Crediteuren Wat zijn dat en wat is belangrijk?
Je hebt crediteuren en debiteuren binnen de boekhouding. Op deze pagina gaan we dieper in op de betekenis van crediteuren en waar je op dient te letten. Crediteurenbeheer is meer dan simpelweg jouw leveranciers betalen.
Wat zijn crediteuren?
Dit zijn de openstaande vorderingen van leveranciers die jij dient te betalen en is een post op de balans. Een eigenschap is dat deze vorderingen binnen een korte termijn vervallen. Je dient dus voor voldoende liquiditeit te zorgen om deze op tijd te betalen.
Het verschil met debiteuren
Het verschil tussen debiteuren en crediteuren is dat debiteuren degene zijn van wie jij geld krijgt.
Wanneer de crediteuren betalen?
In mijn opinie dien je jouw crediteuren netjes op tijd te betalen. Maar zeer zeker ook niet te snel. Exact op de vervaldatum is het ideale moment van betalen.
Er zijn bedrijven die er voor kiezen om pas na een aanmaning daadwerkelijk te betalen. Dit om de cashflow positief te beïnvloeden. Persoonlijk vind ik dit geen goede benadering. Een goede relatie met jouw leveranciers is belangrijk. En op deze manier ondermijn je deze relatie.
Betalingskorting
Er zijn ook bedrijven die een betalingskorting aanbieden wanneer je snel betaalt. Dit kan interessant zijn indien je over voldoende cashflow beschikt om de facturen eerder te betalen. Door de lage rentestand zijn er echter wel steeds minder bedrijven die deze mogelijkheid bieden.
Betalingstermijnen
Veel ondernemingen werken met standaard betalingstermijnen. Dit neemt echter niet weg dat je als klant zijnde altijd kunt proberen te onderhandelen over de betalingstermijn. Voor leveranciers waarvan je in euro`s slechts weinig afneemt, zal dit weinig opleveren. Voor de grote leveranciers kan dit echter wel degelijk een grote impact hebben op de liquiditeit.
Voorraden
In de normale bedrijfscyclus koop je eerst jouw producten en deze dien je waarschijnlijk een tijdje op voorraad te houden, voordat deze worden verkocht. En afhankelijk van het type onderneming kan je jouw klant ook nog een betalingstermijn verstrekken. Dit is natuurlijk niet het geval in een winkel of restaurant waar je direct contant afrekent.
Werk je met een betalingstermijn, dan kan er een behoorlijke periode zitten tussen het moment dat jij jouw producten inkoopt en dient te betalen en het moment dat je het geld van de klant ontvangt. Door te onderhandelen met de leverancier, waardoor je deze later mag betalen kan je deze termijn proberen in te korten. Hiermee kan je eventuele een zakelijke lening terugbetalen. In dat geval hoef je minder zelf te financieren. Een andere mogelijkheid om deze periode te verkorten, is het verkopen van de vordering. Hiermee gaat echter wel marge verloren.
Overzicht openstaande posten
Omdat je op tijd dient te betalen om de relatie met de leveranciers niet te beschadigen, is een regelmatige controle van de openstaande posten aan te raden. Niet alleen wat je nu of deze week dient te betalen, maar ook wat er in de komende weken en eventueel maanden dient te worden betaalt.
Dit zou onderdeel uit moeten maken van de cashflow planning. Maak je gebruik van online boekhouden dan is dit echter erg simpel. Uit het boekhoudprogramma e boekhouden.nl kan je bijvoorbeeld direct een overzicht van de openstaande posten inzien. Hetzelfde geldt voor de programma`s Myfinance en Rompslomp. Maak hier gewoon een routine van om hier regelmatig naar te kijken. Hoe vaak? Dat hangt af van de grote van jouw onderneming. Des te meer leveranciers je hebt, des te vaker je dit zou moeten doen.
De verschillende ezelsbruggetjes
Indien je het lastig vindt om de termen debiteuren en crediteuren uit elkaar te houden, kan je gebruik maken van een ezelsbruggetje:
Een ezelsbruggetje wat vaak gebruik wordt is de volgende:
De tweede letter van crediteuren is R. De R betekent rennen,dus schulden. De tweede letter van debiteuren is E, dit betekent eisen.
Persoonlijk vind ik dit ezelsbruggetje ver gezocht. Als je de termen een aantal keren hebt gehoord dan weet je wel wat deze betekenen. Ik vind het ezelsbruggetje te omslachtig om dit te onthouden. Ditzelfde vind ik van andere ezelsbruggetjes. Veel te omslachtig voor iets eenvoudigs.