Cryptocurrency als betaalmiddel accepteren

Zou je als ondernemer cryptocurrency als betaalmiddel moeten accepteren? Je ziet steeds meer bedrijven, vooral online, die dit doen. Voordat je overgaat tot het accepteren van crypto's als betaalmiddel, moet je wel goed weten wat je doet en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Crypto is nog geen wettig betaalmiddel

In Nederland is er nog geen cryptocurrency dat gezien wordt als wettig betaalmiddel. Dit houdt in dat je als ondernemer zijnde een betaling in cryptocurrency niet hoeft te accepteren. Het mag echter wel. 

Het aantal landen die de Bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel hebben ingevoerd is op dit moment nog erg beperkt. Dan gaat het met name om landen met een zeer hoge inflatie wat gepaard gaat met een grote devaluatie van de lokale munt. Een voorbeeld van een dergelijk land is El Salvador.

Waarom crypto accepteren?

Er zijn een aantal redenen waarom het een goede zet kan zijn om crypto te accepteren als betaalmiddel. 

  • Wanneer potentiële klanten geïnteresseerd zijn in het betalen met crypto, dan kan dit leiden tot een hogere omzet. 
  • Het heeft ook een positief effect op het imago van een bedrijf als zijnde vooruitstrevend.
  • Het gebruik van blockchaintechnologie zorgt voor een veilige manier van betalen.

Bedrijfsprocessen inrichten

Wanneer je cryptocurrency als betaalmiddel gaat accepteren, dan zal je jouw processen hierop moeten afstemmen.

Omdat de koers van bijvoorbeeld de Bitcoin continu fluctueert, dien je te zorgen voor prijzen, die hierop worden aangepast. 

Stel je accepteer Bitcoin voor de betaling van een Mercedes van 100.000€, dan kan een daling van 5% van de Bitcoin zorgen voor een verlies van 5.000€. Je dient dan ook altijd te zorgen voor realtime prijzen. Uiteindelijk gaat het erom wat je in euro`s ontvangt.

Bedrijfsproces inrichten crypto

Betalingen direct omzetten in euro`s

Als je besluit om Bitcoin te accepteren als betaalmiddel, dan zou ik als ondernemer ervoor kiezen deze direct om te zetten naar euro`s. Wanneer je dit niet doet dan loop je een fors risico ten opzichte van de koers. 

Dit kan zowel positief als negatief uitpakken. Je bent dan echt aan het speculeren met de bitcoin koers, hetgeen niet tot de bedrijfsactiviteiten behoort. Betalingen direct omzetten in euro`s is ook vanuit de complexiteit van de boekhouding verstandig. Boekhoudprogramma`s zoals E-boekhouden kunnen nog niet goed omgaan met crypto.

Welke cryptocurrency accepteren?

Persoonlijk zou ik mij beperken tot de Bitcoin en eventueel Ethereum. Ik zou zeker geen crypto accepteren met een zeer lage waarde. Daarnaast is het zo, dat des te meer crypto je accepteert als betaalmiddel, des te complexer het realtime aanpassen van prijzen zal worden.

Toekomst van digitale valuta

Ik verwacht zelf dat we ooit het punt zullen bereiken, dat crypto het meest gangbare betaalmiddel zal zijn. Hiervoor is het echter wel van belang dat koersen stabieler zullen worden. Ook regulering speelt hierbij een belangrijke rol.

Daarom verwacht ik dan ook dat dit nog wel enige tijd zal gaan duren. Hierbij durf ik ook niet te voorspellen of het om de Bitcoin, een andere bestaande munt, of een geheel nieuwe munt zal gaan. Het is dan ook verstandig om als ondernemer zijnde crypto nieuws te volgen. Zo voorkom je dat achter de feiten gaat aanlopen.

Voorbereiden op de toekomst

Voor ondernemers is het van belang om alvast na te denken hoe je in de toekomst wil omgaan met digitale valuta. Soms gaan ontwikkelingen erg snel en daar dien je goed op voorbereid te zijn. Een voorbeeld is de enorme vlucht die AI de afgelopen tijd heeft genomen. 

Dit geeft bepaalde bedrijven toch de nodige kopzorgen. Want zijn hun diensten in de toekomst nog wel noodzakelijk? Maar ook vakinhoudelijk geeft dit de nodige uitdagingen. 

Melden van ongebruikelijke transacties

In Nederland geldt er voor bedrijven actief als financiële instelling, zakelijk dienstverlener of financieel dienstverlener de plicht dat je ongebruikelijke transacties bij de FIU (Financial Intelligence Unit) moet melden. Hierbij wordt onder meer gewezen op het doen van grote contante betalingen. Je zou echter ook grote betalingen in crypto hieronder kunnen scharen. Een kenmerk van crypto is de anonimiteit, hetgeen een risico is.

Als ondernemer actief in deze branches zou ik dan ook voorzichtig zijn met het accepteren van betalingen in crypto.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *