Extra geld verdienen

Het is geen geheim meer, dat het leven de afgelopen tijd veel duurder is geworden. In veel situaties zelfs nog veel duurder, dan volgens de officiele gepubliceerde inflatiecijfers. Wanneer je te maken krijgt met een aflopend energiecontract, dan ga je dit direct merken. In sommige gevallen dienen mensen opeens wel drie keer zoveel te betalen. Extra geld verdienen is dan ook voor steeds meer mensen een must.

Extra geld verdienen om rond te komen

Om toch rond te komen, zijn er dan ook steeds meer mensen die noodgedwongen extra geld dienen te gaan verdienen. Simpelweg om de rekeningen te kunnen blijven betalen. Het aantal mensen dat niet meer rond kan komen, neemt elke maand toe. Een paar honderd euro extra per maand, kan dan net het verschil maken.

Helaas krijg je dan wel te maken met de belastingdienst. Wanneer je naast een baan extra geld gaat verdienen, dan dien je over dit extra geld gewoon belasting te betalen.

Belasting over extra inkomsten

Het Nederlandse belastingstelsel is een progressief belastingstelsel. Dit houdt in, dat des te meer je verdient, des te meer belasting je dient te gaan betalen. 

Daarnaast ontvang je een vermindering van de te betalen belasting in de vorm van een heffingskorting. Deze heffingskorting ontvang je slechts eenmalig. Wanneer je extra geld gaat verdienen, dan zal je direct belasting gaan betalen over de eerste euro die je gaat verdienen. Hierdoor voelt het, alsof deze extra inkomsten extra zwaar zijn belast. Dit is echter niet het geval.

Let er ook goed op hoeveel je extra gaat verdienen. Hierdoor voorkom je dat je achteraf nog een extra aanslag ontvangt van de belastingdienst, omdat er niet genoeg loonbelasting is ingehouden. 

Opgeven van extra inkomsten tijdens de belastingaangifte

In principe is het zo, dat je alle inkomsten dient op te geven bij de aangifte inkomstenbelasting. Wanneer je bijvoorbeeld iets verkoopt via Marktplaats, dan zou je dit kunnen aanmerken als inkomsten. In de praktijk is er uiteraard niemand die incidenteel iets verkoopt via een website zoals marktplaats, die dit ook direct opgeeft aan de belastingdienst. 

Persoonlijk ben ik zelfs van mening, dat dit ook niet terecht zou zijn. Zolang je dit niet doet om daadwerkelijk extra geld te gaan verdienen. 

Wanneer je ooit iets hebt gekocht voor 100€ en je gaat dit na verloop van tijd voor een bedrag van 25€ verkopen, omdat je dit niet langer gebruikt, dan is er geen sprake van winst en zou dit eigenlijk überhaupt niet belast mogen zijn.

Belastingvrij bijverdienen is in Nederland bijna niet toegestaan. Aan de ene kant is dit erg frustrerend, aan de andere kant is dit wel de pijler van onze verzorgingsstaat. In landen waar het gebruikelijk is om veel zwart te doen, zal je ook zien dat de verzorgingsstaat niet van hetzelfde niveau is, zoals we dat in Nederland kennen.

Oplossing voor het tekort op de arbeidsmarkt

Persoonlijk ben ik van mening, dat het geen slecht idee zou zijn, om mensen toe te staan om belastingvrij bij te verdienen.

Mits je in het bezit bent van een fulltime baan. 

Op die manier help je mensen die moeilijk rond kunnen komen, om extra geld te verdienen. Daarnaast zal dit ook zorgen voor extra arbeidskrachten. Wanneer je geen belasting hoeft te betalen bij een bijbaantje, dan wordt het opeens veel interessanter om in de vrije tijd een aantal uren te gaan werken. Zeker met de alsmaar stijgende kosten, zal dit voor veel mensen uitkomst bieden.

Oplossing personeelstekort

Daarnaast, wanneer je al gewoon fulltime werkt, dan lever je al jouw bijdrage aan de verzorgingsstaat en vind ik dit niet meer dan redelijk.

Wel open je dan de deur voor fraude, hetgeen je dient te ondervangen. Persoonlijk vind ik echter de voordelen groter, dan de nadelen van een dergelijke regeling. 

Toestemming werkgever vragen

Wanneer je een tweede baan wilt nemen, dan heb je toestemming nodig van jouw werkgever. Wel is het zo, dat de werkgever alleen kan weigeren, wanneer er gegronde redenen bestaan. Het dient invloed te hebben op jouw werk. 

Ga je bijvoorbeeld in het weekend een aantal uren werken in een bar of restaurant, dan zal dit niet het geval zijn. Of bijvoorbeeld de boekhouding bijhouden van een niet concurrerende onderneming

Ga je daarentegen werken bij een concurrent, dan zal een werkgever wel mogen weigeren, om hier toestemming voor te verlenen.

Ik raad wel altijd aan op voorhand toestemming te vragen. Ook al denk dat jouw baas er toch niet achterkomt. Wanneer een werkgever er wel achter komt en je hebt dit niet gemeld, dan heb je een probleem. Bovendien zet je dan jouw relatie met jouw werkgever op het spel.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *