Boekhoudkoppeling

Een boekhoudkoppeling met een zakelijke rekening bespaart je veel tijd. Daarnaast voorkom je ook dat je typefouten maakt. Bijna elk online boekhoudpakket biedt wel de mogelijkheid tot het opzetten van een boekhoudkoppeling.

Een boekhoudkoppeling is niet gratis

Helaas is het wel zo, dat de zakelijke rekening koppelen aan je boekhoudpakket, niet gratis is. Er worden praktisch altijd extra kosten in rekening gebracht voor een boekhoudkoppeling. 

Soms is er ook sprake van dubbele kosten, doordat zowel de eigenaar van de software alsook de bank kosten in rekening brengt. De eigenaar van de boekhoudsoftware brengt of eenmalig kosten, of maandelijkse kosten in rekening en de bank brengt altijd maandelijks een bedrag in rekening.

Onderstaand een overzicht van de kosten, die op dit moment door de verschillende aanbieders van boekhoudsoftware in rekening worden gebracht.

Boekhoudprogramma Kosten
E-boekhouden.nl 25€ eenmalig
Rompslomp Gratis
Myfinance Gratis
Visma eAccounting 1,75€ per maand
Informer Gratis
Yoursminc 2,50€ (alleen mogelijk vanaf medium)
Acumulus 2,95€ per maand
Moneymonk Gratis
Exact online Gratis

Kosten van de banken

Met uitzondering van bunq brengen alle banken apart een bedrag in rekening voor de koppeling met een boekhoudprogramma. Onderstaand een overzicht van de kosten die op dit moment in rekening worden gebracht. De kosten gelden per gekoppelde rekening. Heb je meerdere bankrekeningen die je wilt koppelen, dan zal je dus ook meer gaan betalen.

Bank Kosten
ABN AMRO 3,25
Rabobank 1,75
ING 3,25
KNAB 1,5
bunq Gratis

Helaas is het ook zo dat de kosten alsmaar toenemen.

Bank gegevens importeren

Naast een volledig automatische koppeling heb je ook altijd de mogelijkheid om een bestand te downloaden en vervolgens in het boekhoudprogramma te importeren. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Uit zowel het oogpunt van de boekhoudsoftware als ook de bank is dit gratis.

De boekhouding automatiseren

Je kunt het grootste gedeelte van de boekhouding automatiseren.

Als je bijvoorbeeld bij e-boekhouden.nl gebruik maakt van de scan en herken functie, waarbij je de leveranciers de facturen naar het bijbehorende e-mail adres laat sturen en je maakt gebruik van de automatische boekhoudkoppeling, dan is er nog maar weinig wat jezelf dient te doen.

Boekhoudkoppeling automatisering

Daarnaast heb je dan ook het voordeel dat jouw boekhouding altijd up to date is. Je dient alleen nog te controleren dat alle betaling zijn verwerkt en de facturen die je niet in het scan en herken archief ontvangt, handmatig verwerken. Dit zal je per maand echter niet veel tijd gaan kosten.

Opzetten van een boekhoudkoppeling

Het opzetten van boekhoudkoppeling met de bank is redelijk eenvoudig. Je kan via het internet bankieren zelf een aanvraag indienen. Vervolgens zal de bank bij de eigenaar van de boekhoudsoftware, alvorens zij toegang geven, controleren dat de aanvraag juist is en klopt met de bedrijfsgegevens. 

Je zal dan vervolgens via de boekhoudsoftware weer een e-mail ontvangen om jouw aanvraag te bevestigen.

Zowel de boekhouding als de bankrekening bevatten privacygevoelige informatie. Hier wordt dan ook erg voorzichtig mee omgegaan.

Wat wordt er geimporteerd

Alle af- en bijschrijvingen worden geïmporteerd. Het is dan van belang dat je de facturen die je ontvangt op tijd verwerkt. Op die manier profiteer je optimaal van deze automatisering.

Maar ook kan je vanuit de boekhouding vervolgens de betalingen en incasso`s importeren in de bankomgeving, zodat deze kunnen worden uitgevoerd.

Is het de extra kosten waard?

Ook al kost het importeren van bankgegevens via een MT940 bestand ook niet veel tijd, toch is het de extra kosten voor een boekhoudkoppeling doorgaans wel waard. Het kost slechts een paar euro per maand en dat heb je snel weer terugverdiend. Daarnaast is het ook gewoon van belang dat de boekhouding up-to-date is, hetgeen je hiermee eenvoudiger maakt.

Slechts als je maandelijks heel weinig facturen en banktransacties hebt te verwerken, dan is het handmatig importeren van een MT940 bestand een betere optie. Dit is in onze opinie echter wel een uitzondering.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *