BTW verlegd

Er is nog wel eens onduidelijkheid over facturen zonder BTW vanuit het buitenland. Hierbij wordt de term BTW verlegd gebruikt.

BTW verlegd in de btw aangifte

De meest voorkomende situatie is bij leveringen van goederen of diensten van of naar het buitenland. Bij buitenland moet je hier de EU lezen. In dat geval kan je op  de factuur vermelden “BTW verlegd”. Dit is dan een factuur waarop je geen btw in rekening brengt. Een bijkomende voorwaarde is dat je het BTW nummer van de afnemer op de factuur dient te vermelden.

Het principe is hetzelfde wanneer je een factuur verstuurt waarbij jij de BTW verlegt. Het BTW bedrag zal dan nul zijn op de factuur, maar toch moet de afnemer de BTW in zijn BTW aangifte opnemen.

Met deze constructie verleg je de BTW naar de afnemer.

De BTW aangeven

Hoe moet je dit nu verwerken in de BTW aangifte? Indien je een factuur ontvangt met de vermelding BTW verlegd, waarbij de BTW naar jou is verlegd, dan dien je zelf de BTW te berekenen. Afhankelijk van het geldende BTW tarief neem je het BTW bedrag op in rubriek 4; "Prestaties uit het buitenland aan u verricht'.

In eerste instantie wordt het bedrag van de BTW betaling hiermee hoger. Echter, hetzelfde bedrag neem je ook mee in de rubriek voorbelasting.

Per saldo vallen de bedragen dus tegen elkaar weg.

Het voordeel van de BTW verlegd regeling

Indien je een buitenlandse factuur zou ontvangen met buitenlandse BTW, dan zou je de BTW in het land van de leverancier moeten terugvorderen. Dit kan lastig zijn aangezien je dan in verschillende landen BTW aangifte moet gaan doen.

Aangezien dit in elk land anders geregeld is en meestal ook nog eens allen in de lokale taal, is dit erg complex en tijdrovend. Met de BTW verlegd regeling voorkom je dit..

De factuur BTW verlegd

Voor het toepassen van het principe van BTW verleggen is het vereist dat het BTW nummer van de afnemer op de factuur wordt vermeld. Daarnaast dien je ook de vermelding “BTW verlegd” op de factuur te vermelden. Vergeet dit niet. Het verstandigste is om dit op te nemen in het factuurprogramma wat je gebruikt, zodat dit automatisch op de factuur verschijnt bij klanten waarop dit van toepassing is. Op deze manier voorkom je dat je dit per ongeluk vergeet. Zeker als je veel facturen per maand verstuurt kan je dit gemakkelijk over het hoofd zien.

Wees alert op fraude!

Je bent als degene die de factuur verstuurt verantwoordelijk voor de BTW. Indien jouw afnemer een BTW nummer doorgeeft, dan is het verstandig deze te verifiëren. Geven ze jou een foutief of onjuist BTW nummer door, dan kan je bij een BTW controle hiermee in de problemen komen.

Ook dien je bij een controle te kunnen aantonen dat de goederen ook daadwerkelijk naar het buitenland zijn verstuurd. Het is in het verleden nog wel eens voorgekomen dat er een factuur werd gemaakt op naam van een afnemer in het buitenland maar dat uiteindelijk de goederen Nederland nooit hadden verlaten.

Wanneer je de BTW hebt verlegd is het altijd aan te raden het BTW nummer van de afnemer te controleren. Hiervoor kan je bijvoorbeeld terecht op een website van de Europese Unie.

Verwerking in de boekhouding

Maak je gebruik van online boekhouden, dan zal je bij de BTW codes de mogelijkheid btw verlegd tegenkomen. Door deze code te gebruiken zal de rekening correct in jouw boekhouding worden verwerkt. Heb je een excel boekhouding dan dien je dit zelf correct te verwerken. De verlegde btw aftrekken is iets wat je in dat geval niet moet vergeten.

Krijg je maken met de regeling voor het verleggen van de BTW, zorg er dan voor dat je bij het vergelijken van boekhoudprogramma`s hier rekening houdt. Op deze manier zorg je ervoor dat je dergelijke transacties eenvoudig kan verwerken.

Verleggingsregeling binnenland

Ook voor een aantal transacties in eigen land, die niet grensoverschrijdend zijn, kan de verleggingsregeling worden gebruikt. Het meest voorkomende zijn transacties op het gebied van onroerende zaken. Uiteraard moet het dan wel om zakelijke transacties gaan.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *