eenvoudig boekhoudprogramma

Een eenvoudig boekhoudprogramma is aan te raden, zeker voor degene die geen boekhoud expert is. Een complex programma gaat in dat geval tijd kosten, veel frustraties opleveren en bovendien neemt de kans op fouten toe.

De voordelen van een eenvoudig boekhoudprogramma

Een eenvoudig programma gaat je veel tijd besparen bij het bijhouden van jouw boekhouding. Er dient mijn inziens wel onderscheid gemaakt te worden tussen eenvoudig, in de trend van eenvoudig te begrijpen en eenvoudig in de betekenis dat het boekhouden eenvoudiger wordt. En dat het boekhouden eenvoudiger wordt is mijn inziens het allerbelangrijkste.

En dan spreek ik over functionaliteit. Denk hierbij aan de mogelijkheid om facturen te scannen via een app of een koppeling met de bank om de bankgegevens automatisch te laden. Dit zorgt ervoor dat je gewoonweg veel minder tijd kwijt bent aan het bijhouden van jouw boekhouding. En dat is het belangrijkste als je spreekt over eenvoudig.

Online boekhouden

De online boekhoudprogramma`s zijn in mijn opinie de beste boekhoudprogramma`s. Je bent er altijd zeker van dat je met de meest actuele versie werkt en je hoeft ook niet langer software updates uit te voeren.

Het overal toegang hebben tot jouw boekhoudgegevens is gewoonweg een ontzettend groot voordeel. Heb je een boekhouder, dan kan je ook gemakkelijk toegang verlenen tot het online boekhoudpakket. Dit bespaart reistijd van een boekhouder en dus ook op de kosten van een boekhouder. Een boekhouder hoeft op deze manier helemaal niet zoveel te kosten. Heb je het gevoel dat je toch nog veel voor jouw boekhouder betaald, vraag dan gewoon eens een paar offertes aan om te bekijken hoe de kosten van jouw boekhouder zich verhouden.

Bovendien zijn de online boekhoudprogramma`s ook  de goedkopere programma`s, waarmee je behoorlijk wat geld per maand kunt besparen.

Dit is zeker interessant voor een kleine onderneming maar ook voor zzp`ers of eenmanszaken die toch goed op de kosten moeten letten.

Eenvoudig maar goed

Een eenvoudig boekhoudprogramma is natuurlijk mooi meegenomen. Echter, in mijn opinie is de kwaliteit van het boekhoudprogramma nog steeds het allerbelangrijkste.

Dus wat je eigenlijk nodig hebt is een eenvoudig en kwalitatief goed boekhoudprogramma. Het goede nieuws is dat er voldoende beschikbaar is op dit moment. En deze pakketten zijn eigenlijk geschikt voor iedereen. Ook bijvoorbeeld voor verenigingen en stichtingen.

Wat is een eenvoudig boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma vergelijken en zodoende kiezen voor het boekhoudprogramma wat het beste bij jouw bedrijf past is altijd aan te raden. Alle ondernemingen zijn verschillend, dus het kan best zo zijn dat boekhoudprogramma A het best past bij onderneming A, maar dat hoeft voor onderneming B helemaal niet zo te zijn.

De verschillende functionaliteiten gaan je gewoon veel tijd besparen. Als je voor een simpel programma kiest wat niet veel kan, dan laat je deze mogelijkheid liggen. En dat is gewoon zonde. En je zal het bovendien niet terugzien in de prijs. De simpele programma`s zijn niet per definitie goedkoper.

Ik zal me hier dan ook focussen op de programma`s die eenvoudig in gebruik zijn en niet op een simpel boekhoudprogramma. Vergeet ook niet dat een simpel boekhoudprogramma ook niet de support zal hebben die je bij een goed, maar eenvoudig in gebruik, online boekhoudprogramma wel hebt.

Welke online boekhoudsoftware kan worden geclassificeerd als een eenvoudig boekhoudprogramma?

In mijn opinie zijn er in Nederland drie pakketten die goed scoren op dit gebied.

eboekhouden.nl

Voor mij staat eboekhouden.nl op nummer 1. En wel voor de volgende redenen;

  • Het pakket is goedkoop.
  • Het biedt heel veel functionaliteit
  • Het is eenvoudig in gebruik
  • Het heeft een goede helpdesk die goed bereikbaar is
  • Je kunt de  BTW aangifte direct vanuit het boekhoudpakket versturen.
  • Het heeft maar liefst een 9,2 op trustpilot, met bijna 700 reviews Dat is meer dan uitstekend te noemen.

MyFinance

MyFinance is ook een zeer goed alternatief. Het is bovendien het goedkoopste pakket wat je kunt vinden. Voor nog geen 10€ per maand heb je al het volledige pakket tot jouw beschikking.

In vergelijking met e boekhouden heeft het niet de mogelijkheid om de BTW aangifte rechtstreeks vanuit het pakket te versturen. Indien je de BTW aangifte echter per kwartaal indient dan is dit geen grote onoverkomelijkheid.

Daarnaast zijn er minder koppeling beschikbaar met bijvoorbeeld CRM pakketten of webshop software. Als dat zaken zijn die voor jou niet al te belangrijk zijn, dan is MyFinance zeker het overwegen waard.

Rompslomp

Rompslomp wordt ook erg veel gebruikt. De gebruikers zijn vooral erg te spreken over het gebruiksgemak. Wat betreft de functionaliteit laat het zich vergelijken met Myfinance.

Eenvoudig, goed en goedkoop

De genoemde 3 pakketten zijn eenvoudige boekhoudprogramma`s, maar zeer zeker niet in de functionaliteit die deze pakketten bieden. Deze is erg uitgebreid en doet eigenlijk weinig onder voor dure ERP pakketten.

Gezien de prijzen die worden berekend voor de genoemde pakketten, zie ik eigenlijk geen nut in het bijhouden van een boekhouding in excel. De tijd die dit kost en de kans op fouten is het gewoonweg niet waard. Gratis is in mijn ogen in dit geval gewoonweg duurkoop.

Gratis proefperiode

De genoemde boekhoudpakketten bieden allemaal een gratis proefperiode aan. Dit kan variëren van 14 dagen tot 30 dagen. E boekhouden heeft speciaal voor starters wel een heel aantrekkelijke aanbieding. Starters kunnen maar liefst 15 maanden gratis gebruik maken van het volledige pakket.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *