Helaas ontkom je er niet aan wanneer je als zzp`er aan de slag gaat. Een boekhouding zzp is dan vereist. Je kan het jezelf wel een stuk gemakkelijker maken door te kiezen voor een goed boekhoudprogramma zzp. En het goede nieuws is dat dit voor een zzp`er helemaal niet zoveel kost. Integendeel ik vind het persoonlijke erg goedkoop.

De voorwaarden voor een zzp boekhouding

Ook al ben je een zzp`er, je hebt toch grotendeels dezelfde verplichtingen als ondernemingen. Jouw administratie moet voldoen aan de richtlijnen van de belastingdienst.

Dit houdt bijvoorbeeld in dat de boekhouding overzichtelijk moet zijn en alle gegevens correct dienen te zijn. Zzp`ers houden meestal niet van boekhouden, maar een goed boekhoudprogramma zzp kan het een stuk gemakkelijk maken.

Wel is het natuurlijk zo dat jouw boekhouding een stuk minder complex zal zijn. Complexe boekhoud thema`s, die je wel eens tegenkomt bij grote multinationals, zal je niet zo snel zien bij een zzp administratie.

BTW aangiften

Ook als zzp'er dien je BTW aangiften te doen. Wel is het zo dat er mogelijkheden zijn om dit gemakkelijker te maken. Waar grote ondernemingen verplicht zijn om maandelijks hun BTW aangifte te doen, kan je hier als zzp`er kiezen om dit minder frequent te doen.

Als zzp`er zal je waarschijnlijk je BTW aangifte per kwartaal moeten doen. Dit is de standaard van de belastingdienst voor dit type ondernemers.

Je kan echter ook een verzoek indienen om jouw BTW aangifte jaarlijks te doen. Dit zal alleen gehonoreerd worden indien je weinig BTW plichtige transacties hebt.

Bovendien raad ik je aan om eerst te kijken welke invloed de BTW heeft op jouw onderneming. Krijg je bijvoorbeeld mee BTW terug dan dat je moet betalen, dan is het natuurlijk beter om dit gewoon per kwartaal te doen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je jouw klanten met het lage BTW tarief belast maar veel van jouw kosten in het hoge BTW tarief vallen.

Houdt er altijd rekening mee dat op de vervaldatum van de BTW aangifte ook jouw betaling binnen moet zijn. En hier is de belastingdienst erg strikt in. Een te late aangifte, of te late betaling, zal direct tot een boete leiden. En dat is gewoon zonde van het geld.

Met een goed boekhoudprogramma zzp maak je het jezelf een stuk gemakkelijker om aan deze verplichting te voldoen.

Urenregistratie

Wat ik  zzp`er ook zou aanraden, is voor een pakket te kiezen met een urenregistratie als functionaliteit. Niet alleen kan je dan eenvoudig jouw uren factureren, je kan ook eenvoudig de uren bijhouden om voor de zelfstandigen aftrek in aanmerking te komen.

Zzp boekhouding in excel

Hier zie ik de noodzaak niet toe. Voor iets minder dan 10 euro per maand heb je al een uitstekend boekhoudprogramma zzp. Gratis is het niet, maar persoonlijk vind ik dit erg goedkoop. Dit maakt het in mijn ogen het niet waard, om een boekhouding in excel aan te gaan leggen.

Dit is veel tijdrovender en bovendien is de kans op fouten vele malen groter. Een boekhoudprogramma biedt veel meer zekerheid dat jouw boekhouding correct is

Maak het boekhoudprogramma zzp niet te ingewikkeld

Persoonlijk zou ik kiezen voor een programma wat eenvoudig is in gebruik. Wel is het zo dat een goede boekhouding is in mijn opinie extreem belangrijk. Dit belang wordt helaas nogal eens onderschat. Zorg ervoor dat jouw administratie op orde is,

Programma`s zoals eboekhouden, rompslomp of myfinance voldoen prima om jouw zzp boekhouding bij te houden.

E boekhouden

Het boekhoudpakket e boekhouden is erg populair op dit moment. Het biedt ontzettend veel functionaliteit voor weinig geld. Het heeft niet voor niks een beoordeling van maar liefst 9.2 op Trustpilot.

Myfinance

Ook Myfinance is erg populair. En naast de uitgebreide functionaliteit en het gemak in gebruik, speelt de prijs hier ook een grote rol.

Rompslomp

Rompslomp maakt het boekhouden gemakkelijk. Met dit online boekhoudpakket heb je veel minder rompslomp met jouw boekhouding. Door het scannen van facturen en bonnetjes en de bankverbinding, wordt boekhouden een stuk gemakkelijker.

Een boekhouder of accountant inhuren

Persoonlijk zou ik eerst kijken wat jezelf zou kunnen doen. Met een goed boekhoudprogramma kan je veel zaken automatiseren. En hierdoor wordt het een stuk gemakkelijker en kost het helemaal niet zoveel tijd.

Wat wel een goede optie kan zijn, is om bij het opstarten van jouw zzp boekhouding een boekhouder of accountant in te schakelen. Zij kunnen jou ondersteunen bij het inrichten en opzetten van de boekhouding, zodat je zeker weet dat alles correct is. Bovendien kunnen zij jou helpen om de verschillende boekhoudprogramma`s te vergelijken en te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Voor het inhuren van een boekhouder zou ik wel altijd verschillende offertes aanvragen.  Ook boekhouders vergelijken kan ontzettend veel geld  besparen. De verschillen in prijzen kunnen echt enorm zijn. De beste prijs krijg je bijna altijd via een zzp boekhouder

De boekhouding koppelen aan jouw bank

Als ZZP`er heb je ook een zakelijke bankrekening nodig. Dit is echter zeer handig, omdat je in dat geval jouw bankrekening kan koppelen aan jouw boekhoudprogramma zzp.

Op die manier kan je ingaande en uitgaande betalingen automatisch in jouw boekhouding verwerken. Dit bespaart niet alleen ontzettend veel tijd, het reduceert ook de kans op fouten aanzienlijk.

Zo kan je bijvoorbeeld geen typefouten maken bij het intypen van bedragen. Ook is het een extra controle op de juistheid van jouw betalingen. Heb je bijvoorbeeld bij het betalen van een factuur van 100€ een fout gemaakt en 1,000€ overgemaakt, dan zal dit zichtbaar worden. De betaling zal dan niet overeenkomen met de factuur.

Facturen en bonnetjes scannen

Dat is iets wat ik als zzp`er ook zeker zou willen hebben als functionaliteit. Dit bespaart je zo ontzettend veel tijd. En daarnaast kan je direct als je ergens een bonnetje ontvangt even een foto maken. Zo voorkom je dat je iets kwijtraakt. En geloof me, dat komt nog steeds veel voor.

Aangifte inkomstenbelasting

Met een goed boekhoudpakket kan je ook gemakkelijk je aangifte inkomstenbelasting regelen. Je krijgt precies aangereikt wat en waar je dit moet invullen. Dat maakt het jaarlijkse proces een stuk gemakkelijker

Bovendien kan je gedurende het jaar bijhouden wat je moet gaan betalen. Dat voorkomt vervelende verassingen, aangezien je slechts één keer per jaar jouw aangifte hoeft in te vullen.

Ben je nog een starter?

En met starter wordt bedoeld dat je korter dan 15 maanden geleden met jouw onderneming bent gestart. Waarom dit goed nieuws is? E-boekhouden.nl biedt in dat geval maar liefst een gratis proefperiode van 15 maanden aan.

Vaak wordt er wel een gratis proefperiode aangeboden. Maar ik moet zeggen dat 15 maanden toch wel een uitzonderlijk lange gratis proefperiode is. Dit is toch wel een leuke aanbieding voor startende ondernemers.

Heb je vragen of een advies nodig voor een boekhoudprogramma zzp?

Je kan ons altijd ons contactformulier invullen. Wij zullen je dan per e mail verder helpen.

Je kunt ons ook volgen of Facebook en daar jouw vragen stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *