Boekhouding voor startende ondernemers

Voor alle ondernemers is de boekhouding belangrijk. De boekhouding voor startende ondernemers is misschien nog wel belangrijker Er komt veel kijken bij het starten van een bedrijf en daarom dien je de cijfers goed in de gaten te houden.

Wat is jouw plan voor de boekhouding van jouw nieuwe bedrijf?

Waarschijnlijk heb je hier al over nagedacht. Zo niet, dan raak ik je aan om dit zo snel mogelijk te doen. Hoe ga je de boekhouding bijhouden? Ga je een boekhouder inhuren, doe je dit zelf, of misschien wel een combinatie van beide.

Het opzetten van een boekhouding dien je eigenlijk als eerste te doen wanneer je begint met ondernemen. Zo krijg je direct al een factuur voor de inschrijving bij de kamer van koophandel en deze dien je in jouw boekhouding te verwerken. En zo heb je nog veel meer kosten die je direct in de boekhouding dient op te nemen. 

De kosten van een mobiele telefoon, een nieuwe laptop, gereedschappen, kosten van een website en ga zo maar door. Je zal dit vanzelf merken nadat je met ondernemen bent begonnen.

Door deze kosten direct in de boekhouding te verwerken heb je direct overzicht in de uitgaven die je doet. En dat is essentiële informatie voor een ondernemer.

Profiteer van starters aanbiedingen!

Er zijn verschillende boekhoudprogramma`s die interessante aanbiedingen hebben voor starters. Daar zou ik persoonlijk altijd van profiteren. Door het gratis gebruik van een boekhoudprogramma wordt de boekhouding voor startende ondernemers erg goedkoop en eenvoudig gemaakt.

Zo kan je bij e boekhouden.nl als starter zijnde profiteren van 15 maanden gratis boekhouden. De voorwaarde om hiervan te profiteren is dat de inschrijving bij de kamer van koophandel maximaal 15 maanden geleden is gebeurd. Dit programma is dan ook erg populair bij zzp`ers. Maar ook eenmanszaken en MKB'ers maken veel gebruik van dit boekhoudpakket. Ik ben er zelf een van.

Ook Visma eAccounting heeft een interessante aanbieding. Bij Visma krijg je als starter een geheel jaar gratis boekhouden aangeboden. Dan heb je direct de beschikking over uitgebreide en goede boekhoudsoftware. Bovendien biedt Visma nog vele andere software toepassingen zodat je voorlopig vooruit kunt.

Ook Visma eAccounting heeft een interessante aanbieding. Bij Visma krijg je als starter een geheel jaar gratis boekhouden aangeboden. Dan heb je direct de beschikking over uitgebreide en goede boekhoudsoftware. Bovendien biedt Visma nog vele andere software toepassingen zodat je voorlopig vooruit kunt.

Voor beide aanbiedingen geldt dat je door het invullen van de bedrijfsnaam en e mail je direct een starters account kunt aanmaken. Zo kan je binnen een paar minuten beginnen met boekhouden. Bovendien zit je nergens aan vast. 

Myfinance heeft op dit moment een zomeractie. Ben je een nieuw klant en sluit je een contract af voor 3 maanden, dan krijg je er 3 maanden gratis boekhouden bij. De optie samen boekhouden biedt je extra ondersteuning bij het boekhouden. Dit is interessant wanneer je over niet al te veel boekhoudkennis beschikt.

Welk boekhoudprogramma ga je gebruiken?

Dit is een van de eerste vragen die je dient te beantwoorden. Je zou eventueel voor excel kunnen kiezen, maar dat raad ik je toch sterk af. Met het enorme aanbod van online boekhoudprogramma`s is dit volstrekt overbodig. 

En heb je nog het idee dat een boekhoudprogramma veel geld kost, dan kan ik je direct vertellen dat dit absoluut niet het geval is. De goedkoopste programma`s kosten nog geen 10€ per maand. En daar kan je als kleine ondernemer of zzp`er prima mee uit de voeten. 

Persoonlijk zou ik dan ook niet meer dan 20€ per maand uitgeven aan een boekhoudpakket

Goedkope en goede boekhoudprogramma`s

Er zjn een aantal zeer populaire boekhoudprogramma`s die door veel onderrnemers worden gebruikt. Dit omdat deze relatief goedkoop zijn en bovendien alles bieden wat je nodig hebt. 

Zo wordt de btw-aangifte eenvoudig gemaakt, maar kan je ook eenvoudig bankmutaties van de zakelijke rekening importeren en bonnetjes en facturen eenvoudig scannen en verwerken.

Een boekhouder of accountant inhuren

Dit is altijd een mogelijkheid. Persoonlijk zou ik eerst kijken hoe ver je zelf kan komen met het boekhouden. Aangezien je voor een boekhouder of accountant al snel 50€ per uur betaalt, is elk uur dat je zelf kunt doen toch een mooie besparing. 

Afhankelijk van het aantal uur per maand dat je een boekhouder gebruikt, kan het per jaar een behoorlijke kostenpost zijn. De gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma`s maken het mijn inziens eenvoudig om op deze kosten te besparen. Doorgaans is de boekhouding voor startende ondernemers niet zo ingewikkeld. 

Door het gebruik maken van online boekhouden kan je bovendien een boekhouder eenvoudig mee laten kijken. Op dit manier kan je zelf de meeste boekingen verrichten en in het begin een boekhouder mee laten kijken om te controleren of je alles correct hebt gedaan.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *