Boekhoudkantoor of accountantskantoor

De termen boekhoudkantoor en accountantskantoor worden veel door elkaar gebruikt. Is dit nu hetzelfde of is er een verschil. En heb je überhaupt een boekhoudkantoor nodig, of kan je beter een zzp boekhouder inhuren?

De naam boekhouder mag iedereen gebruiken. Het is geen beschermd beroep. Voor de naam accountant ligt dit anders. Dit is een beschermde titel en mag dus niet iedereen zomaar gebruiken. Om deze titel te mogen gebruiken dient de persoon te staan ingeschreven in het accountantsregister.

Bovendien bestaat er voor de titel account verschillende gradaties. Zo bestaat er de accountant-administratieconsulent (AA) en de registeraccountant (RA).

Een accountantskantoor

De naam accountantskantoor mag dus alleen gevoerd worden indien er ook daadwerkelijk accountants in dienst zijn. Dit zijn dus personen die ingeschreven staan in het accountantsregister.

Het boekhoudkantoor

Voor een boekhoudkantoor bestaat deze verplichting niet. In principe kan iedereen zich boekhouder noemen. Dus zelfs als de persoon geen enkele opleiding in die richting heeft gedaan.

Kiezen voor een accountantskantoor of boekhoudkantoor?

Met een accountantskantoor heb je meer zekerheid dat de medewerkers goed gekwalificeerd zijn. Een accountant die staat ingeschreven bij een accountantskantoor zal zijn titel niet op het spel zetten door slecht of ongekwalificeerd personeel in dienst te nemen. Het werk dat zij uitvoeren heeft dus een zekere kwaliteitswaarborg.

Bij een boekhoudkantoor zal je hier meer aandacht aan besteden. Het kan zeker geen kwaad om navraag te doen naar de medewerkers die in dienst zijn en jouw boekhouding gaan doen. Welke ervaring zij hebben en wat de opleiding is die zij hebben gevolgd. Uiteindelijk ben je altijd zelf verantwoordelijk voor de aangiftes die je doet bij de belastingdienst.

En bovendien zijn niet juiste cijfers een groot gevaar voor jouw onderneming. Je kan bijvoorbeeld compleet verkeerde beslissingen nemen op basis van deze informatie.

Aan de andere kant zal een boekhoudkantoor goedkoper zijn. Accountantskantoren rekenen behoorlijk hoge tarieven. Deze tarieven zijn in mijn ogen voor de gemiddelde zzp'er of kleine ondernemer moeilijk op te brengen.

Mijn advies

Als zzp`er of kleine ondernemer heb je meestal wettelijk gezien geen accountant nodig. Het kan wel voorkomen dat een bank of financierder dit eist. Is dat echter niet het geval, dan zou ik persoonlijk kiezen voor een boekhoudkantoor.

Ik zou dan wel altijd vragen naar referenties en naar de achtergrond van de medewerkers. En bovendien alles goed op papier zetten zodat je zeker weet wat je kan verwachten. Meerdere offertes aanvragen vind ik altijd een goed idee, dus zeker ook voor een boekhouder.

Daarnaast is het verstandig jezelf de vraag te stellen waarvoor je een boekhouder nodig hebt. De online boekhoudpakketten die tegenwoordig beschikbaar zijn maakt boekhouden echt niet zo moeilijk, zeker niet voor bijvoorbeeld eenmanszaken. En bovendien zijn deze pakketten al vanaf ongeveer 10€ per maand beschikbaar. Bekijk onze boekhoudprogramma vergelijker eens om de verschillende mogelijkheden in kaart te brengen.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *