Gratis boekhoudprogramma eenmanszaak

Als je een eenmanszaak hebt, wil je niet veel geld betalen voor een boekhoudprogramma. En het liefst heb je een gratis boekhoudprogramma voor jouw eenmanszaak. Is gratis boekhouden mogelijk?

Gratis boekhoudprogramma eenmanszaak. Wat zijn de opties?

Er zijn 3 mogelijkheden voor een gratis boekhoudprogramma eenmanszaak:

  • Een volledig gratis programma gebruiken.
  • Een boekhouding in Excel
  • Een gratis testperiode van betaalde boekhoudsoftware.

Een volledig gratis programma gebruiken

Via Google kom je wel programma`s tegen die volledig gratis zijn. Ik heb er persoonlijk een aantal uitgeprobeerd maar ben nooit echt iets tegengekomen wat aan mijn behoeften voldeed.

Daarnaast, omdat het gratis is, is er weinig tot geen support. Dus je moet zelf uitzoeken hoe de software werkt. En dan zijn de functies ook nog eens beperkt. Je loopt al snel tegen een probleem aan wat niet op te lossen valt.

Mijn conclusie is dat je veel tijd gaat besteden, voor iets wat eigenlijks helemaal niet zoveel kost. Daarnaast ga je ook inleveren aan kwaliteit. En kwaliteit moet altijd voorop staan. Veelal gaat het om zogenaamde open source software, die door iedereen verder ontwikkeld kan worden. En het is de vraag of je dat wilt voor jouw boekhouding. Voor een eenmanszaak valt dit nog te overwegen, maar anders raad ik dit sterk af.

Een boekhouding in Excel

Je kan via Google aardig wat Excel templates vinden die je kan gebruiken voor jouw boekhouding. Wel is het zo dat deze templates over het algemeen beperkt zijn. Zo zie ik vaak dat er geen voorraadbeheer is opgezet en ook zie ik niet vaak dat bepaalde terugkerende boekingen voor bijvoorbeeld afschrijvingen niet zijn opgenomen.

Zeker als je geen goede boekhoudkennis hebt, kan je snel fouten maken met een Excel template. Bijvoorbeeld door bepaalde afschrijvingen te vergeten. Hierdoor wordt je winst hoger dan dat deze in werkelijkheid is. Dat klinkt misschien leuk, maar geeft een verkeerde voorstelling van zaken en bovendien ga je teveel belasting betalen. En dat is iets wat niemand wilt.

Een gratis testperiode van betaalde boekhoudsoftware

Vooral voor starters worden er gratis proefperiodes aangeboden. Je kunt de verschillende opties eenvoudig vergelijken

Hoe lang dit is, hangt af van de verschillende  aanbieders. Een maand gratis is leuk, maar schiet niet echt op. En vergeet niet, wanneer je niet tevreden bent, dan begin je weer van vooraf aan. Het is zelfs zo dat je dan als het ware de boekhouding overnieuw moet doen. Dus ook voordat je begint met een gratis proefperiode, kies voor het programma wat bij jouw onderneming past.

Een maand is bovendien te kort. Je wilt zeker weten dat de BTW rapportage correct en gemakkelijk is. Ook wil je zeker weten dat je een goede jaarafsluiting kan voltooien in het boekhoudprogramma. En dit alles kan je simpelweg niet in een maand. 

Voor een kleine ondernemer hoeft een online boekhouding bijvoorbeeld helemaal niet duur te zijn.

Zo is er bijvoorbeeld e-boekhouden. Als starter kan je maar liefst 15 maanden gratis gebruik maken van deze software. Het is bovendien een eenvoudig programma waardoor je niet veel boekhoudkundige kennis nodig hebt.

Begin met de hulp van een expert

Wat je bijvoorbeeld zou kunnen overwegen is om de eerste maanden een boekhouder met jou mee te laten kijken, zodat je zeker weet dat je alles correct doet. En daarna kan je het grotendeels zelf. Misschien aan het einde van het jaar nog een keer een boekhouder inschakelen om jouw cijfers na te kijken. Maar voor de gewone maandelijkse boekhouding heb je eigenlijk niemand meer nodig. Zo kan je eenvoudig op de kosten van een boekhouder besparen.

Na de gratis periode van 15 maanden zijn de kosten ook slechts 7,95€ per maand voor dit boekhoudpakket. En mijns inziens is het verstandiger een dermate klein bedrag te betalen dan veel tijd spenderen om een template of programma te vinden. Een gratis boekhoudprogramma kost in dit geval gewoon veel waardevolle tijd.

Zorg voor een tijdige boekhouding

Wel is het noodzakelijk je boekhouding goed bij te houden. Stel het niet uit, zoals veel zzp ers doen. Niet alleen heb je dan geen up-to date cijfers ter beschikking, het is gewoon lastiger. Bonnetjes die kwijt raken en waar is die factuur ook al weer voor? Voorkom dit gewoon. Je moet het toch doen.

Heeft u een vraag? Stuur ons gewoon eens een e-mail. Een gratis boekhoudprogramma eenmanszaak is niet altijd de beste oplossing.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *