Inkomstenbelasting zzp berekenen

Als zzp`er zijnde dien je inkomstenbelasting te betalen. Indien je in loondienst bent, dan is de belastingaangifte doorgaans vrij recht toe recht aan. Bij de inkomstenbelasting zzp berekenen komt er meer bij kijken. Je dient namelijk belasting te betalen over de winst van de onderneming. Naast de winst die je dient te berekenen, heb je daarnaast ook nog recht op een aantal aftrekposten, die je niet hebt indien je in loondienst bent.

Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting, wat nu?

Het verschil in inkomstenbelasting tussen loondienst en zzp

Door de extra aftrekposten die je kan genieten als zzp`er zijnde, betaal je doorgaans minder belasting dan iemand die in loondienst is. In onderstaande tabel hebben wij dit verschil weergegeven. Inkomstenbelasting zzp berekenen:

  ZZPer Loondienst
Bruto winst / inkomen € 60.000 € 60.000
Zelfstandigenaftrek € 7.030  
Startersaftrek € 2.123  
Inkomen na aftrekposten € 50.847 € 60.000
MKB winstvrijstelling € 7.119  
Belastbaar inkomen € 43.728 € 60.000
Inkomstenbelasting € 16.333 € 22.410
Algemene heffingskorting € 1.405 € 483
     
Te betalen inkomstenbelasting € 14.927 € 21.927
In % 25% 37%

De bovenstaande berekening is een enigszins vereenvoudigde weergave. We hebben geen rekening gehouden met aftrekposten zoals hypotheekrenteaftrek. Dit verandert echter niet de conclusie, dat je als ondernemer zijnde minder inkomstenbelasting betaalt.

Hoe stel je de winst vast als zzp`er

De inkomstenbelasting als zzp`er berekenen, begint met het vaststellen van de winst van jouw bedrijf. Hierbij dien je de basisbeginselen te hanteren zoals die opgelegd zijn door de belastingdienst. 

Een groot verschil met de inkomstenbelasting als werknemer is het realisatieprincipe. Voor een gewone werknemer wordt het moment van belasting betalen bepaald door het moment dat je geld daadwerkelijk ontvangt. Ontvang je bijvoorbeeld in 2020 een nabetaling van het salaris van 2019, dan zal dit in 2020 worden belast.

Als ondernemer zijnde dien je uit te gaan van het realisatieprincipe. Op het moment dat je een factuur verstuurd, dien je deze op te geven tijdens de inkomstenbelasting aangifte. Vanuit dit oogpunt is het moment van het ontvangen van het geld niet relevant. 

Daarnaast kan je als ondernemer zijnde ook bepaalde kosten aftrekken, wat niet mogelijk is indien je in loondienst bent. Denk bijvoorbeeld deel aan de kosten van een zakelijke rekening. Bankkosten kan je als gewone burger namelijk niet aftrekken van de inkomstenbelasting, maar als ondernemer zijnde wel.

Afschrijvingen

Hetzelfde geldt voor de uitgaven. Van belang is de kosten toe te rekenen aan de periode waartoe deze kosten behoren en niet het moment dat je daadwerkelijk een factuur voldoet. Daarnaast dien je een grote aanschaf te activeren en vervolgens dien je deze in de boekhouding jaarlijks af te schrijven. De jaarlijkse afschrijving komt ten laste van de winst en niet het bedrag van de uitgave op het moment van aanschaf.

Een boekhoudprogramma is hiervoor onmisbaar. Op die manier kan je eenvoudig kosten aan de juiste periode toekennen. Ook het opstellen van een afschrijvingsschema is in dat geval eenvoudig.

Het belang van het urencriterium

Om in aanmerking te komen voor verschillende aftrekposten is het van belang dat je voldoet aan het urencriterium.

Het urencriterium stelt dat je minimaal 1225 uur per jaar dient te hebben besteed aan jouw onderneming. Is dit het geval, dan kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek

Daarnaast kan je dan ook nog in aanmerking komen voor de startersaftrek, indien je de voorgaande 5 jaren minimaal 1 jaar geen ondernemer was. Zorg er dus voor dat je aan deze voorwaarden voldoet, aangezien je dit veel belasting zal besparen.

zzp urencriterium

Wel is het zo dat de laatste jaren de zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd.

De MKB Winstvrijstelling

De MKB winstvrijstelling is niet afhankelijk van het urencriterium. Bij het berekenen van de inkomstenbelasting als zzp`er zijnde, mag je 14% van de winst aftrekken als zijnde belastingvrij. Dit is overigens wel de winst na de hierboven genoemde aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Het gevolg is dat de belastbare winst lager wordt, waardoor je eventueel ook in een lager belastingtarief valt.

De winst vanuit de onderneming dien je op te geven in box 1, inkomen uit werk, net zoals je dit zou doen indien je in loondienst bent.

Algemene aftrekposten en heffingskorting

Naast de aftrekposten die je kan genieten als zzp`er zijnde, kan je ook gebruik maken van de algemene aftrekposten zoals hypotheekrenteaftrek en de algemene heffingskorting die voor iedere Nederlander geldt.

Hoeveel inkomstenbelasting je uiteindelijk dient te betalen hangt af van de gemaakte winst en het belastbaar inkomen. Veel mensen vinden veel belasting betalen vervelend. Maar vergeet hier niet dat indien je veel belasting dient te betalen, dit ook inhoudt dat je veel winst hebt gemaakt. Hetzelfde geldt uiteraard indien je in loondienst bent. Des te meer belasting je dient te betalen, des te hoger jouw bruto inkomen zal zijn.

De aangifte inkomstenbelasting voor een zzp'er is complexer dan voor iemand die gewoon in loondienst is. Om zeker te zijn dat je geen aftrekposten misloopt, is het verstandig om hiervoor een boekhouder in te huren. Zzp`ers zijn doorgaans geen boekhouders, waardoor er nogal eens geld verloren gaat, doordat er geen gebruik wordt gemaakt van de verschillende fiscale mogelijkheden.

Hulp nodig bij de inkomstenbelasting zzp berekenen? Stuur ons een email en dan kunnen wij kijken of we jou kunnen helpen. Ook kan je hiervoor gebruik maken van het contactformulier op onze website.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *