Dekkingsbijdrage

De dekkingsbijdrage is het verschil tussen de verkoopprijs en de directe kosten. Het verschil dient om de vaste kosten te dekken en daarnaast dient er voldoende over te blijven, zodat er sprake is van winst.

Algemeen overzicht en overzicht per product

In de boekhouding lees je de dekkingsbijdrage af in de winst- en verliesrekening. In dat geval zie je wel alleen het gesommeerde bedrag. Vaak is het van belang om hier meer in detail naar te kijken. 

De dekkingsbijdrage kan per product ontzettend verschillen. Uiteindelijk wil je de omzet van de producten met de hoogste dekkingsbijdrage optimaliseren. Dit resulteert in de hoogste winst.

Je dient hiervoor de boekhouding dermate op te zetten, dat je eenvoudig de variabele kosten per producten kunt bepalen. 

Dien je kosten met behulp van een verdeelsleutel toe te rekenen? Dan is er geen sprake van variabele kosten. Het zal in dat geval gaan om indirecte kosten, die niet fluctueren met hetgeen je produceert of verkoopt.

Marge optimaliseren

Indien de dekkingsbijdrage niet hoog genoeg is om de constante kosten af te dekken, dan zal er sprake zijn van verlies. Indien dit het geval is, dan zal je actie dienen te ondernemen. 

Je zou dan zowel de constante kosten onder de loep dienen te nemen, om hierop te besparen, de verkoopprijzen dienen te verhogen, of betere inkoopprijzen dienen uit te onderhandelen.

Vaak zal een van deze acties niet voldoende zijn. In dat geval dien je op alle 3 de terreinen zoveel mogelijk winst zien te behalen. Indien dit niet lukt, dan zal op langere termijn de onderneming failliet gaan. Het niet terugverdienen van de constante kosten is slechts tijdelijk vol te houden.

Advies vragen

Op dit vlak is het vaak verstandig om extern advies te zoeken. Iemand van buitenaf heeft vaak een frisse blik op de zaken. Indien het jouw eigen onderneming is, dan ligt een tunnelvisie op de loer. Je kan daarom eens opzoek gaan naar een goede boekhouder die jou van goede adviezen kan voorzien.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *