Boekhouding eenmanszaak

Ook als u een eenmanszaak heeft is een boekhouding verplicht  Een eenmanszaak heeft ook gewoon de verplichting om de administratie bij te houden. Een boekhouding eenmanszaak heeft dezelfde verplichtingen. Er moeten voor de belastingdienst ook BTW aangiftes en aangiften voor de inkomstenbelasting worden gedaan.

Wat zijn de mogelijkheden voor een boekhouding eenmanszaak?

U kunt op verschillende manieren uw boekhouding regelen. U kunt het in zijn geheel uitbesteden, zelf doen in bijvoorbeeld Excel of een boekhoudprogramma aanschaffen.

Boekhouding eenmanszaak uitbesteden

Is administratie en boekhouding niet uw ding, denk er dan over na om dit uit te besteden. Of als  je het gevoel hebt dat dit teveel tijd kost, die je beter aan ondernemen kunt besteden.

Er zijn veel ZZP'ers actief op het gebied van administratie, dus er is altijd wel iemand te vinden die u dit uit handen kan nemen.

Vergelijken en aanvragen van verschillende offertes is dan wel altijd aan te bevelen. De prijsverschillen zijn enorm. Om een goede offerte aan te vragen dient u wel duidelijk inzichtelijk te hebben wat de omvang van uw bedrijf is. Hoeveel facturen heeft u per maand en hoeveel rekeningen krijgt u per maand.

Een ander punt waar u goede afspraken over moet maken is het versturen van aanmaningen. Mijn aanbeveling hier is om versturen van herinneringen uit te besteden. Echter op het moment dat herinneringen geen effect hebben, zullen vervolgstappen altijd in overleg moeten worden genomen. Wilt u bijvoorbeeld een incassobureau inschakelen of niet? Soms, als het om een belangrijke klant gaat, is het verstandiger om in overleg met de klant te gaan.

Petersen Finance & Control is een adres waar u terecht kunt om uw administratie uit te besteden. Vraag gerust een offerte aan om te bekijken of u hier wellicht geld kunt besparen.

Boekhouding eenmanszaak in Excel

Als u een simpele boekhouding heeft, kunt u overwegen om dit in Excel te doen. Hier kleven echter wel een aantal nadelen aan, dus denk er wel goed over na of dit voor jouw bedrijf de juiste oplossing is. Het grote voordeel is dat het heel eenvoudig is en dat je geen training of dergelijke nodig hebt om een programma onder de knie te krijgen.

Voor ondernemers met een eenmanszaak kan het afdoende zijn om dit in Excel te doen.

Boekhoudsoftware aanschaffen

Er zijn verschillende online boekhoudprogramma`s beschikbaar. En deze zijn goed te betalen. Een goed boekhoudprogramma eenmanszaak is bijvoorbeeld E boekhouden. Maar ook bijvoorbeeld Rompslomp en Myfinance zijn prima zzp boekhoudprogramma`s die in de meeste gevallen prima voldoen om jouw administratie bij te houden.

Voor een online boekhoudprogramma ben je als kleine ondernemer ongeveer minimaal 100€ per jaar kwijt. Als jouw onderneming groter is, of je hebt speciale behoeften die niet in een standaardpakket zitten dan zullen de kosten verder oplopen.

Wel is het zo dat er voor starters altijd wel interessante aanbiedingen te vinden zijn Zo kan je bijvoorbeeld het eerste jaar een hoge korting krijgen of zelfs helemaal gratis

Wat is de beste keuze?

Met gratis programma`s zou ik een beetje uitkijken. Vaak merk je na verloop van tijd dat het toch niet helemaal voldoet. Dan moet je of alsnog gaan betalen of je moet overstappen op andere software. En dit is niet altijd een even eenvoudige klus en kost je bovendien veel tijd.

En de bedragen die gevraagd worden voor een goed programma zijn niet dermate hoog dat het echt lonend is om opzoek te gaan naar een een gratis oplossing. Wil je er niet voor betalen, dan denk ik persoonlijk dat dan  Excel de beste oplossing is.

Ga je een boekhoudprogramma aanschaffen, dan zou ik altijd kiezen voor online boekhouden. Het kopen van software en dit installeren op jouw computer of laptop is toch echt verleden tijd.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *