste programma te kiezen. 

De verschillende boekhoudprogramma`s vergelijkenn is dan ook aan te bevelen. Een boekhoudprogramma moet aansluiten op jouw onderneming, vereniging of stichting. 

Daarom is het ook niet op  voorhand te zeggen welk pakket is het beste. Dit hangt af van jouw persoonlijke voorkeur, maar ook van het type onderneming dat je runt. 

De gratis proefperiode die elk pakket aanbiedt is dan ook een uitkomst. Zo kan je eerst een programma testen voordat je tot aanschaf overgaat. Een shortlist maken van de programma`s die jij geschikt acht en deze vervolgens uitproberen, is mijn inziens dan ook de beste manier om jouw ideale boekhoudprogramma uit te kiezen.

Je kan je altijd gratis aanmelden en kan je het boekhoudprogramma van jouw keuze 30 dagen gratis uitproberen. Dan weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en het goede boekhoudprogramma voor jouw onderneming hebt gekozen.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *