Btw-codes e boekhouden uitgelegd

Het gebruik van de juiste btw codes is essentieel om facturen correct te verwerken voor de btw-aangifte. Op deze pagina behandelen we specifiek de btw-codes e boekhouden. Echter, in bijna alle boekhoudprogramma`s kom je de dezelfde btw codes tegen.

Wat is e boekhouden.nl?

Dit is op het moment een van de meeste gebruikte online boekhoudprogramma`s in Nederland. Zelf gebruik ik het ook en ben er erg tevreden over. Ik heb alles wat ik nodig heb en dat voor een vriendelijke prijs. 

Via e boekhouden maak je gebruik van online boekhouden. Dit kan ik iedereen sterk aanraden. Hier zitten ontzettend veel voordelen aan verbonden en kost bovendien niet veel geld. 

Heb je een account bij e boekhouden.nl, of maak je gebruik van de 30 dagen gratis boekhouden, dan zal je de btw codes tegenkomen, zoals op deze pagina uiteen gezet.

Het belang van btw codes

De btw-codes e boekhouden zijn ontzettend belangrijk. Dit is geen verschil met andere boekhoudprogramma's. Het gebruik van een bepaalde code triggert de verwerking van de btw bedragen. Gebruik je de verkeerde code, dan zal jouw btw aangifte niet correct zijn. En dat is iets wat je ten alle tijden dient te voorkomen.

De verschillende btw-codes van e-boekhouden

Hieronder gaan we in op de verschillende codes en wanneer je deze dient te gebruiken.

Laat je echter niet afschrikken door de vele verschillende codes. In de praktijk zal je vaak alleen de standaard codes gebruiken.

Btw-codes e boekhouden

Het hoge en lage btw tarief

Waarschijnlijk veruit het meest gebruikt. Afhankelijk van het soort goederen of diensten dat je verkoopt, of wat je hebt ingekocht dien je deze codes te gebruiken. 

Dit is eigenlijk vrij recht toe recht aan. Het enige waar je goed op dient te letten is wanneer er verschillende btw tarieven op een rekening worden verwerkt. Deze dien je dan ook op te splitsen in de boekhouding. 

Persoonlijk geef ik de facturen in zonder btw. Door de btw-codes te kiezen en dan het totaalbedrag wat in e boekhouden wordt aangegeven met het factuurbedrag te vergelijken weet je zeker dat je de juiste codes hebt ingegeven.

Boek je facturen met btw, dan geeft je het totaalbedrag in bij het boeken van de facturen. Op basis van het totaalbedrag berekend het boekhoudprogramma de btw. Op die manier mis je de bovengenoemde controle op basis van het btw bedrag. 

Het totaal van de factuur zal altijd kloppen, maar de btw zou eventueel fout kunnen worden berekend.

Het oude btw tarief van 6%

Ook zie je in het scherm nog het oude lage btw-tarief van 6%. Dit btw tarief gebruik je alleen voor oude facturen van vorig jaar, die je op dit moment nog ontvangt. Dit zal echter steeds meer een uitzondering worden en inmiddels praktisch niet meer voorkomen.

BTW verlegd

Deze code gebruik je indien er sprake is van de btw-verlegd regeling. Hiermee krijg je te maken indien je diensten van buiten Nederland meer van binnen de Europese Unie afneemt of levert.

Levering naar buiten de EU

Waar je binnen de Europese Unie gebruik maakt van de verleggingsregeling, gebruik je voor levering naar buiten de EU het 0 tarief. Op het te betalen of te ontvangen btw bedrag is de uitwerking hetzelfde. 

Het is echter wel van belang om de facturen met de juiste btw code in te geven, omdat de bedragen in aparte rubrieken op de btw-aangifte dienen te worden ingegeven. Door de juiste btw-code te gebruiken worden de bedragen automatisch in de juiste rubriek geplaatst.

Goederen en diensten binnen de EU 0%

Het verschil met de btw verlegd regeling, is dat er hier daadwerkelijk sprake is van 0% btw. De ontvanger van de factuur hoeft in dit geval niet de verlegde btw in de btw-aangifte op te nemen. 

Afstandsverkopen

Dit is een specifieke situatie, die normaal gesproken niet al te veel voorkomt. Het gaat hierbij om ondernemingen die niet in Nederland zijn gevestigd en om leveringen aan particulieren of ondernemingen die niet in het bezit zijn van een btw-nummer.

De standaardregel is dat er in dat geval de btw van het vestigingsland in rekening wordt gebracht. Echter, gaat het per jaar om meer dan 100,000€ aan leveringen, dan dient de Nederlandse BTW in rekening te worden gebracht. 

Op deze manier wordt er voorkomen dat er leveringen plaatsvinden vanuit landen met een laag btw tarief, om zodoende producten of diensten goedkoper te kunnen aanbieden.

Vrijgesteld van btw of 0% btw

De uitwerking van het bovenstaande is gelijk. Technisch gezien bestaat er echt wel een onderscheid. 

Vrijgesteld van btw

Op de website van de belastingdienst is een volledig overzicht terug te vinden van alle branches of activiteiten die vrijgesteld zijn van btw. Enkele voorbeelden zijn:

  • Verzekeringen en financiële diensten
  • Kinderopvang
  • Onderwijs
  • Onroerende zaken
  • Postdiensten

0% btw

Het btw tarief van 0% heeft een geografische achtergrond. Het zijn in principe producten die wel btw plichtig zijn, maar door bepaalde omstandigheden tegen 0% worden berekend. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Goederen die worden geëxporteerd.
  • Producten die worden geleverd aan een douanedepot, waarbij deze technisch gezien Nederland verlaten.
  • Visvangst.
  • Bevoorrading van schepen en vliegtuigen. Op deze manier verlaten de producten als het ware Nederland.

Daadwerkelijke btw tarief - speel op zeker

Niet alles is zwart wit en dan met name met betrekking tot de vrijgestelde diensten. Hier heeft de belastingdienst het recht om uiteindelijk het btw tarief te bepalen. 

Heb je een situatie waarbij je niet helemaal zeker bent wat betreft de btw en gaat het bovendien om grote bedragen, dan is het verstandig om dit voor te leggen aan de belastingdienst. 

Op die manier kan je problemen voorkomen. Want in het uiterste geval, wanneer de belastingdienst toch van mening is dat de transacties btw-plichtig zijn, dan dien je als ondernemer de btw bedragen aan de belastingdienst af te dragen. En daarna dien je als ondernemer de bedragen in rekening te brengen bij de afnemers. 

Echter indien de afnemers weigeren om alsnog de verschuldigde btw aan jou te voldoen, dan draag je zelf de kosten van de btw afdracht. Als bijvoorbeeld een afnemer failliet is gegaan of gestopt is met zijn activiteiten, dan zal dit bijna zeker het geval zijn.

BTW is complex, maar valt in de praktijk reuze mee

Bij het verwerken in de boekhouding van de btw zal je doorgaans niet al te veel te maken krijgen met de uitzonderingen en complexe situaties. 

Slechts een beperkt aantal ondernemers krijgt te maken met de meer complexe situaties. 

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *