De term goed koopmansgebruik hoort bij het boekhouden. Het komt er simpelweg op neer dat je jouw onderneming en daarmee ook de boekhouding als een goed koopman zou moeten voeren.
Wat betekent dit fiscale begrip in de praktijk?
Maar wat is goed koopmansgebruik nu in de praktijk? Het is geen 100% objectief begrip. Er is altijd een stukje interpretatie aanwezig. Want wat de één goed vindt, hoeft een ander niet per definitie goed te vinden. Er zijn dan ook verschillende situaties waar een rechter uitspraak heeft gedaan omtrent deze fiscale term.
Daarnaast is er continue verandering op het gebied van ondernemen. Daardoor is het goed koopmansgebruik een veranderend begrip omdat het zich aanpast aan nieuwe tijden en ontwikkelingen. Soms verandert de uitleg van het begrip en wordt het begrip aangepast aan wat gebruikelijk is in nieuwe situaties.
Dit zie je voornamelijk nadat een rechter uitspraak heeft gedaan in een specifieke situatie. Vaak wordt pas duidelijk of iets naar goed koopmansgebruik is geïnterpreteerd, na een uitspraak van een rechter.
De 3 basisprincipes
Het goed koopmansgebruik is een fiscaal begrip, wat in 3 verschillende elementen onder te verdelen is. Dit zijn:
- Voorzichtigheidsbeginsel
- Realisatiebeginsel
- Eenvoudsbeginsel
Dit zijn 3 elementen die je in ogenschouw dient te nemen bij het bepalen van de winst. Het bepalen van de winst doe je via de boekhouding en dan via een boekhoudprogramma zoals een e boekhouden.nl.
Daarnaast dien je een bestendige gedragslijn te volgen. Je kan niet zomaar van het ene op het andere moment van systematiek veranderen.
Bedrijfseconomische winst en fiscale winst
Het gaat hier om een fiscaal begrip. Het is dus niet 100% noodzakelijk om in de boekhouding exact deze fiscale uitgangspunten over te nemen. De boekhouding voer je in eerste instantie om de bedrijfseconomische winst te bepalen.
Is er echter een afwijking tussen de boekhouding en hetgeen je volgens de fiscale normen zou moeten rapporteren, dan dien je een aansluiting te maken tussen de boekhouding en de belastingaangifte.
Zeker voor kleinere ondernemers is hiervoor in mijn opinie weinig aanleiding. Persoonlijk zou ik dit dan ook voorkomen en bij de boekhouding ook de beginselen van goed koopmansgebruik in acht nemen.
Bij een type onderneming zoals een groot concern waarbij bijvoorbeeld de boekhouding wordt gevoerd volgens de principes van US GAAP, kan dit anders liggen.
Fiscale en bedrijfseconomische boekhouding in een boekhoudprogramma
In dat geval kan de boekhouding en de belastingaangifte een complexe aangelegenheid worden. Als kleine ondernemer heb je hier gelukkig echter weinig mee van doen.
Online boekhoudprogramma`s in de goedkopere prijsklasse zoals Acumulus of Rompslomp, lenen zich er doorgaans ook niet goed voor om twee verschillende type boekhoudingen naast elkaar te voeren.
Is dit echt een functionaliteit die je nodig hebt, dan dien je te kijken naar een boekhoudprogramma in een duurdere prijsklasse.