Financiële situatie bedrijf

De financiële situatie van een bedrijf lees je af uit de boekhouding. Hiervoor is het dan wel van belang dat de boekhouding op orde is. Dit houdt in dat alle kosten en opbrengsten correct worden weergeven, maar ook de verplichtingen en de bezittingen op de balans worden opgenomen.

De noodzaak van een goed boekhoudprogramma voor inzichtelijke cijfers

Zonder een goed boekhoudprogramma is het niet mogelijk om de financiële situatie van een bedrijf goed in te schatten of weer te geven. Het is uitermate belangrijk voor de ondernemer zelf, maar ook voor eventuele financierders om dit inzicht helder te hebben.

Zorg voor een overzichtelijke boekhouding

Naast dat alle kosten en opbrengsten correct worden weergegeven, is het ook van belang dat dit overzichtelijk gebeurd. Dus alles in de juiste categorie verwerken. Hiervoor is een grootboekrekeningschema uitermate belangrijk.

Een grootboekrekeningschema dient zo te zijn opgebouwd dat je direct de verschillende kosten kunt aflezen. Dus bijvoorbeeld alle marketingkosten juist en consistent classificeren. 

En indien er veel aan marketing wordt uitgegeven, ook verder onderverdelen naar verschillende categorieën. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van influencers, het adverteren via social media en dergelijke.

Goede boekhoudsoftware maakt jouw leven gemakkelijker

Het bovenstaande benadrukt nogmaals het belang van goede boekhoudsoftware. Op dit gebied is er echter veel keuze, waarbij de kwaliteit van de boekhoudsoftware niet veel voor elkaar onderdoet. 

Met een een boekhoudprogramma zoals e-boekhouden.nl kan je prima de boekhouding bijwerken. Bovendien kost je dit door het gebruik van tal van functionaliteiten ook helemaal niet zoveel tijd.

Maar e-boekhouden.nl is het niet het enige boekhoudprogramma dat je kan gebruiken. Ook met Rompslomp, Myfinance of Moneymonk heb je meer dan goede boekhoudsoftware tot je beschikking.

Maak gebruik van rapportages die boekhoudsoftware jou biedt

Door het regelmatig bekijken van verschillende rapportages weet je dan direct hoe de financiële situatie van jouw bedrijf eruit ziet. 

En heb je een zakelijk financiering nodig, dan heb je ook direct rapportages ter beschikking die je aan de bank of een andere kredietverstrekker kan laten zien.

Boekhouden is echt belangrijk

Ben je zelf niet echt thuis in het boekhouden, of is het iets wat je absoluut niet leuk vindt om te doen, huur dan een goede boekhouder in. 

Want we willen het nogmaals benadrukken. Een boekhouding dient altijd op orde te zijn. Het verwerken van facturen en het boeken van betalingen dient eigenlijk dagelijks te gebeuren. 

Indien jouw boekhouding slechts uit een paar facturen bestaat, dan is misschien wekelijks genoeg. Maar een langere interval is echt af te raden.

Uitstellen gaat je per saldo meer tijd kosten

Indien je toch kiest voor een langere interval om de boekhouding bij te werken, dan heb je gewoonweg geen goed inzicht in de financiële situatie van jouw bedrijf. 

Daarnaast dient het toch te gebeuren. Bovendien kan je wel stellen, dat te langer je het uitstelt, dat het je per saldo steeds meer tijd gaat kosten. 

In dat geval weet je misschien niet precies meer waarvoor een bepaalde uitgave bedoeld was. Of je raakt facturen kwijt, waardoor je tijd dient te besteden aan het opzoeken van deze facturen.

Huur een boekhouder in wanneer je niet aan boekhouden toekomt

Veel ondernemers vinden boekhouden vervelend. Maar houdt altijd in je achterhoofd dat het toch dient te gebeuren. Daarom kan je het beter tijdig doen dat het te laten liggen. En zie je het echt niet zitten, huur dan een boekhouder in, zodat je zeker weet dat jouw boekhouding op orde is. Dat zal je veel problemen besparen.

Mogelijke gevolgen van een slechte boekhouding

Want denk er maar eens over na. Indien je over een liquiditeitstekort beschikt en je komt hier pas laat achter, wat hiervan de gevolgen kunnen zijn.

Dan kan dit namelijk erg problematisch zijn en zelf het voortbestaan van jouw onderneming in gevaar brengen. Indien je de boekhouding wel tijdig had bijgewerkt, waardoor je de financiële situatie van jouw bedrijf eenvoudig kon inzien, had je hier tijdig actie op kunnen ondernemen.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *