Als ondernemer zijnde heb je recht op een aantal aftrekposten en belastingvoordelen. Een voorbeeld hiervan is de MKB winstvrijstelling. Wat houdt deze vrijstelling in en moet je dit verwerken in jouw boekhoudprogramma?
Inhoudsopgave
Belastingmaatregelen om ondernemen te stimuleren
De aftrekposten voor ondernemers en belastingvoordelen zijn er op gericht om ondernemen aantrekkelijk te maken. Meer ondernemers betekent namelijk meer banen, wat uiteraard goed is voor de economie van een land. Wel kan je tegenwoordig je vraagtekens zetten bij alle wet- en regelgeving voor kleine ondernemers, die het ondernemen er niet gemakkelijker op maken.
Wat is de MKB winstvrijstelling?
De MKB winstvrijstelling geeft alle ondernemers de gelegenheid om 14% van de winst af te trekken, waardoor dit gedeelte van de winst als het ware belastingvrij wordt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. En minder belasting betalen is iets wat wij van boekhoudprogramma advies uiteraard van harte toejuichen.
Wel is het zo dat je op de winst eerst de ondernemersaftrek in mindering dient te brengen, alvorens je de 14% in mindering brengt op de fiscale winst.
Wanneer kom je in aanmerking voor deze aftrekpost?
Als je door de belastingdienst als ondernemer wordt aangemerkt, dan heb je automatisch recht op deze vrijstelling van 14%. Hier hoef je voor de rest niks voor te doen.
In het aangifteprogramma van de belastingdienst zal er bij de aangifte inkomstenbelasting automatisch met deze winstvrijstelling rekening worden gehouden.
De toevoeging MKB is in mijn ogen dan ook een beetje verwarrend. Want ook als eenmanszaak of ZZP`er heb je gewoon recht op deze belastingaftrek.
Daarnaast hoef je ook niet te voldoen aan het urencriterium, zoals bij de zelfstandigenaftrek het geval is.
Gaat er iets veranderen met de MKB winstvrijstelling?
In ieder geval mag je in 2020 nog steeds 14% van de winst aftrekken Waar er in de miljoenennota is aangekondigd dat er vanaf 2020 op het gebied van de zelfstandigenaftrek er het nodige gaat veranderen, is dit voor de MKB winstvrijstelling niet het geval. In ieder geval voorlopig niet.
Persoonlijk vind ik dit een vreemd beleid van de overheid. De zelfstandigenaftrek is met name van belang voor startende ondernemer, die doorgaans nog niet zoveel winst maken.
Op die manier help je deze ondernemers in de aanvangsfase om netto toch voldoende over te houden om van te kunnen leven.
De MKB winstvrijstelling verlaagt de te betalen belasting pas echt op het moment dat je een behoorlijke winst gaat maken. Daarom is mijn ogen dit beleid niet juist om startende ondernemers te helpen en mensen aan te sporen om te gaan ondernemen.
Hoe deze aftrekpost in de boekhouding te verwerken?
De MKB winstvrijstelling verwerk je niet direct in de boekhouding. In een boekhoudprogramma zoals Rompslomp of E boekhouden, verwerk je alleen de zakelijke transacties. De winstvrijstelling is van belang bij de opgave van de inkomstenbelasting.
Dat neemt niet weg dat het ook van belang is om gedurende het jaar een goede planning bij te houden van de te verwachten te betalen inkomstenbelasting.
Dit voorkomt nare verrassingen. Dit kan je in mijn ogen echter prima doen met een excel spreadsheet en heb je in principe dan ook geen boekhoudprogramma voor nodig. Wel dienen de gegevens van het boekhoudprogramma als basis voor de berekening van de te betalen inkomstenbelasting.