Goedkoop boekhouden

Ondernemer zijn is een hele uitdaging. Zijn het niet de vele rekeningen die je elke maand weer dient te betalen, dan is het wel de regelgeving waar je jezelf aan dient te houden. Goedkoop boekhouden helpt je om de kosten onder controle te houden.

Een grote kostenpost voor ondernemers zijn de kosten van een boekhouder. Ik vraag mij echter af of dit echt noodzakelijk is. Er zijn tegenwoordig zoveel goede en vooral ook goedkope boekhoudprogramma`s op de markt, waarmee je de boekhouding grotendeels zelf kunt doen. 

Zelf boekhouden of de boekhouding uitbesteden?

Het is echter niet noodzakelijk om de gehele boekhouding zelf te doen. De meeste tijd gaat zitten in de dagelijkse en vooral ook routinematige transacties. Naast dat een online boekhoudprogramma je hier veel ondersteuning biedt door een groot gedeelte te automatiseren, is dit bovendien redelijk simpel. 

In mijn opinie kan met een beetje hulp in het begin, elke zzp`er het grootste gedeelte van de boekhouding zelf doen.

Tijd besteden aan boekhouden of ondernemen?

Daarbij dien je jezelf wel de vraag te stellen of dit verstandig is. Dit omdat elk uur dat je besteed aan het boekhouden je niet kan besteden aan het ondernemen zelf. Indien je een extra uur kan factureren aan een klant of een aantal producten extra zou kunnen verkopen in de tijd dat je besteed aan het boekhouden, dan zijn opportunity costs.

Stel dat een boekhouder je 40€ per uur kost. Maar in dat uur kan je 100€ extra omzet genereren. Dan is het verstandiger om het boekhouden uit te besteden, want per saldo verdien je 60€. Op die manier praat je over goedkoop boekhouden.

Vrije tijd is ook kostbaar

Er zijn natuurlijk altijd wel uren die je niet direct aan het ondernemen kan besteden. In de avond klanten gaan bellen is bijvoorbeeld niet altijd mogelijk. Deze stille uren kan je dan besteden aan de boekhouding. 

Het nadeel is dan wel dat dit ten koste gaat van de vrije tijd. En ook al is vrije tijd niet in geld uit te drukken, het is ontzettend waardevol. Daarnaast dien je als ondernemer ook voorzichtig te zijn dat je niet continu aan het werk bent. Dat is niet gezond en waarschijnlijk ook niet te lang vol te houden. 

Is boekhouden in excel aan te raden?

Om goedkoop te kunnen boekhouden dien je niet teveel geld uit te geven aan een boekhoudprogramma. De goedkoopste optie is om de boekhouding in excel bij te houden. Dit raden wij echter af om te doen. 

Uiteindelijk zal je merken dat dit niet echt goedkoop boekhouden is. De extra tijd die je hiermee kwijt bent kost je veel meer dan het geld wat je maandelijks dient te investeren in een boekhoudprogramma. 

Het woord investeren is zelfs een beetje overtrokken, want je praat over bedragen van nog geen 20€ per maand. Het goedkoopste boekhoudprogramma, Myfinance kost zelfs slechts 10€. En voor dit bedrag krijg je alles wat je nodig hebt. 

Dat wil zeggen voor zzp`ers. Grotere MKB ondernemingen dienen naar meer uitgebreidere boekhoudprogramma`s te kijken zoals bijvoorbeeld een exact online.

Starters kunnen gratis boekhouden

Voor starters is goedkoop boekhouden overigens nog eenvoudiger. Je kan namelijk als startende ondernemer profiteren van introductie aanbiedingen. Zo kan je als startende ondernemer maar liefst 15 maanden gratis online boekhouden via e-boekhouden.nl

Offertes aanvragen voor boekhouders

Wil je wel de boekhouding uitbesteden aan een boekhouder, dan dien je er dus voor te zorgen dat je niet teveel betaald. Aan de andere kant dien je ook zeker niet in te boeten aan kwaliteit door te kiezen voor een goedkope onbekwame boekhouder. In dat geval zijn namelijk de gevolgen niet te overzien en zal je uiteindelijk veel duurder uitzijn.

Om zeker te weten dat je niet teveel geld uitgeeft aan jouw boekhouder, is het raadzaam om verschillende offertes aan te vragen. Op die manier kan je eenvoudig verschillende boekhouders met elkaar vergelijken. Doe dit echter niet alleen op basis van prijs maar ook zeker op basis van kennis en ervaring.

Snel meerdere offertes aanvragen

Offertes van boekhouders aanvragen kan je overigens snel een eenvoudig doen. Op deze website kan je bijvoorbeeld snel en bovendien geheel gratis direct verschillende offertes aanvragen. Je hoeft dan slechts eenmalig een offerteaanvraag op te stellen en vervolgens heb je binnen 24 uur al verschillende offertes van boekhouders in jouw mailbox.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *