Is boekhouden moeilijk

Er zijn maar weinig mensen die enthousiast worden bij het horen van het woord boekhouden. Daarnaast wordt er ook vaak gedacht dat het bijhouden van de administratie iets zeer complex is. Is boekhouden moeilijk, of valt dit eigenlijk wel mee?

Onderscheid maken tussen dagelijkse en periodieke transacties

Eigenlijk kan je het boekhouden onderverdelen in twee categorieën. De dagelijkse en eigenlijk ook wel standaard transacties en de meer complexe, maar ook minder frequente transacties. In mijn opinie kan je de vraag is boekhouden moeilijk voor de eerste categorie met een nee beantwoorden.

Standaard Transacties kosten het meeste tijd

Het overgrote gedeelte van het boekhouden bestaat uit de dagelijkse en standaard transacties. Een goed voorbeeld hiervan is het inboeken van de rekeningen die je ontvangt. Het verwerken van deze facturen is eigenlijk vrij eenvoudig. Zeker indien je gebruik maakt van een goed online boekhoudprogramma.

Automatiseren van dagelijkse boekhoudkundige werkzaamheden

Bij het gebruik van een goed online boekhoudprogramma, hoef je maar over paar punten na te denken. Wat is het btw tarief en op welke kostenrekening wil je de factuur boeken? 

De rest gaat allemaal automatisch. Daarnaast staat het btw tarief op de rekening aangegeven. Dit kan je dus gewoon overnemen zoals het op de factuur staat.

Bij het gebruik van sjablonen wordt het nog eenvoudiger. Op die manier kan je het boekhoudprogramma één keer zo instellen, dat daarna de facturen van dezelfde leverancier bijna volledig automatisch worden verwerkt.

Een andere activiteit bij het boekhouden, die je bijna dagelijks tegenkomt, is het verwerken van de ontvangen en uitgaande betalingen. Intelligente boekhoudsoftware kan echter zoeken naar bijbehorende facturen, waartegen de betalingen kunnen worden weggeboekt 

En zorg je ervoor dat je altijd bij bent met het verwerken van facturen, dan zal het overgrote gedeelte van de betalingen automatisch worden verwerkt.

Integratie van factuur- en boekhoudsoftware

Gebruik je daarnaast een factuur module binnen het boekhoudprogramma, dan zullen de verkoopfacturen ook automatisch worden verwerkt. Je dient in dit geval wel even goed te letten op de instellingen met betrekking tot de btw.

Zorg je ervoor dat je btw op zowel de inkoop- als verkoop facturen goed verwerkt, dan is de btw-aangifte ook een fluitje van een cent. Bij e-boekhouden.nl kan je dan zelfs vanuit het boekhoudprogramma zelf met een druk op de knop de btw-aangifte versturen.

Andere boekhoudprogramma`s, zoals bijvoorbeeld Myfinance, hebben allemaal een overzichtelijke rapportage waarbij het doen van de btw-aangifte ook erg eenvoudig is. Je krijgt precies aangegeven in welke categorie je welk bedrag dient aan te geven.

Het inboeken van de ontvangen rekeningen, het verwerken van de verkoopfacturen en het verwerken van de bankbetalingen zal al snel meer dan 80% van de tijd van het boekhouden in beslag nemen. Dit zal zeer zeker voor zzp`ers het geval zijn. 

En dit zijn doorgaans standaard handelingen. Voor dit gedeelte van het boekhouden kan je de vraag is boekhouden moeilijk dan ook beantwoorden met nee beantwoorden.

Een boekhouder inhuren voor complexere boekhoud transacties

Daarnaast zijn er nog een aantal handelingen die iets complexer zijn. Denk bijvoorbeeld aan het inboeken van voorzieningen, waarbij je zekere wet- en regelgeving in acht dient te nemen, het opzetten van vaste activa met de bijbehorende afschrijvingen en het berekenen van de te betalen belastingen. 

Als je er echter voor zorgt dat jezelf de standaardzaken kunt bijhouden en dit ook regelmatig doet, dan kan je voor de overige zaken een boekhouder inhuren

In dit geval zal de boekhouder niet al teveel tijd kwijt zijn en zal je dit dus ook niet al teveel geld kosten. 

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *