Boekhoudsysteem

Je zou toch verwachten dat elke ondernemer wel gebruik gemaakt van een boekhoudsysteem. In de praktijk valt dit echter nogal tegen. Er zijn nog steeds veel ondernemers die kiezen voor Excel. En dat terwijl een goed boekhoudsysteem, zoals bijvoorbeeld Rompslomp, nog geen 10€ per maand kost. 

Waarom kiezen voor een online boekhoudprogramma in plaats van Excel?

Op zich is Microsoft Excel een prima programma waar je heel veel mee kunt doen. Mijn eigen ervaring is echter dat je ook snel een foutje hebt gemaakt in Excel. En deze zijn niet altijd direct zichtbaar en daarnaast kan het opsporen van een fout een tijdrovend proces zijn.

Persoonlijk zijn wij dan ook van mening dat een boekhoudsysteem duidelijk de voorkeur heeft boven het gebruik van Excel voor het bijhouden van de boekhouding. Dat neemt niet weg dat je natuurlijk altijd de data van jouw boekhouding naar Excel kan exporteren en op die manier professionele overzichten met grafieken en tabellen kan maken. 

Of je kan bijvoorbeeld een liquiditeitsprognose in Excel bewerken. Echter, de boekhouding zelf zou je in een boekhoudprogramma moeten doen. En dan bij voorkeur gebruik maken van online boekhouden.

Waarom kiezen voor online boekhouden?

Aan het gebruik van online boekhouden zijn behoorlijk wat voordelen verbonden. Wat voor ons de belangrijkste zijn, zijn de volgende:

Altijd gebruik maken van actuele software

De software ondervindt regelmatig een update. Of het nu gaat om nieuwe functionaliteiten of om nieuwe wetgeving. En dit wordt voor jou gedaan. Meestal merk je er zelfs helemaal niks van. Maak je nog gebruik van offline software, dan zal je dit zelf dienen te regelen. En dat kan soms best een hele klus zijn.

Doordat de software regelmatig een update ondergaat, maak je ook gebruik van alle trends op het gebied van automatisering. Door de enorme concurrentie tussen de verschillende aanbieders van boekhoudsoftware, worden zij gedwongen om hun programma`s nog beter en gebruiksvriendelijker te maken. En daar profiteer jij van als ondernemer zijnde.

Gebruik maken van handige functies

Een boekhoudsysteem omvat een behoorlijk aantal handige functies. Zo kan je gebruik maken van de mogelijkheid om bonnetjes te scannen, bankmutaties automatisch in te lezen en ga zo maar door. Ook de btw-aangifte wordt met goede boekhoudsoftware een fluitje van een cent. Deze kan je vaak al met een druk op de knop versturen naar de belastingdienst. De financiële administratie bijhouden wordt op die manier een stuk minder vervelend.

Jouw data worden veilig opgeslagen

Databeveiliging is een zeer complexe aangelegenheid. Daarentegen neemt het aantal hackpogingen nog steeds toe. Een kleine ondernemer heeft simpelweg niet de middelen om hier veel geld aan uit te geven. En indien je jouw data echt 100% veilig wilt opslaan, dan komt daar veel bij kijken. En daar horen dan ook hoge rekeningen bij.

Bedrijven zoals Accumulus en E boekhouden hebben een team van experts op het gebied van databeveiliging. En hier profiteer je als ondernemer zijnde dus ook weer van.

Overal toegang tot jouw boekhouding

Via een app, of gewoon inloggen op de online omgeving kan je ten alle tijden jouw boekhouding inzien. Aangezien de online boekhoudprogramma`s worden geleverd met handige en overzichtelijke rapportages, kan je deze rapportages dus eenvoudig vanaf elke locatie ter wereld inzien.

Op deze manier ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurd binnen jouw onderneming. Je kunt eenvoudig de debiteuren posities bekijken, de uitgaande betalingen controleren en ga zo maar door. 

Online boekhouden vergelijken en een keuze maken

Door het grote aanbod van online boekhoudsystemen is het van belang een goede vergelijking te maken. Welk programma moet je nu kiezen? Kies niet zomaar voor het eerste het beste pakket wat je tegenkomt.

Je zou bijvoorbeeld een shortlist kunnen maken van 3 programma`s die jou aanspreken. Voor deze 3 programma`s maak je vervolgens een gratis proefaccount aan. Voor startende ondernemers kan deze proefperiode zelfs oplopen tot 15 maanden gratis boekhouden. Op die manier kan je het boekhoudsysteem grondig evalueren zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

Uitproberen via een gratis proefaccount

Ook al heeft een boekhoudsysteem goede referenties, persoonlijke voorkeur speelt altijd een rol. Ben je bijvoorbeeld gewend om met een bepaald pakket te werken, dan zal je misschien op zoek zijn naar een boekhoudprogramma wat daarbij het dichtst in de buurt komt. En dit vind je alleen uit wanneer je een gratis proefaccount maakt en het programma uitprobeert. Bovendien is het altijd van belang om exact te bekijken wat jij als ondernemer nodig hebt.

De prijzen lopen uiteen van nog geen 10€ tot bijvoorbeeld het iets duurdere exact online. Bekijk ook altijd of je voor de prijs van de licentie onbeperkte toegang krijgt tot alle modules. Soms worden en extra kosten in rekening gebracht indien je veel boekhoud mutaties uitvoert. 

Je kunt onze artikelen ook teruglezen op onze Facebookpagina.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *