Boekhouding en vreemde valuta

Ontvang je, of verstuur je weleens facturen in vreemde valuta? Dan krijg je in de boekhouding te maken met vreemde valuta. Maar hoe verwerk je deze nu op een correcte manier in de boekhouding?

Bij een boekhoudprogramma zoals E-boekhouden.nl is het niet mogelijk om facturen in bijvoorbeeld Amerikaanse Dollars of andere valuta in te boeken. Je dient dus de factuur eerst om te rekenen naar euro`s, om zodoende de factuur in euro`s te kunnen verwerken.

Afwijkingen bij het uitvoeren van een betaling

Op het moment dat je de factuur gaat betalen, zal het bedrag wat er van de zakelijke bankrekening wordt afgeschreven, echter nooit exact gelijk zijn aan het euro bedrag, waarvoor je de factuur in de boekhouding hebt verwerkt. 

Het verschil zal je op de een of andere manier dienen te verwerken in de boekhouding. grootboekrekening, om zodoende het verschil correct te kunnen boeken.

Dit kan op een aparte grootboekrekening voor wisselkoersverschillen.

Een andere mogelijkheid is om het verschil op dezelfde grootboekrekening te boeken als waar je de factuur in eerste instantie had geboekt. 

Boekhouding en wisselkoersverschillen

Hoe een factuur in vreemde valuta verwerken in de boekhouding?

Stel je ontvangt een factuur betreffende marketingkosten voor een bedrag van $1000. Op dit moment tegen de huidige wisselkoers bedraagt dit in euro`s ongeveer €851,30. Deze factuur verwerk je dan als volgt:

  Debit  Credit
Marketingkosten € 851,30  
Crediteuren   € 851,30

De verwerking van de betaling in vreemde valuta

Op het moment dat je de factuur gaat betalen, zal je deze voldoen in dollars. Vervolgens zal er van de bankrekening een bedrag worden afgeschreven in euro`s. 

Omdat de wisselkoers continue aan schommelingen onderhevig is en bovendien de bank ook kosten zal berekenen, zal het bedrag wat wordt afgeschreven afwijken van de €851,30 die je in de boekhouding had verwerkt. Hiervoor dien je dan voor de bankbetaling de volgende journaalpost te verwerken

  Debit  Credit
Crediteuren € 851,30  
Bank   € 876,30
Wisselkoersverschillen € 25,00  

Op die manier is de journaalpost in evenwicht en zal ook het banksaldo kloppen met hetgeen je in de boekhouding hebt staan.

Een meer gedetailleerde journaalpost

Indien je echter nog meer detail zou willen zien, dan kan je ook de volgende journaalpost verwerken

  Debit  Credit
Crediteuren € 851,30  
Bank   € 876,30
Wisselkoersverschillen € 10,00  
Bankkosten € 15,00  

Om de boekhouding voor vreemde valuta 100% accuraat te houden, is dit de juiste verwerking. Heb je echter zeer sporadisch te maken met facturen in vreemde valuta, dan zal echter dit niet zoveel toevoegen. In het geval dat je bij de boekhouding wel regelmatig met vreemde valuta te maken krijgt, dan is dit de betere optie. 

Op deze manier kan je aan het einde van het jaar dan eenvoudig terugzien hoeveel winst of verlies je hebt gemaakt op de vreemde valuta en wat de bankkosten zijn die je hebt betaald.

Besparen op de kosten van internationaal betalingsverkeer

Tegenwoordig zijn er meer en meer aanbieders op het gebied van buitenlandse betalingen, waarmee je veel geld kan besparen. De meest bekende op dit gebied is Transferwise. Een betaling uitvoeren in vreemde valuta is via Transferwise wel tot 90% goedkoper dan via een van de bekende banken. 

Deze methode van geld overmaken naar het buitenland kan je ook gewoon gebruiken voor zakelijke doeleinden. Dus in het geval dat je regelmatig te maken krijgt met vreemde valuta, dan is dit mijn inziens een simpele oplossing om aanzienlijk te besparen op de bankkosten.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *