Boekhouder in de buurt zoeken

Is een boekhouder in de buurt zoeken wel altijd noodzakelijk? Of kan je ook een boekhouder zoeken die op afstand de boekhouding bijhoudt?

Indien je slechts sporadisch een face-to-face afspraak wilt hebben met de boekhouder, dan zou je ook kunnen kiezen voor een boekhouder in een andere regio. Hecht je veel belang aan regelmatige afspraken met de boekhouder, dan is een boekhouder die zich bij jou in de buurt bevindt uiteraard wel een must. 

Vind je contact per telefoon of per e mail afdoende, dan speelt locatie een veel minder belangrijke rol.

Het belang van een goede boekhouder

De juiste boekhouder doet in onze ogen veel meer dan alleen het verwerken van betalingen en facturen. Een goede boekhouder voorziet jou namelijk ook van adviezen.

De boekhouding bevat ontzettend veel waardevolle informatie. Het niet optimaal benutten van deze informatie is in onze ogen een gemiste kans. 

Daarnaast is het ook van belang dat de financiële situatie grondig in de gaten wordt gehouden. De boekhouder dient jou hierover te informeren. Niet alleen wanneer de zaken niet zo lopen zoals gepland. 

Belang goed administratiekantoor

Maar zeer zeker ook wanneer de zaken erg goed gaan en er misschien extra geld beschikbaar is voor investeringen om de onderneming nog verder te laten groeien. Een erkende boekhouder zal jou op dit gebied goed kunnen ondersteunen.

Een administratiekantoor of zelfstandige boekhouder inhuren?

Je kan kiezen voor een zelfstandige boekhouder maar ook voor een administratiekantoor. Doordat er bij een administratiekantoor verschillende boekhouders actief zijn, is het voordeel van een administratiekantoor dat er vaak meerdere expertises aanwezig zijn. 

Bij een zelfstandige boekhouder ben je puur aangewezen op de expertise van de desbetreffende boekhouder. Dit is in onze ogen het grote verschil tussen een zelfstandige boekhouder of een administratiekantoor. Een boekhouder in de buurt zoeken kan je op dit punt beperken.

Gebruik maken van verschillende expertises

Maak je bijvoorbeeld gebruik van een administratiekantoor in Utrecht, dan heb je grote kans dat er experts aanwezig zijn voor verschillende type bedrijven.

Daarnaast zal er ook vaak een fiscalist verbonden zijn aan het administratiekantoor, die kan ondersteunen bij fiscale zaken.

Maar ook overleg tussen boekhouders is van belang.

Niet alles is zwart zwart en verschillende inzichten kunnen leiden tot betere adviezen en oplossingen.

Boekhouder in de buurt zoeken

Branchespecifieke kennis

Elk type onderneming heeft zijn eigen kenmerken op het gebied van de boekhouding. Indien je zaken doet buiten de landsgrenzen, dan wordt het thema btw complexer. Bij bijvoorbeeld een bakker op de hoek heb je hier niet mee van doen. 

Gaat het om een onderneming met meerdere werknemers, dan wordt kennis op het gebied van de loonadministratie weer van belang. Dit is iets wat bij een zzp`er weer geen rol speelt. 

Het is dus van belang een boekhouder of een administratiekantoor in te huren dat over de specifieke kennis beschikt, die voor jou onderneming van belang is.

Overal in het land vind je wel administratiekantoren die jou uitstekend kunnen ondersteunen bij de boekhouding. Of je nu opzoek bent naar een administratiekantoor in Utrecht of in een andere stad.

Kosten baten analyse

Hetgeen je per uur kwijt bent bij een administratiekantoor zal doorgaans wel niet iets meer zijn, dan bij een zelfstandige boekhouder. Echter, in onze opinie staat kwaliteit altijd voorop. 

Persoonlijk zouden wij dan ook niet proberen om hier een paar euro per jaar te besparen, indien je hiermee inboet op de kwaliteit van de boekhouder.

Zorg dat je kritisch bent

We kunnen het niet genoeg benadrukken, maar voordat je een administratiekantoor of boekhouder inhuurt, zorg dan voor een zorgvuldig selectieproces. Een goede boekhouding is ontzettend belangrijk. Stel kritische vragen waaruit blijkt dat degene die jij wilt inhuren over de juiste kennis en ervaring beschikt.

Vergeet echter ook niet het personele aspect. Je zult moeten samenwerken met degene die voor jou de boekhouding gaat bijhouden. Wanneer je een klik hebt met de persoon die dit gaat doen, dan zal het prettiger en daardoor ook beter samenwerken worden.

Het kiezen van het juiste administratiekantoor of de juiste boekhouder is vanuit dit oogpunt niet altijd snel en eenvoudig.

Kritisch zijn

Daarnaast is het overstappen naar bijvoorbeeld een ander administratiekantoor in Utrecht niet altijd even eenvoudig. Hier komt best wel wat bij kijken. Dit maakt het nog belangrijker om direct de juiste keuze te maken. Trek hier dan ook voldoende tijd voor uit. Of je nu een boekhouder in de buurt wilt zoeken, of dat de locatie niet echt relevant is.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van het bovenstaande, wij helpen je graag verder.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *