Wanneer je meer informatie wilt hebben over een onderneming, dan kan je dit doen via de Kamer Van Koophandel. Een kvk nummer zoeken kan je ook eenvoudig doen via hun website.
Op basis van een kvk nummer kan je vervolgens bepaalde informatie achterhalen. Waar een onderneming is gevestigd, wie de eigenaar is, de rechtsvorm en wie er bevoegd zijn om een onderneming te vertegenwoordigen. Indien het om een BV, stichting, NV of coöperatie gaat, dan kan je ook een jaarverslag opvragen. Op die manier kan je meer inzichten verkrijgen in de financiële situatie van een onderneming.
Bedrijfsgegevens inzien via het kvk register
Wel is het zo dat kleinere ondernemingen niet veel gegevens hoeven te publiceren. Op die manier ontvang je dan ook geen diepgaande financiële overzichten.
Toch kan het raadplegen van dit register zeker geen kwaad. Voor grotere klanten zou ik dit toch zeker elk jaar even doen. Door inzicht te behouden in de financiële positie van een klant, kan je problemen voorkomen door het onbetaald blijven van facturen.
Vergelijken van verschillende jaarrekeningen
Wat hier erg belangrijk is zijn de vergelijkingen tussen verschillende jaren. Presteert een onderneming beter of slechter dan voorgaande jaren? Of misschien is er al jaren een dalende trend te zien. Dit is in mijn ogen een rode vlag.
Een bedrijf dat jaar op jaar slechter presteert. is klaarblijkelijk niet in staat om dit om te draaien. Vroeger of later zal een dergelijke onderneming dan ook in de liquiditeitsproblemen komen.
Opvragen van betaalde informatie
Een kvk nummer zoeken is gratis. Je kan dit doen op basis van de naam van de onderneming of eventueel een trefwoord.
Basisinformatie zoals vestigingsadres en de rechtsvorm zijn gratis in te zien.
Het opvragen van jaarcijfers is niet gratis. Hiervoor dien je te betalen.
Dit kost echter slechts een paar euro en dat is het in mijn ogen zeker waard.
Opslaan van kvk nummers in een boekhoudprogramma
In de masterdata van een boekhoudprogramma is het ook raadzaam om een kvk nummer op te nemen. Op die manier hoef je slechts een keer een kvk nummer op te zoeken.
Indien je deze nodig hebt voor het opvragen van bijvoorbeeld jaarrekeningen dan heb je deze direct bij hand.
Ook voor de belastingdienst kan dit handig zijn. Het is geen verplichting, maar het ziet er wel professioneel uit indien je kvk nummers ook opslaat in jouw master data.
Voorkomen van fraude
Indien je een grote bestelling ontvangt, dan kan het raadzaam zijn het kvk nummer op te zoeken en te controleren dat degene die de bestelling plaatst daartoe ook bevoegd is. Maar ook om te controleren dat het om een echte onderneming gaat. Helaas neemt fraude hand over hand toe, dus een extra controle hier is geen overbodige luxe.
Via het register van het kvk kan je bijvoorbeeld controleren dat het afleveradres van een bestelling juist is. Het zou kunnen dat iemand zich voordoet als een ondernemer of een werknemer van een onderneming, maar hetgeen hij bestelt laat afleveren op een adres wat niet aan deze onderneming toebehoort.
In dat geval heb je een behoorlijk probleem. Degene die bij jou besteld heeft, is in dit geval hoogstwaarschijnlijk niet van plan om te gaan betalen voor hetgeen hij bij jou heeft afgenomen.
Een kvk nummer opzoeken en vervolgens het register raadplegen kan helpen bij het voorkomen van dit soort fraude.