Op deze pagina besteden we aandacht aan Moneymonk. Dit online boekhoudprogramma richt zich met name op zzp`ers.
Met onze ervaring en kennis op het gebied van zowel boekhouden als ook boekhoudprogramma`s, hebben wij beoordeeld of Moneymonk voldoet aan hetgeen een zzp`er nodig heeft.
Wat vinden gebruikers van Moneymonk?
De ervaringen van ondernemers die het boekhoudprogramma gebruiken zijn een belangrijke graadmeter betreffende de prestatie van zowel de software alsook de aanbieder van deze software.
En daarbij moeten wij zeggen dat we eigenlijk nog nooit een dergelijk hoge waardering hebben gezien. De waardering via Feedbackcompany is met een 9.8 van de maximale score van 10, uitermate hoog. Eigenlijk kan dit niet beter.
De score van 9.6 via Google Reviews bevestigd dat de gebruikers uitermate tevreden zijn. Dit is ook ongebruikelijk hoge score.
Reacties van klanten
Wat er uitspringt bij de beoordelingen zijn de gebruiksvriendelijkheid en de service die wordt geboden in het geval je een vraag hebt. Hierover wordt er bijvoorbeeld geschreven:
“Als je vragen hebt wordt je goed geholpen”.
"Moneymonk is eenvoudig in gebruik en heel overzichtelijk. Ook erg klantvriendelijk en behulpzaam als je vragen hebt".
Moneymonk biedt alles wat een boekhoudprogramma voor een zzp`er nodig heeft. Daarnaast blinken zij uit in de service die zij verlenen in het geval je vragen hebt.
De functionaliteiten van Moneymonk
Wanneer je een licentie aanschaft voor een boekhoudprogramma is het van belang dat het de functionaliteiten biedt die je gewoonweg nodig hebt.
Tegenwoordig bieden de meeste online boekhoudprogramma`s deze noodzakelijke functionaliteiten wel aan, maar toch is het verstandig om dit even te controleren. Om jou hierbij te helpen hebben wij dit alvast voor jou gedaan.
Rapportage voor de btw
Moneymonk biedt een rapportage waarmee je eenvoudig de btw-aangifte kan verzorgen. Het is wel noodzakelijk om in te loggen bij de belastingdienst om deze rapportage vervolgens in te voeren. Direct verzenden vanuit het boekhoudprogramma zelf is niet mogelijk.
Echter, met de rapportage die Moneymonk aanbiedt heb je de btw-aangifte met een paar minuten verzonden. Bovendien ben ik zelf van mening dat het ook geen kwaad kan om zelf de gegevens over te nemen op de website van de belastingdienst.
Op die manier heb je als het ware een extra controle om te zien of de cijfers in lijn zijn met hetgeen je had verwacht.
Scannen en herkennen van bonnetjes
Je hebt de mogelijkheid om een foto te maken van een bonnetje en vervolgens direct te uploaden naar de boekhoudsoftware.
Vervolgens zal op basis van intelligente software zoveel mogelijk van de data alvast worden ingevuld, waardoor je deze bonnetjes super snel in de boekhouding kunt verwerken. Een periodieke factuur kan je op deze manier ook razendsnel verwerken.
Gegevens zoals bedrag en de datum zullen automatisch worden overgenomen. Daarnaast heb je op die manier ook direct de factuur opgeslagen in het digitale archief. Bij het verwerken van bankbetalingen kan je vervolgens eenvoudig de facturen en bonnetjes aan de juiste betaling koppelen. Daarnaast is het kwijtraken van een bonnetje op deze manier voorgoed verleden tijd.
De boekhouding koppelen aan de bankrekening
Moneymonk biedt een breed scala aan mogelijkheden aan om de gegevens van de bankrekening te importeren in de boekhouding. Met de volgende banken is er een volledig automatische koppeling mogelijk:
- Knab
- Bunq
- ING
- Rabobank
- SNS Bank
- Triodos
- ASN Bank
- ABN AMRO
In deze gevallen hoef je dus geen bestand meer te downloaden en vervolgens te importeren. Er wordt hiervoor geen extra bedrag in rekening gebracht om deze koppeling op te zetten.
Het kan wel zo zijn dat een bank hiervoor een bedrag in rekening brengt. Wil je toch liever zelf de controle houden en de gegevens importeren via een MT940 bestand, dan is dat ook gewoon mogelijk.
Echter, in onze opinie heeft het gebruik maken van de mogelijkheid van een volledig automatische koppeling de voorkeur.
Beschikbare rapportages
Als ondernemer dien je tenminste te beschikken over een balans, winst- en verliesrekening en een auditfile voor de belastingdienst bij een eventuele controle. Deze zijn dan ook allemaal beschikbaar bij Moneymonk.
Zij gaan echter nog een stap verder. Er zijn ook allerlei andere overzichten beschikbaar, zoals vergelijkingen van verschillende perioden, klanten overzichten en uiteraard openstaande debiteuren- en crediteuren posten.
Op het gebied van rapportages zit het in onze ogen dan ook wel goed. Zo is het overzicht van het aantal uren besteed per klant voor de dienstverlenende zzp`ers een waardevol overzicht.
Status van e-mails
Het bijhouden van de status van een e-mail is erg handig en ook belangrijk. Indien je een herinnering naar een klant verstuurt, wil je natuurlijk zeker weten dat deze goed is aangekomen.
Dit wordt allemaal weergegeven in het boekhoudprogramma. Een klant kan dus nooit beweren dat een e-mail niet is ontvangen, omdat Moneymonk de status van deze mails bijhoudt.
Is er iets wat er ontbreekt bij Moneymonk?
In eerste instantie heb je alles wat je nodig hebt als zzp`er zijnde. Ook zaken zoals rittenadministratie, urenadministratie en offertes aanmaken zijn beschikbaar. Daarnaast kan je ook een factuur aanmaken in de eigen huisstijl.
Er is echter geen voorraadadministratie beschikbaar. Werk je met producten, dan kan je dus niet direct de voorraad bijhouden in het boekhoudprogramma. Daarnaast worden er ook geen extra koppelingen aangeboden met bijvoorbeeld een rapportagetool, webshop software of CRM systeem.
De meeste zzp`ers zullen hier normaal gesproken ook geen behoefte aan hebben. In het geval je hier wel de beschikking over wilt hebben, dan zijn er in onze opinie betere opties beschikbaar.
E-boekhouden.nl biedt bijvoorbeeld een groot scala aan van mogelijke koppelingen. Ook Exact online biedt op dit gebied uitgebreidere mogelijkheden.
Hoeveel kost dit boekhoudprogramma
De maandelijkse kosten bedragen 20€ per maand. Ben je een startende ondernemer, dan kan je aanspraak maken op een korting van 50% voor de eerste 6 maanden.
Daarnaast wordt er de mogelijkheid aangeboden om 30 dagen gratis Moneymonk uit te proberen.
Sta je als ondernemer minder dan een jaar ingeschreven bij de kamer van koophandel, dan kan je aanspraak maken op de starterskorting.
De prijs is vergelijkbaar met de prijzen van andere online boekhoudprogramma`s.
Myfinance en Rompslomp zijn net iets goedkoper, maar het verschil is in onze opinie te verwaarlozen.
5€ meer of minder per maand zou de keuze niet dienen te beïnvloeden. Het is in dat geval belangrijker om te kiezen voor het boekhoudprogramma wat het beste bij jou past.
Onze conclusie
Voor de zzp`er is dit een meer dan prima boekhoudprogramma. Je hebt toegang tot alle benodigde functionaliteiten. Daarnaast is het een overzichtelijk boekhoudprogramma wat in onze ogen ook uitermate belangrijk is.
Gezien de waarderingen die worden toegekend aan dit boekhoudprogramma kan je er zeker van zijn dat je met deze boekhoudsoftware prima uit de voeten kunt.