Op belastinggebied zijn er een aantal voordelen waarvan je kan profiteren als ondernemer zijnde. Een aftrekpost is de ondernemersaftrek. Hoe hoog is de ondernemersaftrek 2019?
De ondernemersaftrek 2019 bestaat uit verschillende aftrekposten.
De zelfstandigenaftrek bedraagt voor 2019 een bedrag van 7.280 euro.. Daarnaast kan je eventueel ook aanspraak maken op de startersaftrek. De voorwaarden hiervoor zijn als volgt:
- Je bent in minimaal 1 van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer geweest.
- In de voorgaande 5 jaren niet meer dan 2 keer de startersaftrek toegepast
Als je als ondernemer voldoet aan deze voorwaarden dan kan je een extra bedrag van 2,123€ aftrekken.
Het urencriterium als voorwaarde
De volgende voorwaarden zijn belang om recht te hebben op de zelfstandigenaftrek.
- De belangrijkste voorwaarden waaraan je dient te voldoen is het urencriterium. Je dient tenminste 1.225 uur per jaar aan jouw onderneming te besteden. Dit komt grofweg neer op 25 uur per week.
- Ben je naast ondernemer in loondienst, dan mag je niet meer uren in loondienst werken dan dat je ondernemer bent. Deze voorwaarde geldt niet indien je in een van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer was.
- Daarnaast geldt ook dat je de aow leeftijd van 65 jaar nog niet hebt bereikt.
Het is dus van belang om als ondernemer zijnde de gewerkte uren goed te registreren. Je bent zelf verantwoordelijk voor de bewijslast. Daarom is het een aanrader om de urenregistratie in jouw boekhoudprogramma te gebruiken. Op die manier heb je direct een goed en overtuigend inzicht in de bestede uren aan jouw onderneming.
Vergeet vooral niet ook de indirecte uren zoals het bijwerken van de administratie mee te nemen. Zorg dat je krijgt waar je recht op hebt.
De genoemde bedragen trek je van de winst af. Hierdoor wordt de winst dus lager en kan er als bijkomend voordeel ook een lager belastingpercentage optreden. Dit in het geval je inkomstenbelasting betaalt en geen vennootschapsbelasting. Het inkomstenbelasting percentage is oplopend dus heb je kans dat je door de aftrek niet in het hoogste belastingtarief terecht komt.
Het doorschuiven van de zelfstandigenaftrek
Als startende ondernemer maak je misschien in de eerste jaren nog niet zoveel winst. In dat geval is het goede nieuws dat je de niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek in een jaar kan gebruiken en doorschuiven naar een volgend jaar. De periode dat je deze niet gebruikte zelfstandigenaftrek kan gebruiken is maar liefst 9 jaar.
MKB winstvrijstelling
De ondernemersaftrek 2019 bestaat behalve uit een vast bedrag voor de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek eventueel ook uit de mkb-winstvrijstelling. Deze is 14% van de winst, nadat je de andere aftrekposten hebt verrekend.
In het eerste jaar dat je winst maakt zal je dus een forse belastingaftrek kunnen genieten. Over het algemeen zijn de belastingen hoog in Nederland. Met de zakelijke aftrekposten wordt het echter voor de zelfstandige ondernemers aantrekkelijk gemaakt om ondernemer te zijn. Met de verschillende regelingen betaal je minder belasting.
Berekening van de inkomstenbelasting
Boekhoudprogramma`s zoals e-boekhouden.nl of Rompslomp geven je niet direct de mogelijkheid om de inkomstenbelasting te bereken. Hiervoor dien jezelf de berekening te maken hoeveel belasting je dient af te dragen.
Het is raadzaam dit regelmatig te doen. Dit om een nare verassing aan het einde van het jaar te voorkomen. Daarnaast zou je bijvoorbeeld ook aan het einde van het jaar nog kunnen besluiten om bijvoorbeeld een extra advertentiecampagne uit te voeren, indien je veel winst hebt gemaakt en dus veel belasting dient te betalen.