Wanneer je zaken doet buiten de Europese Unie, dan is de kans groot dat je te maken krijgen met invoerrechten. In de praktijk is de importeur verantwoordelijk voor het voldoen van deze invoerrechten.
Invoerrechten zijn extra kosten die de inkoopprijs doen toenemen. Hier dien je dus goed rekening mee te houden bij het bepalen van de verkoopprijs.
Invoerrechten en btw
Niet alleen als ondernemer krijg je te maken met het betalen van deze extra kosten. Wanneer je online shopt, dan kan het zo zijn dat je deze kosten ook dient te betalen. Daarnaast zal de vervoerder ook een tarief in rekening brengen voor de administratieve afhandeling. In veel gevallen zijn deze administratiekosten hoger dan de daadwerkelijke invoerrechten.
Bedraagt de aankoop als privépersoon meet dan 150€, dan ben je ook nog btw verschuldigd. In dat geval kan het bedrag dat je dient te betalen best wel fors oplopen.
Het is in onze ogen in dat geval verstandig om te kijken of je hetzelfde niet binnen de Europese Unie kan kopen. En ook al is de aankoopprijs in dat geval iets hoger, uiteindelijk zal je dan toch goedkoper uitzijn.
Complexe materie
Invoerrechten is best een complexe aangelegenheid. Dat wil zeggen, de eerste keer dat je hiermee in aanraking komt, dien je het nodige uitzoekwerk te verrichten. Indien je dit eenmaal gedaan hebt, dan zal het een volgende keer veel eenvoudiger zijn.
Het land van oorsprong van een product bepaald of je kosten bij invoer dient te betalen of niet. Met sommige landen is er sprake van een handelsverdrag, waardoor deze kosten niet in rekening worden gebracht. Daarnaast speelt ook het type product dat je invoert een rol.
De verschillende codes
Bij het invoeren van een product krijg je te maken met een HS code. Deze HS code geeft aan om wat voor een product het gaat. De HS code bestaat uit 6 cijfers.
In de EU worden hier vervolgens nog 4 cijfers aan toegevoegd, waardoor uiteindelijk de Taric code ontstaat.
Deze Taric code is een standaardisering binnen de Europese Unie en bepaald uiteindelijk de hoogte van de invoerrechten.
Alvorens daadwerkelijk te gaan importeren, is het verstandig eerst de Taric code te achterhalen. Vervolgens kan je op de website van de douane belastingdienst dan het tarief terugvinden wat je dient te betalen.
Hoe te verwerken in de boekhouding?
Invoerrechten zijn kosten die je direct in de winst- en verliesrekening boekt. Fiscaal gezien is dit de beste methode, omdat je hiermee direct de fiscale winst verminderd.
Het nadeel is wel dat er geen verband is tussen deze kosten en de omzet. Indien je in een keer een grote voorraad inkoopt, dan zal je een hoog bedrag aan kosten in de boekhouding verwerken. En eigenlijk hebben deze kosten betrekking op toekomstige verkopen.