Ondernemen

Ondernemen is iets wat in het bloed van de Nederlanders zit. Het aantal bedrijven en zelfstandigen heeft inmiddels het aantal van 2,000,000 overschreden.

Een belangrijke reden waarom mensen beginnen met ondernemen is dat zij vrijheid willen. Een eigen bedrijf bezitten is iets wat velen erg aanspreekt.

Toch valt het ondernemen voor veel mensen in de praktijk tegen. Er komt meer bij kijken dan dat zij in eerste instantie hadden gedacht. Het is niet voor niets dat in 2019 maar liefst 115,000 bedrijven zijn opgeheven waarvan er 3,084 failliet zijn gegaan. 

Ondernemen is dus niet altijd eenvoudig en brengt de nodige risico`s met zich mee. Daarom van onze kant een aantal tips, met name voor startende ondernemers.

1. Begin met het opstellen van een ondernemingsplan

Dit is in mijn opine uitermate belangrijk. Hier dien je gewoonweg de tijd voor te nemen. En daarnaast dien je dit ook kritisch te doen. Ik heb in de praktijk redelijk veel voorbeelden gezien van mensen die wilden gaan ondernemen en zo overtuigd waren van hun idee, dat zij het ondernemingsplan niet serieus namen.

Een goed ondernemingsplan dient de volgende onderdelen te bevatten:

  • Algemene informatie over de onderneming, inclusief het idee waarmee je aan de slag wilt.
  • Een marketingplan inclusief marktonderzoek. Wie zijn jouw klanten en waarom gaan zij jouw producten kopen.
  • Een financieel plan. Dit onderdeel dient een prognose van zowel de winst- en verliesrekening als ook een cashflowprognose te omvatten. 

Indien jezelf geen ervaring hebt met het opstellen van een ondernemingsplan, vraag dan om hulp. Misschien ken je wel iemand in jouw vriendenkring of familie die je hierbij kan ondersteunen.

Voordat je daadwerkelijk naar de kamer van koophandel gaat om jezelf als ondernemer in te schrijven, dien je in mijn opinie eerst te beschikken over een goed onderbouwd ondernemingsplan.

2. Kies de juiste rechtsvorm

Wanneer je een onderneming gaat inschrijven bij de kamer van koophandel dien je een rechtspersoon op te geven. Kies je voor een BV, dan beperk je het risico doordat je op die manier niet aansprakelijk bent met jouw privé vermogen.

Wel dien je jezelf als je een BV opricht een salaris uit te betalen. Dit kan een nadelige invloed hebben op de cashflow.

Ga je echter hoge en langdurige verplichtingen aan zoals bijvoorbeeld in de vorm van huur van een winkelpand of kantoorpand, dan is het verstandig om de onderneming te starten in de vorm van een BV. 

Ondernemen en ondernemingsplan

3. Deel jouw ondernemingsplan om feedback te ontvangen

Het is vaak een gegeven dat indien je zelf ergens enthousiast over bent, dat je in dat geval mogelijke valkuilen over het hoofd ziet. Of in ieder geval deze bagatelliseert. Daarom is het verstandig om jouw ondernemingsplan aan anderen voor te leggen, om zodoende onbevooroordeelde feedback te ontvangen.

En dan het liefst aan meerdere personen en mensen die kritisch zijn en ook de waarheid durven te zeggen. Op die manier krijg je waardevolle informatie over het plan voor jouw onderneming. Sta ook open voor feedback en doe hier je voordeel mee.

Wel is het raadzaam jouw plan niet met zomaar iedereen te gaan delen. Je wilt niet dat iemand anders er met jouw idee vandoor gaat.

4. Schaf goede boekhoudsoftware aan

Startende ondernemers hebben het niet eenvoudig. Het is daarom uitermate belangrijk om inzicht te hebben in de cijfers van de onderneming. Je dient continu op de hoogte te zijn van de omzet die je hebt gerealiseerd en wat de kosten zijn van jouw onderneming.

Hierbij is een boekhoudprogramma onmisbaar. Er zijn nog steeds ondernemers die een boekhouding in Microsoft Excel of Google Sheets bijhouden. Maar mijn advies hier is, doe dit niet!

Een boekhoudprogramma kan je al aanschaffen vanaf ongeveer 10€ per maand. En voor dit bedrag heb je vervolgens een goed inzicht in het reilen en zeilen van jouw onderneming. Daarnaast zal je ook veel minder tijd kwijt zijn aan de boekhouding dan dat je dit in een spreadsheet gaat doen.

5. Gebruik de financiële informatie uit de boekhouding

De praktijk is vaak anders dan de theorie. Zelfs goede ideeën zijn geen garantie voor een succesvolle onderneming. Wees daarom kritisch op jezelf en stuur bij, waar dat nodig is.

Het is beter om op tijd bij te sturen dan halsstarrig vast te houden aan het initiële idee dat je had voor jouw onderneming.

Ontbreekt het je aan de financiële kennis om cijfers uit de boekhouding te kunnen interpreteren, huur dan een boekhouder of een andere financieel professional in. Dit kost uiteraard geld, maar een goede boekhouder zal zijn geld zeer zeker terugverdienen. Op basis van de data uit het boekhoudprogramma kan hij of zij jou adviseren waar je op dient te letten en waar je actie dient te ondernemen.

Ondernemen en cashflow

6. Zorg voor een goede liquiditeitsplanning

Bij bedrijven draait het om winst en cashflow. Op de lange termijn is winst uiteraard belangrijk, want anders zal het ondernemen van korte duur zijn. Voor met name startende ondernemers is cashflow eigenlijk nog belangrijker dan winst.

Je zal namelijk merken dat in het begin de omzet nog niet al te hoog zal zijn. Daarentegen zal je tegen de nodig opstartkosten aanlopen. 

Zo zal je bijvoorbeeld een website dienen op te zetten, moeten gaan adverteren om klanten te trekken en ga zo maar door.

Het is dan ook uitermate belangrijk om een goede cashflow planning te maken. Hoeveel geld heb je nodig om jouw onderneming draaiende te houden? En vergeet daarbij niet dat je ook dient te leven. Ook prive zullen de rekeningen blijven binnenkomen.

Daarnaast is een cashflow planning iets wat je regelmatig dient bij te werken. Denk niet dat als je dat een keer gedaan hebt, dat dit dan voldoende is. Je zou eigenlijk de planning elke maand weer dienen bij te werken. 

7. Onderneem toekomstgericht

Dit is niet altijd even eenvoudig, want niemand kan de toekomst voorspellen. Maar begrippen zoals duurzaamheid en energieneutraal zijn begrippen die steeds belangrijker worden. Ga dan ook geen onderneming starten die hiermee in strijd zijn. 

Maar ook marktontwikkelingen zijn belangrijk om in acht te nemen. Zo is bijvoorbeeld de verwachting dat online shoppen alleen nog maar zal toenemen in de toekomst. Lag het marktaandeel van non-food webshops in 2018 nog op 25%, de verwachting is dat dit in 2025 op 35% zal liggen (Bron: ING - kennis over de economie).

Daarom zal je, indien je een fysieke winkel wilt starten, echt met iets nieuws dienen te komen om op die manier succesvol te zijn.

8. Ga tijdig op zoek naar een financiering

Blijkt uit het financiële plan dat je een aanvullende financiering nodig hebt, ga hier dan op tijd mee aan de slag. 

Eigenlijk nog voordat je daadwerkelijk jouw onderneming gaat starten. Het verkrijgen van een financiering voor een startende onderneming is een lastige klus. En indien dit noodzakelijk is om jouw onderneming van de grond te krijgen, zou je hier zo snel mogelijk mee aan de slag dienen te gaan.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een financiering te verkrijgen. Je kan het proberen via jouw bank, maar ook bijvoorbeeld crowdfunding of investeerders zijn een mogelijkheid. 

Wel dien je jezelf hier te beseffen dan investeerders alleen geïnteresseerd zullen zijn indien er een groot marktpotentieel bestaat. Zij zullen niet zo snel geneigd zijn om te investeren in een winkel op de hoek. Hiermee kunnen zij gewoonweg te weinig mee verdienen.

Onze conclusie

Ondernemen is leuk, zeker zolang je succesvol bent. Gezien de sterke stijging van het aantal ondernemingen in de afgelopen jaren, zijn er nog voldoende kansen om succesvol te gaan ondernemen.

Echter, je dient wel goed voorbereid te zijn om daadwerkelijk succesvol te zijn. De concurrentie is immers moordend, waardoor je jezelf als ondernemer zijnde dient te onderscheiden om succesvol te zijn.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *