De MKB ondernemingsvorm is veruit de meest voorkomende onderneming in Nederland. Het is zelfs zo dat meer dan 99% van de ondernemingen tot het MKB behoort.Er is een grote kans dat jouw onderneming ook tot het MKB behoort Dat is dan ook de reden dat bijna alle online boekhoudsoftware gericht is op de MKB boekhouding. Er is dan ook behoorlijk wat keuze wat betreft een boekhoudprogramma MKB.

Gratis en vrijblijvend uitproberen voor jouw MKB administratie

Alle MKB boekhouding software biedt wel een gratis proefperiode. Hiervoor hoef je alleen een gratis account aan te maken en je kan direct aan de slag.

Ik zou voordat je de gehele boekhouding opzet voor jouw bedrijf, wel eerst gewoon het online boekhoudpakket wat je hebt uitgekozen bekijken en uitproberen. Het opzetten van een boekhouding kost de nodige tijd. En als je er tijdens de proefperiode achterkomt dat het toch niet de beste keuze is, dan heb je dit voor niks gedaan.

Eboekhouden.nl

⇃ Scan en Herken facturen
⇃ Veel handige koppelingen
⇃ Gratis boekhoudcursus
⇃ Koppeling met alle Nederlandse banken
⇃ Super eenvoudig in gebruik
⇃ Beoordeling van 9.3 op Trustpilot

Rompslomp

⇃ Facturen maken en direct verzenden
⇃ Inzichtelijke rapportage en grafieken
⇃ Veel processen geautomatiseerd
⇃ Meer dan 10,000 gebruikers in Nederland
⇃ Supersimpel online boekhouden
⇃ Beoordeling van 9.4 op Trustpilot

Myfinance

⇃ Verbinding met alle Nederlandse banken
⇃ Veel handige koppelingen
⇃ Gratis toegang voor de boekhouder
⇃ Kilometer en urenregistratie
⇃ Handige app om bonnetjes mee te scannen
⇃ Beoordeling van 8.4 op Trustpilot

Online boekhouden MKB of offline boekhouden?

In mijn opinie een makkelijke vraag. Online boekhouden biedt zo ontzettend veel voordelen ten opzichte van offline boekhouden, dat daarom mijn advies dan ook is: zeker online boekhouden!

Het grootste voordeel van online boekhouden is natuurlijk dat je overal jouw gegevens kan inzien. Maar daarnaast kan je bij een probleem ook gebruik maken van een helpdesk die jou op afstand kan helpen. Een derde voordeel is de databeveiliging.

De aanbieders van MKB boekhouding software hebben geavanceerde beveiligingen waar de meeste MKB`ers niet aan kunnen tippen. Dit is gewoonweg te duur voor een MKB`er. Voor aanbieders van een boekhoudprogramma MKB is data beveiliging echter een absolute topprioriteit.

Wanneer ben je een MKB`er?

Je behoort tot het midden en kleinbedrijf, indien je voldoet aan de volgende 2 voorwaarden:

  • Een omzet van jaarlijks maximaal 40M€
  • Minder dan 250 werknemers in dienst.

Als je jouw eigen onderneming opzet, dan zal je dit niet 1,2,3 bereiken. Bereik je dit wel, dan behoor je zeker tot de categorie succesvolle en zelfs topondernemers.

Een boekhouder MKB inhuren of gewoon zelf doen?

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een boekhouder MKB in te huren. Maar zelfs dan is goede software onmisbaar. Een goed online boekhoudpakket maakt het voor een boekhouder MKB een stuk gemakkelijk. En gemakkelijker betekent minder tijd en dus minder kosten van de boekhouder MKB.

Wil je toch graag gebruik maken van een boekhouder? Dan raad ik je sterk aan meerdere offertes aan te vragen. De prijsverschillen kunnen behoorlijk oplopen.

Welke specifieke boekhoudprogramma`s MKB zijn er?

Je hebt behoorlijk wat keuze op dit moment wat betreft MKB boekhouding software. De concurrentie is wat betreft best wel heftig.

En concurrentie is altijd goed voor de klant. De verschillende pakketten stuwen elkaar als het ware omhoog wat betreft de kwaliteit en functionaliteit. Daarnaast heeft het een goede uitwerking op de prijs. 

Daarnaast is een voordeel van online boekhoudpakketten dat de kosten voor het verkopen van een extra boekhoudpakket relatief laag is voor de aanbieders. Dit helpt dan ook om de prijzen laag te houden.

Persoonlijk was ik dan ook blij verrast toen ik mij ging verdiepen in de prijzen van de verschillende boekhoudprogramma`s voor het MKB.

Ook voor de boekhouder en accountant

Tegenwoordig maken zelfs boekhouders en accountantskantoren gebruik van de online MKB boekhouding software. Dit geeft wel aan dat het hier dus draait om kwalitatief uitstekende boekhoudpakketten. 

Wat kan je allemaal met online boekhoudsoftware MKB?

Je kan de vraag eigenlijk beter omdraaien. Wat kan je tegenwoordig eigenlijk niet, op het gebied van MKB boekhouding software? Aan het zogenaamde robotic accounting, waarbij boekhoudprocessen zoveel mogelijk  geautomatiseerd worden, is veel aandacht besteed. Bij de online boekhoudpakketten zoals bijvoorbeeld e boekhouden.nl, Myfinance en Rompslomp kom je bijvoorbeeld de volgende functionaliteiten tegen:

Automatisch bankafschriften importeren

Door een verbinding op te zetten tussen de MKB boekhouding software en de het internet bankieren, kan je automatisch de bankmutaties importeren. Op deze manier wordt het verwerken van inkomende betalingen van facturen en het betalen en bijwerken van de betaalstatus van leveranciers facturen  een stuk gemakkelijker en sneller.

Een verbinding opzetten met de webshop

Alle populaire webshop software kan je verbinden met de boekhoudsoftware. Hierdoor kan je dus bijvoorbeeld automatisch alle omzetgegevens in de boekhouding verwerken. Maar ook kan je op de deze manier het voorraadbeheer bijhouden in het boekhoudprogramma MKB.

Verbinding maken met de belastingdienst

 Je kan de aangifte omzetbelasting automatisch vanuit de MKB boekhouding versturen. De BTW aangifte wordt geheel voorbereid en je hoeft deze alleen nog even te controleren. Ik raad je wel aan om dit ook echt te doen.

Urenregistratie, ledenadministratie en rittenregistratie.

Indien dit relevant is voor jouw onderneming kan je dit allemaal direct in de MKB boekhouding verwerken. Je kan dan heel eenvoudig jouw klanten of leden factureren op basis van deze gegevens.

Een verbinding opzetten met het CRM systeem

Gebruik je een dergelijk pakket gebruikt kan je deze met elkaar verbinden. 

Snel verschillende overzichten zoals een balans en winst en verliesrekening inzien

Deze overzichten maken de aangifte inkomstenbelasting een stuk  eenvoudiger. Met deze overzichten heb je direct alle informatie bij de hand.

Scannen en herkennen van facturen

Via een app waarmee je een foto kan maken van de factuur of het bonnetje, kan je deze gelijk in het boekhoudpakket laden en veelal ook automatisch verwerken.

Wat betreft functionaliteit doen deze boekhoudpakketten niet veel onder voor de functionaliteit van bijvoorbeeld een SAP. Dan heb ik het wel over het boekhoudgedeelte. Op andere gebieden zoals bijvoorbeeld productieplanning, supply chain en controlling is een SAP natuurlijk veel uitgebreider maar ook veel complexer.

Bijkomende kosten

Er zijn pakketten die bepaalde extra kosten in rekening brengen. Dit kan bijvoorbeeld zijn op basis van het aantal facturen en transacties die je verwerkt. Bij bijvoorbeeld eboekhouden.nl kan je met het ZZP Mini pakket maximaal 240 boekingen en 120 facturen per jaar verwerken. Heb je meer facturen, dan dien je een uitgebreider pakket te kiezen welke dan het standaardpakket wordt genoemd. Schrik hier echter niet van, want de prijs blijft nog steeds verrassend laag.

Bij het Rompslomp boekhoudpakket wordt er niet gekeken naar het aantal transacties of facturen, maar naar de functionaliteit. Voor een goede MKB boekhouding heb je mijn inziens dan ook de meest uitgebreide MKB boekhouding software nodig.

Daarnaast kunnen er aanvullende kosten worden berekend voor bijvoorbeeld het opzetten van de bankverbinding. Dit zijn echter meestal wel kosten die door de bank in rekening worden gebracht.

Myfinance daarentegen heeft geen beperkingen wat betreft de functionaliteit of aantallen transacties en facturen.

Goed de algemene voorwaarden lezen is dan ook ten alle tijden aan te raden, zodat je zeker weet wat de eventueel bijkomende kosten zijn.

Welke MKB boekhouding software kiezen?

Dat hangt af van jouw onderneming. Heb je een webshop, dan vind ik persoonlijk e boekhouden.nl een aanrader. De mogelijkheid om jouw webshop direct aan het boekhoudprogramma MKB te koppelen is een groot pluspunt en bespaart je heel veel tijd.

Ben je boekhoudkundig niet goed onderlegd, dan is Myfinance een goede optie. Hier heb je de mogelijkheid om voor het online samen pakket te kiezen Met dit pakket krijg je ondersteuning wat betreft de boekhouding. Eenmalige boekingen voeren ze voor jou uit, ze verzorgen de jaarafsluiting en indien je een fout hebt gemaakt herstellen zij deze voor jou.

En dit pakket kost slechts 20€ per maand. De tijd die jij hiermee bespaart zodat jij jezelf op het ondernemen kan richten is mijn inziens veel meer waard dan deze 20€ per maand.

Rompslomp is ook een prima pakket en zeer vriendelijk geprijsd. Voor een bedrag van 15€ per maand heb je al de beschikking over het Rompslomp Pro pakket. Hier kan je meer dan prima jouw MKB boekhouding in bijhouden. Ten opzichte van Eboekhouden.nl ontbreekt er echter wel de functionaliteit om jouw webshop te koppelen aan deze MKB boekhouding software. Daarnaast kan je niet direct vanuit het programma de BTW aangifte versturen. Daarentegen heb je wel een BTW rapportage op basis waarvan je eenvoudig de gegevens kan invullen op de website van de belastingdienst, hetgeen dan ook niet veel tijd in beslag zal nemen.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste software voor jouw MKB boekhouding?

Wij helpen je graag verder. Je kan altijd ons contactformulier invullen en dan zullen wij zo spoedig mogelijk contact met jou opnemen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *