boekhouding

De boekhouding of administratie bijwerken is voor veel mensen niet hun favoriete bezigheid. Toch is het uitermate belangrijk om bijvoorbeeld alle inkomsten en uitgaven overzichtelijk te hebben. Je zal in mijn opinie toch zeker eens per maand de cijfers van jouw onderneming moeten bekijken.

Tips voor de boekhouding

De allerbelangrijkste tip die ik je kan geven is: Zorg ervoor dat je jouw boekhouding op regelmatige basis bijhoudt. Stel het niet uit. Het liefst zou je gewoon elke week een vast tijdstip in moeten plannen om jouw boekhouding bij te werken.

Niet alleen wordt het op deze manier minder pijnlijk, omdat je niet eens in de zoveel tijd, dagen met de boekhouding bezig bent. Het zorgt er bovendien voor dat je een actueel inzicht hebt in het financiële reilen en zeilen van jouw onderneming.

Daarnaast zijn zaken zoals het tijdig incasseren van verkoopfacturen en het tijdig betalen van jouw leverancier gewoonweg ontzettend belangrijk. En dit kan je niet doen, als je geen boekhouding hebt die goed is bijgewerkt.

Het is nu eenmaal een verplichting

Ook al vind je het niet leuk en denk je zelfs dat het overbodig is, je bent gewoonweg als ondernemer wettelijk verplicht een boekhouding bij te houden. Zaken zoals een btw aangifte zal je toch echt bij de belastingdienst moeten aanleveren. En ook op tijd, want anders heb je direct een boete te pakken.

Ook andere fiscale zaken zoals de jaarlijkse belastingaangifte is gewoonweg een vereiste.

Naast de wettelijke verplichting  dien je zelf ook de stand van zaken te weten. Dit geldt voor zzp`ers, eenmanszaken en MKB`ers. En dat is in mijn opinie het allerbelangrijkste reden om een goede boekhouding bij te houden. Doe het niet alleen omdat het een verplichting is.

Zorg voor een goed boekhoudpakket

Er is een ruime keuze in goede boekhoudpakketten. En bovendien zijn dit soort pakketten helemaal niet duur.

Door het gebruik van een goed boekhoudpakket wordt het allemaal een stuk gemakkelijker en eenvoudiger. Ik kan je bijvoorbeeld een pakket zoals e boekhouden.nl van harte aanraden. Toch zou ik altijd online boekhoudprogramma`s vergelijken.

Naast de prijs is het nog belangrijker dat jij een pakket kiest wat goed bij jouw onderneming past. Dat is in mijn opinie veel belangrijker dan een paar euro meer of minder betalen.

Online boekhouden heeft de voorkeur

Daarnaast is een online boekhouding ten zeerste aan te bevelen. Dit heeft gewoonweg ontzettend veel voordelen, zoals:

  • Altijd een up-to-date versie van de software
  • Overal en altijd toegang tot jouw gegevens
  • Gemakkelijk toegang geven tot de boekhouding aan bijvoorbeeld een boekhouder.
  • De online boekhoudpakketten zijn goedkoop.
  • Een online helpdesk die jou direct kan helpen met problemen en vragen.
  • Je hoeft je geen zorgen te maken over de beveiliging van de data. Dat wordt voor jou geregeld..

Wil je de boekhouding toch uitbesteden?

Is het toch iets waarvan je denkt dat het beter is om dit uit te besteden, zorg er dan voor dat je in ieder geval verschillende offertes aanvraagt. Op die manier stel je in ieder geval zeker dat je net teveel gaat betalen.

Kies niet voor de eerste de beste boekhouder of accountant die je tegenkomt. Er zit een groot verschil in tarieven, dus vergelijken helpt hier zeker.

Kennisbank boekhouden

Op de pagina wat is boekhouden, vind je informatie die jou verder helpt bij het boekhouden. Een aantal basiszaken hebben wij getracht eenvoudig uit te leggen zodat een ieder deze kan begrijpen.

Heb je een andere vraag of is het niet geheel duidelijk, laat dan gewoon een bericht achter of stuur ons een email. Wij zullen dan proberen jou verder te helpen.

Startende ondernemers

Een onderneming starten is niet eenvoudig. Voor veel mensen is het een droom, maar slechts een klein percentage durft het ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen.

En dan zal je als startende ondernemer direct merken dat er meer bij komt kijken dan dat je had verwacht.

Maar dat maakt het mijns inziens ook leuk. Je leert zo ontzettend veel. Daarentegen zal je ook veel fouten maken, Om alles vanaf het begin perfect te doen is gewoonweg onmogelijk, maar dat is ook niet erg.

Waar je jezelf geen fouten kan permitteren, is bij jouw boekhouding. De financiële administratie is in mijn ogen voor een startende ondernemer extra belangrijk, omdat de eerste jaren als ondernemer het moeilijkste zijn.

Je zal waarschijnlijk nog niet zoveel klanten hebben, dus je moet extra op je kosten letten. Ook de cashflow is daardoor extra belangrijk, dus je moet bijvoorbeeld absoluut zeker zijn dat jouw klanten op tijd betalen.

Het goede nieuws hier is dat er voor startende ondernemers ontzettend goede aanbiedingen bestaan voor online boekhoudpakketten. Bij e boekhouden.nl is dit bijvoorbeeld voor startende ondernemers zelfs 15 maanden geheel gratis. Dan ben je niet alleen verzekerd van een goed boekhoudpakket, wat alles omvat wat je nodig hebt,, maar je bespaart ook nog eens op jouw kosten.

Beide uitermate belangrijk voor  een startende ondernemer.

Doe het voor jezelf en niet voor de belastingdienst

Dit moet de insteek zijn van jouw boekhouding. Je doet het niet voor de belastingdienst of eventueel voor een financierder. Je doe het gewoon voor jezelf.

Een goede boekhouding geeft jou ontzettend veel informatie. Ben je op de goede weg of moet je misschien toch bepaalde zaken anders aanpakken? Dit soort  informatie heb alleen als je een goede boekhouding hebt.

En vergeet niet; Er gaan nog steeds heel veel startende ondernemers failliet. Zorg er gewoon voor dat je vanaf het begin een goed inzicht hebt in jouw cijfers.

Dat maakt de kans van slagen van jouw onderneming gewoonweg veel groter.

De boekhouding is voor elke onderneming uitermate belangrijk. Zorg dat je weet hoe jouw onderneming ervoor staat. Hiermee voorkom je veel problemen.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *