Borgstellingskrediet

Het bestaan van het borgstellingskrediet is niet bij alle ondernemers bekend. In onze ogen is dit erg jammer. Via het lenen met een borgstellingskrediet kan je als ondernemer eenvoudiger toegang krijgen tot een financiering. Via deze constructie staat de overheid namelijk voor een deel garant voor het bedrag van de lening.

Zakelijk lenen in de praktijk

MKB`ers die niet voldoende zekerheden kunnen bieden kunnen hiermee alsnog aanspraak maken op een financiering. Het ontbreken van voldoende zekerheden is in de praktijk vaak een struikelblok bij het verkrijgen van een zakelijke lening.

Daardoor doen behoorlijk wat ondernemers beroep op een krediet waarbij zij ontzettend veel rente dienen te betalen. Doordat er sprake is van onvoldoende zekerheden is dit overigens wel te begrijpen. Een kredietverstrekker neemt nu eenmaal een behoorlijk risico, door een lening te verstrekken waarbij er niet al teveel zekerheden worden verstrekt.

Het principe van het borgstellingskrediet

Het principe van dit krediet is dat de overheid gedeeltelijk garant staat voor deze lening. Dit is voor een bank een uitermate belangrijk gegeven. In de praktijk is er namelijk geen betere garantsteller mogelijk dan de overheid.

Voor MKB'ers die moeite hebben om een financiering te verkrijgen, kan deze regeling uitkomst bieden. Maar zeer zeker ook voor startende ondernemers biedt dit de mogelijkheden om toch aan kapitaal te komen. Voor beide gevallen is extra liquiditeit vaak een must.

In onze ogen is een dergelijke regeling uitermate belangrijk, omdat geld lenen voor veel ondernemers uitermate lastig is. Daarentegen is het voor veel ondernemers noodzaak om op deze manier aan geld te komen om hun onderneming op deze manier draaiende te houden. 

Hoeveel kan je lenen met deze garantstelling?

Nog meer goed nieuws is dat tijdelijk het maximale krediet verhoogd is van 1 miljoen naar 1,5 miljoen euro. Tot een bedrag van 266,667€ kan je 75% financieren via de borgstelling mkb kredieten (bmkb).

De voorwaarden voor het verkrijgen van een borgstellingskrediet

Er wordt natuurlijk niet zomaar een garantstelling afgegeven. Je dient als ondernemer zijnde aan een aantal voorwaarden te voldoen om in aanmerking te komen voor bmkb financiering.

Deze voorwaarden voor een borgstellingskrediet zijn:

  • Een onderneming mag maximaal 250 werknemers in dienst hebben
  • Een balanstotaal tot 43 miljoen euro
  • Een jaaromzet tot 50 miljoen euro
  • Het bedrijf is financieel gezond

Wat is het totale beschikbare budget van de overheid?

Uiteraard is het bedrag wat beschikbaar is vanuit de overheid voor deze garantstelling niet ongelimiteerd. Per jaar is er een bedrag van 640 miljoen euro beschikbaar voor banken en 25 miljoen voor niet bancaire financiers. Met deze extra steun verzoekt het ministerie van economische zaken het Nederlandse bedrijfsleven te stimuleren.

Hoe dien je een aanvraag in?

Banken ondersteunen ondernemers bij het aanvragen van een lening waarbij er aanspraak wordt gedaan op de bmkb regeling. Zij zullen vaak de aanvraag voor jou indienen. Daarvoor dien je dan uiteraard wel zelf de financiële gegevens aan te leveren.

Dit benadrukt nogmaals het belang van een goede boekhouding. Want zonder een goede boekhouding, waarbij het gebruik van een goed boekhoudprogramma essentieel is, zal je niet in staat zijn om in aanmerking te komen voor een financier via de bmkb regeling.

Zaken zoals een balans, winst & verliesrekeing en een cashflow

Verder is het nog van belang om te vermelden dat op dit gebied het ministerie van economische zaken en klimaat samenwerken. De regeling is namelijk ook onderdeel van de maatregelen met betrekking tot de stikstofproblematiek. Bedrijven die meer dan 20% van hun omzet verliezen door het stikstof plan, kunnen ook aanspraak maken op de bmkb regeling.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *