KOR regeling

De kor regeling staat voor kleineondernemersregeling. Het komt erop neer dat je door het toepassen van deze regeling een btw vrijstelling krijgt. Aan de ene kant hoef je geen btw af te dragen en aan de andere kant kan je dan ook geen btw meer terugvorderen. Deze regeling is speciaal voor kleine ondernemers in het leven geroepen.

Wanneer kan je de KOR regeling toepassen?

Het enige criterium om gebruik te mogen maken van de KOR regeling is dat de jaaromzet minder dan 20.000 euro dient te bedragen. Indien dit het geval is, dan kan je een aanvraag indienen om de regeling te mogen toepassen. 

Let er wel op dat bepaalde btw vrijgestelde omzet wel meetelt bij het bepalen van de omzet voor de KOR regeling. Dit heeft betrekking op onroerend goed, effecten, verzekeringen en andere financiële diensten. 

De regeling is voor elke rechtsvorm van toepassing. Of het nu om een eenmanszaak, VOF of BV gaat.

Is de regeling altijd voordelig?

Indien het mogelijk is om de KOR regeling toe te passen, dan zal het in de meeste gevallen voordelig zijn om dit te doen. Zeker indien je diensten verkoopt, waarbij je dus weinig zaken inkoopt en weinig btw terugvordert zal het voordelig zijn. 

Het is echter niet altijd vanzelfsprekend de KOR regeling een voordeel oplevert.

Startende ondernemers

Indien je een onderneming gaat starten, dan is de kans groot dat je in de beginfase extra uitgaven dient te doen. Dit kunnen bijvoorbeeld de kosten van een website zijn, advertentiekosten, advieskosten of de aanschaf van computer en laptops.

Het is vaak zo dat een onderneming een eerste jaar niet winstgevend is door de vele aanloopkosten.

Startende ondernemer en KOR

In een dergelijk geval is het aannemelijk dat het verstandiger is om gewoon een btw aangifte te doen. De betaalde btw is dan hoger dan de btw die je in rekening hebt gebracht.

Zakelijke of particuliere klanten?

Heb je veel zakelijke klanten, dan dien je hier goed over na te denken. Je kan namelijk geen btw meer terugvorderen over de inkopen die je doet. Deze inkopen worden dus duurder. Hierdoor zal de prijs exclusief btw omhoog gaan. 

Om dit te illustreren, het volgende voorbeeld. Hierbij gaan we ervan uit dat je iets koopt voor 100€ exclusief btw en verkoopt voor 200€.

  KOR Geen KOR
Prijs excl. btw € 100 € 100
BTW € 21 € 21
Inkoopprijs € 121 € 100
Verkoopprijs excl. btw € 200 € 200
BTW € 0 € 42
Verkoopprijs incl. btw € 200 € 242
Bruto-marge € 79 € 100

In eerste instantie lijkt het erop dat jouw product door het toepassen van de KOR regeling goedkoper wordt. Echter, een zakelijke klant vordert het btw bedrag terug. Uiteindelijk zijn de kosten voor de zakelijke klant gelijk aan de kosten met toepassing van de KOR regeling.

Bij de inkoop kan je de betaalde btw niet terugvorderen. Jouw echte kosten zijn dus het bedrag inclusief btw, hetgeen in dit voorbeeld 121 euro bedraagt. Vorder je de btw wel terug, dan zijn de kosten slechts 100 euro. De kosten van de inkoop liggen dus 21 euro hoger.

Wil je de daadwerkelijke kosten voor de zakelijke klant gelijk houden, dan verlies je 21 euro bruto marge. Om de bruto marge gelijk te houden zou je dan 221 euro in rekening dienen te brengen in plaats van 200 euro. Dit zal echter nadelige gevolgen hebben voor de concurrentiepositie.

Hoog en laag tarief

Vallen de goederen en diensten die je verkoopt onder het lage btw-tarief maar zijn de kosten belast volgens het hoge btw-tarief? Dan zou het ook zo kunnen zijn dat het toepassen van de KOR regeling onvoordelig is.

Op tijd aanvragen

Wil je gebruik maken van deze btw-vrijstelling? Dan dien je om in aanmerking te komen 4 weken voor de ingangsdatum van een btw-tijdvak een aanvraag in te dienen.

Stel dat je vanaf 1 september de regeling wilt toepassen, dan dien je dus uiterlijk 31 augustus de aanvraag te hebben verstuurd. Op de website van de belastingdienst kan je het aanvraagformulier terugvinden.

Een aanmelding geldt voor drie jaren. Het is niet mogelijk om tussentijds af te melden, tenzij de omzet boven de 20.000€ per jaar uitkomt. 

KOR regeling op tijd aanvragen

De verandering per 1 januari 2020

Tot 1 januari 2020 was er sprake van de oude KOR. Bij deze regeling kon je vermindering van de btw aanvragen. De nieuwe KOR is veel eenvoudiger en overzichtelijker. 

Bij deze aanpassing van wet- en regelgeving is er bij de nieuwe regeling, die vanaf 2020 geldig is, duidelijk gekozen voor eenvoud en gemak. Vanuit oogpunt van de ondernemer is dit een vooruitgang.

Niet langer een btw aangifte verzorgen

Naast de financiële impact zorgt de regeling ervoor dat je niet langer verplicht bent om een btw aangifte te versturen. Het geeft dus ook een verlichting met betrekking tot de administratie lasten. Voor veel zzp`ers is dit een belangrijk bijkomend voordeel.

Dit kan ook een overweging zijn om toch voor de regeling te kiezen, zelfs als het je financieel niks oplevert.

Ook wordt het verwerken van facturen in de boekhouding eenvoudiger. Je hoeft  niet langer rekening te houden met btw of btw-codes.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *