Leven met schulden

Leven met schulden is zwaar. Je zal er bijna constant aan denken, hetgeen veel stress zal veroorzaken. Dit heeft dan weer gevolgen voor jouw functioneren en zelfs op jouw gezondheid. 

Het is namelijk bewezen, dat continue stress grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid. De vraag is, wanneer je schulden hebt, hoe je er dan voor kan zorgen dat deze schulden verdwijnen.

De verschillende situaties

Wanneer je ooit een keer een lening hebt afgesloten, waarbij het bedrag van de lening niet al te hoog is, dan kan je dit zelf gaan oplossen. Je zou dan gewoon een periode zuinig moeten leven en het aflossen van de schulden prioriteit geven. Dit houdt in, dat je wellicht minder uit dient te gaan en wellicht een keer een vakantie dient over te slaan. 

Dit is best wel een opoffering. Maar hetgeen je ervoor terugkrijgt, een leven zonder schulden, zal je veel opleveren. Elke euro per maand die je uitspaart en gebruikt om schulden af te lossen, zal je verder helpen.

Je dient wel discipline op te brengen. Wanneer je eenmaal begint te denken, ik kan best een keer uit eten of nieuwe kleding kopen, dan zal je al snel merken dat je meer geld uit begint te geven. Want als het één keer kan, dan kan het ook wel een tweede keer. En dan een derde, vierde keer en ga zomaar door. 

Aflossen van schulden als prioriteit

Schulden oplossen dient de absolute prioriteit te zijn. Het eerste wat je dient te doen wanneer je jouw salaris ontvangt, is een bedrag van de schuld aflossen. Pas daarna begin je geld uit te geven aan andere zaken. Dit is een afspraak die je met jezelf dient te maken.

Ook is het verstandig om zelf een plan te maken, hoe je de schuld gaat aflossen. 

Hoeveel ga je per maand aflossen en hoe lang zal het duren voordat de gehele schuld is afgelost? Des te meer je kunt aflossen, in andere woorden des te zuiniger je leeft, des te eerder je van de schuld verlost zult zijn. Vergeet ook niet dat je steeds minder rente zult gaan betalen. Als het goed is, dan zal een jaar later van nu, de schuld lager zijn dan vandaag.

Schulden aflossen prioriteit

Budgetten maken

Wat voor mij persoonlijk altijd goed werkt, is het maken van budgetten. Hierbij gebruik ik een aparte bankrekening voor de vaste lasten. Zo zorg ik ervoor, dat het geld dat nodig is voor de vaste lasten altijd aanwezig is. Daarbij maakt ik ook gebruik van een aparte bankrekening, zodat ik niet in de verleiding kom, om het geld uit te geven aan andere zaken. 

De gevolgen van stijgende kosten

Helaas zijn de kosten van levensonderhoud de afgelopen tijd zo enorm sterk gestegen, dat het wellicht niet mogelijk is om de schulden af te lossen. Wellicht lopen de schulden zelfs verder op, omdat je meer dient te lenen om rond te komen. 

In een dergelijke situatie is het hoofd boven water houden een grote uitdaging. Je hebt dan eigenlijk hulp nodig om uit een dergelijke situatie te geraken. Zo heb je het als alleenstaande moeder echt niet eenvoudig op dit moment.

Moeilijke tijden voor ondernemers

Ondernemers hebben het ook zwaar. De kosten blijven maar stijgen. Daarnaast lijkt het mij meer dan waarschijnlijk, dat verschillende sectoren hun omzet terug zullen gaan zien lopen. Mensen kunnen nu eenmaal minder geld uitgeven dan voorheen. Met name de detailhandel en horeca gaan het zwaar krijgen. 

Bewindvoering als uitweg

Bewindvoering aanvragen is dan nog een redmiddel om uit de problemen te geraken en schuldsanering te voorkomen. Door het aanvragen van beschermingsbewind neemt een ander jouw financiële zaken tijdelijk over. De bedoeling is dat binnen een bepaalde periode jouw financiële zaken weer op orde worden gebracht. 

Hiervoor dien je dan wel beslissingsbevoegdheid op te geven. Het is niet zo, dat voor mensen met schulden door beschermingsbewind de schulden worden opgelost. 

De bewindvoerder zal de budgetten beheren. Hierbij krijg je dan zelf slechts een beperkt bedrag aan leefgeld, dat je zelf kunt uitgeven. 

Dit dient te voorkomen dat je steeds verder in de schulden terecht komt en dat de situatie echt uitzichtloos wordt. Want dan kom je in de schuldsanering terecht, waarbij je drie jaar lang van een absoluut minimum bedrag dient te leven. Dit is iets wat je echt wilt voorkomen. 

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *