Cashflow berekenen hoe doe je dat

Cashflow is een belangrijk begrip. Misschien nog wel belangrijker dan het begrip winst. Regelmatig de cashflow berekenen is dan ook een must.

Definitie van cashflow

Cashflow is de Engelse term voor kasstroom en staat voor de ingaande en uitgaande geldstroom ofwel liquide middelen. Vaak wordt er met cashflow het verschil tussen de ingaande en uitgaande kasstroom bedoeld. De juiste benaming hiervoor is net-cashflow.

Het verschil tussen winst en cashflow

Winst is een boekhoudkundige term. Wanneer je bijvoorbeeld voorzieningen of reserves opbouwt zal de winst afnemen. Hoe je de boekhouding voert heeft dus invloed op de winst. Hierdoor moet je de winst altijd als een relatief begrip interpreteren.

Er zijn behoorlijk wat boekhoudkundige “trucs” die de winst kunnen beïnvloeden. En als ervaren CFO kan ik je vertellen dat dit regelmatig gebeurd. 

Cashflow is puur objectief. Het gaat er daadwerkelijk om hoeveel geld erin komt en hoeveel eruit gaat. Hier hebben boekhoudkundige ingrepen geen invloed op.Door de objectieve berekening is het een zeer populair en veelgebruikt instrument.

Bij de waardering van een onderneming wordt dan ook vaker naar de cashflow gekeken dan naar de winst.

Hoe bereken je de cashflow?

De cashflow kan je op twee verschillende manieren berekenen. Dit zijn de indirecte en indirecte manier. Voor beide methoden is een accurate boekhouding noodzaak. Met een goed online boekhoudprogramma zal dit vrij eenvoudig zijn. Zolang je er maar voor zorgt dat deze up-to-date is. Online boekhouden maakt dit eenvoudig omdat je dan snel en eenvoudig de boekhouding kunt bijwerken.

Indirect cashflow berekenen

Bij de indirecte cashflow neem je de behaalde winst als uitgangspunt. De winst corrigeer je voor de bedragen die wel invloed hebben op de winst maar geen geldelijke impact hebben. Het meest bekende voorbeeld hier zijn de afschrijvingen.

De directe cashflow berekening

Bij deze berekening sommeer je alle activiteiten met een geldelijke invloed.

De directe methode kost meer tijd om samen te stellen. Daarentegen geeft deze opstelling wel meer informatie.

Cashflow berekenen - 3 categorieën

Het cashflow overzicht wordt onderverdeeld in drie categorieën:

  • Operationele cashflow
  • Investerings-Cash Flow
  • Cashflow vanuit financieringen

De operationele cashflow is in mijn opinie het belangrijkste. Deze geeft aan of de bedrijfsactiviteiten cash opleveren of niet.

Voorbeeldberekeningen

Cashflow berekenen
Cashflow berekenen

In dit voorbeeld kan je direct het verschil zien tussen de winst en cashflow.

De winst- en verliesrekening geeft een mooie nettowinst weer. Toch is de cashflow negatief. Dit wordt veroorzaakt doordat de debiteuren en voorraden, onderdeel van de vlottende activa, zijn toegenomen.

Indien er hier sprake is van een groeiende onderneming, dan hoeven niet direct de alarmbellen te gaan rinkelen.

Is dit echter niet het geval, dan is het voorraad- en debiteurenmanagement niet op orde. En dat kan leiden tot liquiditeitsproblemen.

In ieder geval zal er voor de bovengenoemde situatie een cashflow forecast dienen te worden gemaakt.

Indien de situatie zich doorzet liggen liquiditeitsproblemen op de loer. En dat dien je ten alle tijden te voorkomen.

Cashflow beoordelen

De cashflow is een absoluut bedrag. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende ratio`s om te beoordelen of de cashflow als afdoende kan worden beschouwd.

Een negatieve cashflow geeft aan dat er meer geld uitgaat dan dat er binnenkomt. Het hangt af van de fase van de onderneming hoe ernstig dit is. Bij een startende onderneming zal het waarschijnlijk zijn ingecalculeerd. Bij een onderneming die langer bestaat is het een indicatie dat er iets mis is met de bedrijfsvoering. Er dient dan ook snel actie te worden ondernomen.

De cashflow wordt vaak gerelateerd aan bijvoorbeeld de rentelasten. Op deze manier kan je beoordelen hoe jouw onderneming in staat is de rentelasten te voldoen.

Cashflow overzicht opstellen

In mijn opinie is de cashflow een van de belangrijkste indicatoren van een onderneming. Een te kleine of zelfs negatieve cashflow gaat op langere termijn gegarandeerd problemen opleveren. Zorg er dus voor dat je deze regelmatig analyseert en bovendien tijdig actie onderneemt.

Is de verwachting dat de toekomstige cashflow niet afdoende is, ga dan op tijd opzoek naar een financiering in de vorm van een zakelijke lening. Een interessante en aan populariteit winnende vorm is particulier geld lenen.

Een goed boekhoudprogramma zoals e-boekhouden, Myfinance of Rompslomp maakt het eenvoudig om een cashflow overzicht op te stellen. En in mijn opinie zou het opstellen van een overzicht zo min mogelijk tijd in beslag moeten nemen. Deze tijd kan je dan investeren in het daadwerkelijk managen van de cashflow.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *