Gratis boekhouden

Kan je als ondernemer zijnde gratis boekhouden? In principe is dit mogelijk. Of dit echter verstandig is om te doen, is een ander verhaal. Laten we kijken naar de mogelijkheden.

Zelf de boekhouding verzorgen

Om gratis te kunnen boekhouden dien je zelf de boekhouding bij te houden. Of je dient iemand te kennen die dit gratis voor jou zou willen doen. In dat geval dien je te denken aan een partner, familielid of eventueel een goede vriend.

Het is dan echter wel noodzakelijk dat of jijzelf, of degene die voor jouw de boekhouding wil bijhouden, zonder daarvoor een beloning te ontvangen, over voldoende boekhoudkundige kennis beschikt, om dit op een goede manier te doen. 

Zoniet, dan zal je er achter komen dat het aloude Nederlandse gezegde “goedkoop is duurkoop” ook op dit gebied op zal gaan. Wanneer jezelf de boekhouding kunt bijhouden, dan bespaart dit je in ieder geval wel de kosten van een boekhouder.

Boekhouden in excel

Een online boekhoudprogramma is niet gratis. Gratis boekhouden houdt dus in dat je gebruik dient te maken van een spreadsheetprogramma, zoals excel of eventueel Google sheets. 

Er is echter wel een uitzondering, waar we verder op deze pagina op in gaan.In onze opinie kleven aan het boekhouden in excel echter veel nadelen aan. Online boekhoudprogramma`s bieden tal van functionaliteiten die het boekhouden veel eenvoudiger en vooral ook sneller maken.

Daarnaast worden er verschillende controle`s ingebouwd die voorkomen dat je fouten gaat maken. 

Boekhouden in excel

Bij het gebruik van een spreadsheet heb je geen van deze functionaliteiten tot jouw beschikking. Daarnaast heb je ook niet de ingebouwde controles tot je beschikking, waardoor de kans op fouten aanzienlijk toeneemt.

Gratis proefperiode gebruiken

Je kan een boekhoudprogramma pas goed beoordelen door het daadwerkelijk te gebruiken.

Daarom biedt elk betaald boekhoudprogramma wel een gratis proefperiode aan om het boekhoudprogramma dat je wilt gebruiken uit te proberen. 

De termijn van de proefperiode varieert zo tussen de 2 weken en een maand. Ben je nog een startende ondernemer, dan kan deze  periode zelfs veel langer zijn. Gratis boekhouden is bij deze optie echter wel beperkt tot een korte periode dat je daadwerkelijk gratis kunt boekhouden.

Gratis boekhouden e-boekhouden.nl
 • Boekhouden vanaf 7,95€ per maand
 • 14 dagen gratis uitproberen
 • 15 maanden gratis voor starters
 • Onbeperkt boekhouden voor 15,00€ p.m.
 • 30 dagen gratis uitproberen
 • 2 maanden gratis bij jaarlijkse betaling
 • Compleet pakket voor 10,00€ p.m.
 • 14 dagen gratis uitproberen
 • Uniek online samenpakket 
 • Meer dan alleen boekhouden
 • Boekhouden voor 18€ per maand
 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Slechts 9,95€ per maand
 • Ruim 82,000 actieve gebruikers
 • 1 maand gratis uitproberen
 • Probeer 30 dagen gratis
 • Team van 1850 specialisten
 • Boekhouden voor 39€ per maand

Gratis boekhouden voor startende ondernemers

Ben je nog een startende ondernemer, let dan goed op. Indien je korter dan 1 jaar staat ingeschreven bij de kamer van koophandel, dan bestaan er interessante aanbiedingen.

E-boekhouden.nl biedt bijvoorbeeld startende ondernemers 15 maanden gratis boekhouden aan. Op die manier kan je meer dan een jaar lang gratis de online boekhouding bijhouden.

Gratis boekhoudprogramma`s

Via Google zijn er ook een aantal gratis boekhoudprogramma`s te vinden waarmee je de administratie kunt bijhouden. Zelf hebben wij er een aantal uitgeprobeerd. In onze opinie voldoen deze geheel gratis boekhoudprogramma`s echter niet aan hetgeen je als ondernemer nodig hebt.

De geboden functionaliteit is erg beperkt en bovendien ondergaat de software geen regelmatige update, hetgeen wel noodzakelijk is. Daarnaast is de databeveiliging vaak ook niet goed geregeld. Wil je echt tijd besparen, dan zal je als ondernemer zijnde toch wat geld uit dienen te geven.

Onze aanbeveling

Gratis boekhouden op lange termijn is in onze ogen geen goede optie. De nadelen die hieraan kleven wegen zwaarder dan hetgeen je kwijt bent voor een boekhoudprogramma. 

Voor ongeveer 10€ per maand kan je als kleine ondernemer zijnde al een licente voor een online boekhoudprogramma aanschaffen. Deze 10€ heb je heel snel weer terugverdiend. Hetzelfde geldt voor zzp`ers.

Een keuze maken uit de beschikbare programma`s kan best een uitdaging zijn. Dit omdat het aanbod gigantisch groot is. Elk online boekhoudprogramma biedt wel de basisfunctionaliteiten zoals het eenvoudig verzorgen van de btw aangifte. 

Sommige eisen die je als ondernemer stelt aan een boekhoudprogramma zijn echter specifieker. In dat geval dien je de verschillende boekhoudprogramma`s goed te vergelijken, om zodoende de juiste keuze te maken. 

Maak hierbij in ieder geval altijd gebruik van de gratis proefperiode alvorens een definitieve keuze te maken.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *